Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster – een ju­weel


Stad vol trends en tra­di­ties

Münster is een vredestad en fietsvriendelijk als geen ander. En tot het historische centrum behoort natuurlijk het versierde stadhuis waarin de Westfaalse vrede werd gesloten, de “Prinzipalmarkt” met zijn puntgevels en bisschoppelijk paleis net zo tot het Münsterse reisprogramma als een fietstocht over de autovrije Ringpromenade. Maar ook voor bezoekers die houden van mooie verrassingen, houdt de stad leuke ervaringen in veel meer hoeken klaar.

Stadhaven Münster, © Johannes Höhn

Con­cer­ten, clubs en hand­ge­maak­te kaas


Het ha­ven­kwar­tier is een cre­a­tie­ve hot­s­pot

Het havenkwartier van Münster staat bol van de onverwachte inspiratie. Op de voormalige goederenterminal hebben kunstenaars, gallerijen, restaurants en clubs gevestigd. “Kreativkai” is de naam van deze wijk met diens mix van verbouwde magazijnen en moderne architectuur. Vooral voor kunstliefhebbers is de kunsthall Münster met zijn hedendaagse kunst een streling voor het oog, de meermaals bekroonde Hot Jazz Club serveert daarentegen een programma dat een streling is voor het oor.

Aan de overkant, de B-side, herinneren industriële monumenten, zoals een oude opslagsilo en een markante havenkraan aan de tijd toen hier nog schepen werden gelost. Vandaag vindt men in het Flechtheimmagazijn het Wolfgang-Borchert-Theater, een paar stappen verder demonstreert een glazen bio-kaasmakerij traditioneel handwerk. Tip voor fans van techniek: wie het Dortmund-Ems-kanaal een stukje naar het noorden volgt, stoot op een tweelingsluis. Daar kunnen telkens twee schepen tegelijk passeren.

Avondstemming op de Jorge Pardo Pier in Münster, © Thomas Branse

Kunst­ob­jec­ten op het wa­ter en aan land


De stad is een gro­te open­lucht­ga­le­rij

Wie door Münster loopt, komt overal in de stad kunst tegen. Alleen al de grote openluchttentoonstelling “Skulptur Projekte” die elke tien jaar een internationaal publiek aantrekt, heeft sinds zijn première in 1977 voor meer dan 40 sculpturen op openbare plaatsen gezorgd. Op en rond het meer van Aa dat op slechts 15 minuutjes wandelen van het historisch centrum verwijderd is, stoten wandelaars op de meest uiteenlopende werken. Aan de meeroevers liggen de “Giant Pool Balls’ van Claes Oldenburg, een pier vanJorge Pardo voert 40 meter over het water en eindigt in een paviljoen.

In de barokke Dominicaanse kerk zorgt Gerhard Richter met de installaties “Zwei Graue Doppelspiegel für ein Pendel” voor een kunstzinnige schwung. In het midden van de installatie beweegt een slinger van Foucault aan een bijna 30 meter lange kabel boven een cirkelvormige bodemplaat. Ook het bakstenen gebouw zelf is met zijn barokke gevel en een achthoekige koepel een blikvanger die echter omwille van restauratiewerken tot november 2002 gesloten is.

Wie op woensdag en zaterdag door de stad wandelt, komt tijdens de prachtige wekelijkse markt in de schaduw van de machtige St. Paulusdom te staan. Met 150 stands gaat het om een van de grootste markten van zijn soort in Duitsland. Tot de lokale sterren van de markt behoort het eerste vissommelierkoppel van Duitsland: Ronja en Sebastian Bussmeyer bieden veel competentie en een uitgebreide keuze. Wie veel heeft gekocht, kan overigens toch ongestoord verderwandelen: bezoekers kunnen hun aankopen – zelfs gekoelde - laten bewaren in een boodschappentassenwagen van de vereniging van handelaren.

Panorma van de stad Münster in de avond, © @SannyZoektGeluk XD X3

Wan­neer in de stad de avond valt


...sluit de toe­ter van de to­ren­wach­ter de dag af

Wanneer de dag op zijn laatste benen loopt, start het nachtleven langzaam op, in de stadshaven, maar ook in het museum. Een keer per maand worden op vrijdag in het LWL-museum voor kunst en cultuur gratis rondleidingen door de tentoonstelling en de collectie georganiseerd. Een dj zorgt voor muziek tot diep in de nacht. Populaire fotospots zijn het foyer met zijn tuintjes en trappen en de Piene-installatie “Silberne Frequenz” die de buitengevel versiert.

De traditionele “koeienwijk” biedt studentencafés en typisch Westfaalse restaurants. De uitgaanswijk “Am Hawerkamp” biedt zich anders aan: op het terrein van een voormalige betonfabriek heeft zich een alternatieve kunstscène gevestigd. Hier vindt u rij na rij van ateliers, experimentele ruimtes en nachtclubs, zoals de Sputnikhall, het Triptychon en de Fusion-club.

Münster als totaalkunstwerk laat zich het best vanop de bovenste verdieping van het stadhuis bewonderen. De “1648”, een café op de elfde en twaalfde verdieping, biedt niet alleen een leuk uitzicht, maar ook een menukaart met een duidelijke nadruk op regionale producten.

Bijzondere weerklank van bovenaf is er in Münster overigens elke avond, behalve op dinsdag. Stipt om 20.30u weerkinkt al decennialang hetzelfde signaal: op de kerktoren van St. Lamberti heeft de enige stadstorenwachter van Duitsland haar kantoor, die net zoals al haar voorgangers op het einde van de dag op de horen blaast.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer