Kölschglas, © Tourismus NRW e.V.

Bierspecialiteiten uit Noordrijn-Westfalen


Pils, Alt, Kölsch en andere bijzondere regionale bieren

Ons bier is net zo gevarieerd als ons land: traditionele recepten en steeds weer nieuwe creaties zorgen voor afwisseling in het glas en nodigen uit, heerlijk te genieten. Fruitig, pittig, bitter, zoet of kruidig - iedere biercreatie uit Noordrijn-Westfalen is een echte specialiteit!

Kölsch

In Keulen is het Kölsch meer dan alleen een biertje - het lichte, bovengistende bier hoort bij de cultuur van de Keulenaars en is naast de Keulse Dom een kenmerk van de hele stad en de omliggende regio's. De geschiedenis van het Kölsch is al bijna net zo oud als die van de Dom: er werden notities uit de 13e eeuw gevonden die over het brouwen van het Kölsch gaan. Tegenwoordig bestaan er meer dan 25 verschillende Kölsch-merken: sommigen van hen zijn afkomstig uit grote brouwerijen, anderen worden nog in kleine klassieke huisbrouwerijen gebrouwen en meestal in een originele ambiance in de aangrenzende lokalen uitgeschonken.

De sfeer in een echt Kölsch-Brauhaus is uniek: een vrolijk met elkaar, echte gastvrijheid en de zogenaamde Köbesse, obers, die het Kölsch aan de lopende band bijschenken. De talrijke brouwhuizen zijn erg populair; niet alleen bij de toeristen, maar ook bij de bewoners van Keulen. En ook in de regio rondom Keulen kunnen biervrienden een Kölsch bestellen: in het Bergisches Land zijn eveneens tal van brouwhuizen en biergarten te vinden, die de bovengistende bierspecialiteit aanbieden. In Bonn moeten je als bezoeker echter oppassen als je een Kölsch wilt bestellen: hier heet het lichte biertje namelijk Bönnsch.

Altbier

Altbier wordt veelal gedrongen door de bewoners en bezoekers van Düsseldorf en omgeving. Het lekker wegdrinkende, donkere biertje is onmiskenbaar verbonden aan de hoofdstad van de deelstaat aan de Rijn. Wie vanwege zijn naam denkt, dat het Altbier een ouder en langer gebrouwen bier is, ligt er helemaal naast. “Altus” is afkomstig uit het Latijn en betekent “hoog” en heeft betrekking op de omhoog stijgende gist van dit bovengistende bier.

Naast de inwoners van Düsseldorf weten ook de inwoners van de regio Mettmann rondom de hoofdstad van de deelstaat en de bewoners aan de Niederrhein de smaak van het donkere bier te waarderen. In de huisbrouwerijen in het oude centrum van Düsseldorf, zoals in het Füchschen, Schumacher, Schlüssel of Uerige kunnen de bezoekers genieten van een Altbier in een originele ambiance. De moutachtige smaak van deze bierspecialiteit komt in de passende omgeving natuurlijk bijzonder goed tot zijn recht.

Pils

Noordrijn-Westfalen staat wereldwijd bekend voor zijn pilssoorten met bijzondere kwaliteit en ongeëvenaarde smaak: de bieren Krombacher, Warsteiner, DAB, König Pilsener, Veltins, Fiege, Rolinck en nog veel meer zijn afkomstig uit de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland. Bijna overal in Noordrijn-Westfalen kunnen bezoekers genieten van een echt en volgens de Duitse zuiverheidseis gebrouwen Pils; alleen in de traditionele brouwhuizen in Keulen en Düsseldorf kun je dan toch beter voor een Kölsch of een Alt kiezen. In alle andere steden en regio's staat het Pilsgenot echter niets in de weg.

Het ondergistend gebrouwen bier wordt gekenmerkt door zijn lichte tot goudachtige kleur, waarom de gasten van brouwhuizen of biergarten ook gewoon “ein Helles” kunnen bestellen. Pils behoort tot de meest gedronken biertjes in Noordrijn-Westfalen en naast de bekende soorten van de grote brouwerijen zijn er ook tal van kleine brouwerijen te vinden in Noordrijn-Westfalen, die regionale specialiteiten brouwen. Hier kunnen bezoekers lekkere pilssoorten leren kennen, die met veel passie en volgens traditionele recepten worden gemaakt.

Buitengewoon

Naast de bekende biersoorten Pils, Alt en Kölsch hebben de bierbrouwers in Noordrijn-Westfalen ook nog tal van verrassingen in petto. De brouwmeesters hier te lande hebben steeds weer nieuwe ideeën en creëren lekkere en buitengewone bierspecialiteiten. Weizen, moutbier, bierjenever of biercocktail; in ieder glas zit een bijzonder biergenot. Met de beste ingrediënten worden steeds weer nieuwe composities gecreëerd, zodat er voor iedere bierdrinker in Noordrijn-Westfalen wel iets te vinden is wat hem smaakt. Biervrienden kunnen hier bijvoorbeeld genieten van verfrissend landbier, een bijzonder en speciaal bier, of juist van een fruitig bierdrankje.

 

delen maar