Het silhouet van het landschapspark Duisburg-Nord doemt op aan de horizon, © Johannes Höhn

Het Land­schafts­park Duis­burg-Nord

Voor spor­ters, cul­tuur-ge­ïn­te­res­seer­den en na­tuur­vrien­den

Dat is in­du­stri­ë­le cul­tuur: Nau­we­lijks een an­der voor­ma­lig in­du­strie­ter­rein wordt zo di­vers, cre­a­tief, spor­tief en cul­tu­reel ge­bruikt als het ter­rein van het Land­schafts­park.

Het Landschafstpark Duisburg-Nord is geen normaal park, want op zijn ongeveer 180 hectare groot terrein wordt industriële cultuur verbonden met natuur en een fascinerende lichtinstallatie, die het park 's nachts in vrolijk gekleurd licht laat stralen. Het park werd aangelegd op het terrein van de buiten bedrijf genomen metaalbewerkingsbedrijf Duisburg-Meiderich. Hij vormt zodoende, net als tal van andere plekken in de metropool Ruhr, een industrieel toneel: De oude fabriekshallen, hoogovens en Gasometer werden niet gewoon gesloopt maar op een creatieve, handige en bovendien bijzonder esthetische manier opnieuw gebruikt.

Het huidige gebruik van het terrein en de vele behouden gebleven industriële gebouwen is bijzonder divers: Klimfans kunnen hun hart ophalen op het klimparcours in de oude giethal en zich aldaar abseilen, maar ook in de voormalige ertsbunker klimmen. Watersporters kunnen een duik nemen in de grootste indoor duiktank van Europa, de onder water gezette Gasometer van de voormalige metaalbewerkingsfabriek. De tot rust gekomen hoogoven werd omgebouwd tot uitkijktoren, van waaruit de bezoeker een fantastisch uitzicht op het uitgestrekte groene parklandschap heeft. In het bijzonder 's nachts heeft men een heel speciale blik op het Landschaftspark Duisburg-Nord. De lichtinstallaties van Jonathan Park zorgen dan voor een heel bijzondere sfeer op het parkterrein en zetten de oude metaalbewerkingsfabriek geslaagd in scène.

Overdag kan men op het terrein rondom het oude industriële gebouw weer gebruik maken van diverse mogelijkheden om te wandelen en te fietsen in een mooie groene omgeving. De toegang tot het park is gratis en zodoende kunnen de bezoekers op ieder willekeurig moment te voet of met de fiets het gebied ontdekken. Rondleidingen bieden echter de gelegenheid, meer over de geschiedenis van de metaalbewerkingsfabriek, zijn medewerkers en diens leefomstandigheden te weten te komen.

Het Landschaftspark Duisburg-Nord is ook meermaals per jaar het toneel van uitstekende culturele evenementen. In de ventilatiehal kunnen vrienden van de cultuur genieten van de producties van de Ruhrtriennale. Ook het Klavierfestival Ruhr maakt voor enkele concerten gebruik van deze locatie. Het driedaags muziekfestival Traumzeit vindt zelfs in zijn geheel plaats in het Landschaftspark en maakt gebruik van diens bijzondere industriële gebouwen en de vrije vlakken. In de zomer laat de open air-bioscoop regelmatig mooie films zien. En in de winter is het de Lichtermarkt die zijn bezoekers in de Kerststemming brengt.

Het Landschaftspark Duisburg-Nord is een centraal punt in de Europese Route der Industriekultur en kan op een route met de fiets of de auto makkelijk met andere bezienswaardigheden van de industriële cultuur worden verbonden.

www.landschaftspark.de

Meer informatie:

- Gratis toegang tot het park
- Traumzeit Festival ieder jaar in de zomer
- Lichtermarkt jaarlijks begin september
- Productie van de Ruhrtriennale en het Klavierfestival Ruhr afhankelijk van de data

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Het Traumzeitfestival is een jaarlijks muziekfestival in het landschapspark Duisburg-Noord, © Johannes Höhn
Blick auf den begehbaren Hochofen, © Thomas Berns
Feuerwerk im Landschafspark Duisburg-Nord, © Malte Reiter
Die alten Gebäude des Landschaftsparks Duisburg-Nord dienen heute auch zum Klettern, © Thomas Berns
Jährlich findet im Landschaftspark Duisburg-Nord die Extraschicht statt, hier ein Konzert aus 2013, © Thomas Berns
Nachts wird der Hochhofen im Landschaftspark Duisburg-Nord bunt angestrahlt, © Thomas Berns
Das Stahlwerk in Duisburg präsentiert sich heute in grünem und buntem Gewand, © Thomas Berns
Rundklärbecken mit Blutweiderich, © Fotograf Thomas Berns

Meer informatie

Nu ontdekken!