Monschau, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
Ruth Breuer, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Ruth Breu­er

Je am­bas­sa­dri­ce voor heer­lijk­he­den voor de Ei­fel & Aken-re­gio

Ruth Breu­er, ei­ge­na­res­se van de mos­terd­mo­len in Monschau en het res­tau­rant Schna­bu­le­um: "Sta open voor al­les, pro­beer nieu­we din­gen uit!"

Ruth Breuer, eigenaresse van de mosterdmolen in Monschau en het restaurant Schnabuleum over genot:

“Genot met alle zintuigen”

Ruth Breuer exploiteert reeds in de vijfde generatie de historische mosterdmolen in Monschau - samen met haar vader. Als één van de oudste specerijen in de culinaire wereld dient mosterd niet alleen voor de smakelijke verfijning van gerechten, maar ook voor de verdraaglijkheid van gerechten. Ruth Breuer biedt in haar mosterdmolen de bezoekers een omvangrijke en blijvende indruk over de spannende wereld van de gekruide genotten. En in het naastgelegen restaurant Schnabuleum kunnen de gasten zich laten verwennen met stevige gerechten uit de Eifel, inventieve visgerechten en bijzondere culinaire creaties. Ruth Breuer is met lijf en ziel een ambassadrice voor heerlijkheden voor de regio Eifel en Aken.

Genot in Noordrijn-Westfalen?
7 vragen aan… Ruth Breuer

U bent de ambassadrice voor heerlijkheden van de regio de Eifel & Aken - waarom eigenlijk?
Ik houd van onze regio, niet alleen vanwege de mooie natuur, maar ook het culturele aanbod en de spannende levensverhalen van de oude mensen en ook door de vele specialiteiten, die wij hier te bieden hebben. In onze winkel en ons restaurant Schnabuleum staat het motto “Genot met alle zintuigen” hoog in het vaandel. Wij houden van alle soorten lekkernijen en dat weerspiegelt zich ook in de lokaliteiten. Ik ben met de historische mosterdmolen in Monschau en ons restaurant Schnabuleum, waar alle gerechten met mosterd worden verfijnd, quasi allebei: Producent en gebruiker, want wij hebben ons helemaal toegewijd aan de regionaliteit en koken seizoensgebonden. Er zij zo veel buitengewone en goede producenten in onze regio, of het nu een distilleerder of een kleine kaasboer is - men moet zich gewoon onderling ondersteunen. Bij ons vindt men alles, wat leuk is en lekker smaakt... daar hoef je helemaal niet voor naar heinde en verre te gaan: dat krijg je allemaal in de Eifel!

Wat denkt u: Waarom kan men Noordrijn-Westfalen genotsland noemen?
Niet alleen de Eifel heeft veel te bieden. Alle regio's in Noordrijn-Westfalen hebben hun heel eigen, typische specialiteiten. Veel daarvan behoort tot het dagelijkse genot en wij zijn ons er nog niet eens van bewust, dat we weer iets bijzonders uit Noordrijn-Westfalen gebruiken.

Wat is karakteristiek voor een genotsmens?
In ieder opzicht van het leven genieten - men kan van alles genieten: mooi weer, een leuke omgeving, leuk gezelschap, een geod wijntje en lekker eten.

U geeft iedere dag 100 procent. Hoe ziet voor u de perfecte culinaire start van de dag eruit?
Ik begin de dag in alle rust met een heerlijk ontbijt. Hiertoe behoren voor mij alle mogelijke specialiteiten uit de regio. Ik houd bijvoorbeeld van granenbroodjes van onze plaatselijke bakker met een lekkere geitenkaas uit de Eifel en van onze vijgenmosterd maar ook de milde gedroogde ham uit de Eifel. En als het eens een keertje zoet moet zijn (alhoewel ik meer van hartig houd), kan ik ook wel eens naar de bietenstroop uit het Rheinland grijpen of - heel geraffineerd - een walnoothoning met een beetje kwark. De honing wordt trouwens in het buurdorp geproduceerd en die verkopen wij natuurlijk ook. Zo kan er die dag toch helemaal niets meer mis gaan.

U inspireert uw gasten en collega's met uw producten en gerechten. Welke producent in uw regio is de bron van uw inspiratie?
Ieder nieuw product, dat ik in mijn handen houd, dat een lekkere geur heeft en dat de hele liefde en zorgvuldigheid van de producent weerspiegelt, zet mij aan het denken: Wat kan ik hiermee doen in combinatie met mosterd? Maar ook voor ons restaurant denk ik erover na, hoe we “het” kunnen gebruiken... of het beter geschikt is als aperitief of misschien ook wel als dessert? Liever in een traditioneel recept of toch met een spannende, nieuwe combinatie? Ik verheug mij ook over het opnieuw ontdekken van oude tradities, of het nu om een voormalig geliefd stuk fruit of groente gaat, dat weer wordt geteeld, of een bijna in de vergetelheid geraakt gerecht, dat men met zijn kindertijd en vaak ook op de ene of andere manier met geborgenheid in verbinding brengt.

Heeft u een persoonlijk advies, een speciale tip voor bezoekers van het genotsland Noordrijn-Westfalen?
Natuurlijk te genieten! Dat is heel eenvoudig, men moet alleen maar zijn zintuigen gebruiken: met open ogen en oren door de wereld lopen... weer ruiken en smaken... misschien ook iets nieuws proberen - weg van fast food... de tijd ervoor nemen - niet alleen voor het eten. Het is tenslotte aan de tijd, dat we bewust leven!

En tenslotte: Uw persoonlijk genot motto?
Sta open voor alles, probeer nieuwe dingen uit!