Bij de Cranger Kirmes kunnen bezoekers kiezen uit verschillende attracties, © Stadtmarketing Herne GmbH

Cran­ger ker­mis in Her­ne

De jaar­markt die zijn weer­ga niet kent in het Ruhr­ge­bied

Vroe­ger nog een klei­ne paar­den­markt, te­gen­woor­dig het groot­ste volks­feest in Noor­drijn-West­fa­len: De ker­mis in het hart­je van het Ruhr­ge­bied is met meer dan 500 ex­ploi­tan­ten een jaar­markt die zijn weer­ga niet kent.

De Cranger kermis is tegenwoordig een kermis die zijn weerga niet kent: Op een oppervlak van 111.000 vierkante meter bouwen ieder jaar vanaf begin augustus meer dan 500 exploitanten hun attracties, kraampjes en meer op. Kermisbezoekers, die echt alles willen zien en beleven, moeten in totaal een frontvlak van 5 kilometer bekijken; wat nauwelijks te doen is op één dag.

En het is niet alleen vanwege de grote diversiteit aan attracties de moeite waard, nog eens terug te komen: De Cranger kermis weet te overtuigen met de grootste transportabele wildwaterbaan in Europa, met een 50 meter hoog reuzenrad en ook tal van andere attracties, die hier vaak hun première vieren.

Jaarlijks 4 miljoen bezoekers

Het is dus geen wonder, dat iedere zomer rond vier miljoen mensen naar het hart van het Ruhrgebied komen en zich in Herne laten inspireren door het kleurige kermisgebueren, dat tien dagen lang te bezichtigen is langs de oever van het Rhein-Herne-kanaal.

Zo groot en indrukwekkend als de Cranger kermis tegenwoordig is, zo klein begon het ooit allemaal: De huidige kermis vindt zijn oorsprong in een paardenmarkt, die zich sinds de 15e eeuw stukje bij beetje heeft ontwikkeld tot een jaarmarkt. Op de Cranger paardenmarkt werd sinds de middeleeuwen bijeengedreven wilde paarden uit de Emscherbruch verkocht.

Traditie: Paardenmarkt

De “Emscherbrücher Dickköpfe” zoals de paarden in de volksmond worden genoemd, golden bij kopers als bijzonder taai en met een groot uithoudingsvermogen en de paardenmarkt was dientengevolge populair en groeide al snel uit tot een spektakel.

De paardenhandelaars werden met de tijd vergezeld door goochelaars, dansers, zakspelers, tovenaars, waarzeggers, exploitanten en kermislieden, die ook die bezoekers amuseerden, die helemaal geen paard wilden kopen. De wilde paarden behoren tegenwoordig allang tot het verleden; rond 150 geleden werd het laatste paard uit de Emscherbruch verkocht in Crange.

Maar de jaarmarkt werd steeds populairder en met de industrialisering en de mijnbouw groeide de bevolking in het Ruhrgebied in een razend tempo, en zodoende ook het aantal bezoekers van de Cranger kermis.

Grootste volksfeest in Noordrijn-Westfalen

Heel traditioneel vindt ter gelegenheid van de opening van de kermis ook heden nog een paardenmarkt plaats. Centraal staat bij het volksfeest in Crange echter het grote aanbod aan diverse attracties. Op geen enkele andere kermis zijn zo veel exploitanten met loop- en rij-attracties zoals op het grootste volksfeest in Noordrijn-Westfalen te vinden.

Maar ook de snack- en amandelkraampjes, die loten- en schietkraampjes en nog veel meer horen bij de Cranger kermis en weten ieder jaar weer groot en klein in hun ban te trekken.

Periode: van 1 tot 11 augustus 2024

www.cranger-kirmes.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De Cranger Kirmes vindt plaats in Herne, in het hart van het Ruhrgebied, © Stadtmarketing Herne GmbH
Geen enkele andere Duitse beurs biedt zoveel verschillende attracties als de Cranger kermis, © Stadtmarketing Herne GmbH
Bezoekers vinden ook klassiekers zoals de kettingcarrousel bij de Cranger Kirmes, © Stadtmarketing Herne GmbH
Bij de Cranger Kirmes kunnen bezoekers kiezen uit verschillende attracties, © Stadtmarketing Herne GmbH
De Cranger Kirmes in Herne eindigt met een spectaculair vuurwerk, © Stadtmarketing Herne GmbH

Meer informatie

Nu ontdekken!

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­ri­re­ren...

De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Halde Hohewad, © Tourismus NRW e.V.

Ruhr­ge­bied

lees meer