©
Bier-Braukessel im Westfalen Culinarium, © Stadt Nieheim

West­fa­len Cu­li­na­ri­um

De mu­sea voor brood, kaas, ham en bier leg­gen de cu­li­nai­re cul­tuur van West­fa­len uit

“Laat me zien wat je eet, en ik zeg je wie jij bent.” - Bij het West­fa­len Cu­li­na­ri­um gaat het om de spe­ci­a­li­tei­ten brood, kaas, ham en bier en zo­doen­de ook de cul­tuur van West­fa­len.

Brood, kaas, ham, geserveerd met bier en nog een lekkere jenever - meer heeft men niet nodig, om een Westfalener gelukkig te maken. En omdat het culinaire genot en eigenaardigheden veel zeggen over een volk, zijn cultuur en geschiedenis, heeft men in het Westfalen Culinarium op meer dan 3000 m² vier musea bij elkaar gebracht, die precies deze onderwerpen presenteren. Het unieke museumconcept van het Westfalen Culinarium in Nieheim in de Noordrijn-Westfaalse regio Teutoburgerwoud heeft zich als doel gesteld, de culinaire bijzonderheden van Westfalen onder de aandacht te brengen, wetenswaardigheden en curiositeiten met de bezoekers te delen en uit te leggen, waar de culinaire wortels van de regio liggen en ook, waar men deze tegenwoordig nog kan vinden. Waarom was het bierbrouwen tot ver in de Middeleeuwen eigenlijk het werk van vrouwen? En wat zijn eigenlijk “Weiberzeichen”? De vier musea gaan in op de cultuur en geschiedenis van de culinaire specialiteiten uit Westfalen.

Het centrum is het in 2006 geopende Deutsche Käsemuseum. Hier kunnen museumbezoekers alle wetenswaardigheden rondom de productie van kaas te weten komen. In de in origineel opnieuw opgebouwde oude kaaskeuken kunnen bezoekers van dichtbij beleven, hoe nu eigenlijk de gaten in de kaas komen. En de Westfaalse kaasspecialiteit, de eiwitrijke, vetarme en kruidige Nieheimer kaas, wordt natuurlijk nog eens apart onder de aandacht gebracht. Aangrenzend aan het Käsemuseum vindt men het restaurant Meilenstein, waar genieters na een bezoekje aan het museum nog meer van culinaire heerlijkheden kunnen genieten.

Het bezoek gaat echter eerst verder naar het Westfaalse Brotmuseum. Hier worden verschillende soorten granen voorgesteld. Bezoekers kunnen het aroma van komijn, maanzaad of sesam ontdekken en wetenswaardigheden over de bijzondere productie van de Westfaalse broodspecialiteit Pumpernickel te weten komen. Op woensdag, zaterdag en zondag gooit het Brotmuseum bovendien de grootste Königswinter-Backofen in Oost-Westfalen aan, waarna bezoekers kunnen genieten van vers gebakken brood en koek.

En lekker bij het brood is natuurlijk de Westfaalse Knochenschinken (ham), over diens productie de bezoekers worden ingelicht in het Westfaalse Schinkenmuseum. In dit gedeelte van het museumcomplex ligt ook het winkeltje van het Westfalen Culinarium, waar de bezoekers Westfaalse lekkernijen voor thuis of als souvenir voor vrienden en familie kunnen kopen.

En tenslotte legt het Westfaalse Biermuseum nog eens tot in het detail uit, hoe uit de eenvoudige ingrediënten water, brouwgerst, hop en gist een lekker biertje ontstaat. Voor het brouwen van het Nieheimer Bürgerbier komen regelmatig een paar inwoners van Nieheim bij elkaar in de kleine brouwerij van het Westfaalse Biermuseum, om vervolgens een amberkleurig, ondergistend en niet gefilterd, maar tegelijkertijd heel lekker bier te brouwen. En als klein afzakkertje nog een jenever; dan heeft de bezoeker de belangrijkste basisvoedingsmiddelen en de betekenis voor de regio van dichtbij kunnen beleven.

www.westfalen-culinarium.de

Openingstijden:

April tot en met oktober: woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Baktijden: woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Lauchknust, © Stadt Nieheim
Wintergarten erleuchtet, © Stadt Nieheim
Käse, © Stadt Nieheim
Käsemuseum, © Stadt Nieheim
Schinken, © Stadt Nieheim
Brautag, © Stadt Nieheim
Brot, © Stadt Nieheim
Bier-Braukessel im Westfalen Culinarium, © Stadt Nieheim

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Westfalen Culinarium«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.