©
Museum Ludwig, Menschenandrang, © Museum Ludwig

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len


Pop-art, Pi­cas­so, Pol­ke - kunst­rijk­dom on­der één dak

Het Keul­se mu­se­um heeft zich toe­ge­wijd tot de mo­der­ne kunst. Voor­al de pop-art ver­za­me­ling en de col­lec­tie rond­om het Duit­se ex­pres­si­o­nis­me zijn uit­ste­kend. De ver­za­me­laar Jo­sef Hau­brich zorg­de met zijn schen­king aan de stad Keu­len voor de ba­sis van het hui­di­ge mu­se­um.

Het Museum Ludwig in Keulen is één van de meest belangrijke kunstmusea in Duitsland. Het toont op ongeveer 8.000 vierkante meter kunstwerken van het modernisme tot en met de kunstproductie van het heden. Uitstekend is vooral de verzameling Amerikaanse pop-art, de grootste en belangrijkste verzameling van zijn soort buiten de Verenigde Staten. De verzameling bevat onder andere kunstwerken van Jasper Johns en Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Robert Indiana.

Bovendien heeft het Museum Ludwig, dat direct tussen de Dom van Keulen en de Rijn ligt, één van de wereldwijd omvangrijkste verzamelingen van Russische Avantgarde van de jaren 20 van de afgelopen eeuw en een belangrijke collectie met stukken van Pablo Picasso. Sinds 2008 bevindt zich ook een omvangrijke verzameling met edities van Sigmar Polke in het bezit van het museum.

Het bestand rondom het Duitse expressionisme is vooral te danken aan de schenking van de politicus en advocaat Josef Haubrich, die in 1964 zijn collectie van schilderijen vererfde aan de stad Keulen. Hij zorgde met zijn verzamelde kunst de basis voor het huidige museum. De eerste steen werd echter gelegd door het paar Irene Monheim en Peter Ludwig in 1976 met nog eens 350 stukken moderne kunst.

Het museum koopt voortdurend kunstwerken van eminente kunstenaars, die nieuwe stukken zijn vaak slechts enkele maanden oud. Naast de voortdurende tentoonstellingen worden ook regelmatig tentoonstellingen van betekenis met kunsthistorische onderwerpen en kunstenaars getoond. Ook de stukken rondom de geschiedenis van de fotografie met ca. 70.000 museumstukken is de moeite waard. Artistieke foto's, albums, mappen en materialen over de culturele geschiedenis van het medium staan klaar.

Wie dan nog altijd te kampen heeft met hiaten op andere culturele gebieden en deze wil verbeteren, kan vervolgens nog een bezoekje brengen aan het Museum Kolumba, het Wallraf-Richartz-Museum of het Museum für Angewandte Kunst. Alle musea zijn te voet bereikbaar.

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Museum Ludwig, Außenansicht bei Nacht, © Rheinisches Bildarchiv Köln
Museum Ludwig, Zwei Personen auf der Bank, © Kölntourismus GmbH/Andreas Moeltgen
Museum Ludwig, Platz am Dom, © Museum Ludwig
Museum Ludwig, Innenansicht, Treppenhaus, © Museum Ludwig

Meer informatie


Nu ontdekken!

Contact

Museum Ludwig Köln
Hein­rich-Böll-Platz
50667 Köln (Stadt)
Telefoon: +49-221-221-26165
E-mail: info@museum-ludwig.de

Heenreis

per Google Maps
Per trein

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Iedere eerste donderdag van de maand: 10.00 - 22.00 uur
Gesloten: Nieuwjaar, 'Weiberfastnacht' (carnavalsdonderdag), carnavalszondag, carnavalsmaandag, Kerstavond, 1e Kerstdag 

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Museum Ludwig Köln«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.