©
Peter-Behrens-Bau Oberhausen, © Simon Erath
©
Werkfoto aus Die Dreigroschenoper Deutschland,USA 1931, Regie G. W. Pabst, Quelle Deutsche Kinematik, © Hans Casparius

Bonn


Bonn

Vrouwpolitieke omwenteling
Het onderwerp van de tentoonstelling is de strijd om politieke deelname van het kiesrecht voor vrouwen tot het bekleden van een ministerpost. Van de strijd voor gelijke rechten en de eerste vrouwelijke ministers tot en met de nieuwe vrouwenbeweging wordt hier alles getoond.

Tot November 2019
Meer informatie: www.frauenmuseum.de

Fotografie tijdens de Weimarrepubliek
De tentoonstelling bekijkt alle aspecten van het succesvolle medium fotografie tijdens de Weimarrepubliek. Naast de artistieke fotografie van het 'nieuwe zien' of het 'sociaal realisme' staan ook onderwerpen zoals innovatief fotojournalisme en documentatiefotografie centraal.

Vanaf juni 2019, LVR Landesmuseum Bonn
Meer informatie: www.bauhaus100-im-westen.de

©
Dreischeibenhaus Schauspielhaus, Düsseldorf, © Düsseldorf Tourismus GmbH

Düsseldorf


Düsseldorf

Ratingen

Ratingen-West en het nieuwe bouwen
De tentoonstelling onderzoekt de stedelijke ruimte als urbane denk- en voorstellingsruimte aan de hand van het bouwproject 'Ratingen-West'.

12 april tot 6 oktober 2019, Museum Ratingen
Meer informatie: www.bauhaus100-im-westen.de

©
Aken, © Bjorn Troch / The Social Traveler

Eifel & Aachen


Eifel & Aken

Aken

Bauhaus in het Westen? Het tijdperk van Rudolf Schwarz aan de 'Aachener Kunstgewerbeschule' van 1927 tot 1934
De tentoonstelling documenteert de geschiedenis van de 'Aachener Kunstgewerbeschule'. Onder leiding van Rudolf Schwarz (1927 tot 1934) heeft de school vooral op het gebied van de sacrale kunst en architectuur uitstekende werken geproduceerd.

Van 9 september tot en met 6 oktober 2019, St. Fronleichnam, Aken
www.bauhaus-100-im-westen.de

Kommern

De 'Noodkerk' van Otto Bartning uit Overath
In 1951 opende een door Bauhaus-architect Otto Bartning ontworpen 'Diaspora-kapel' zijn deuren in Overath, waar evangelische vluchtelingen uit Silezië hun godsdiensten konden organiseren. De kerk uit Overath is compleet verplaatst naar het LVR-Freilichtmuseum Kommern en aldaar grotendeels in originele toestand te zien, maar ook de latere veranderingen worden in de diverse tijdperken getoond.

Opening: 22 juli 2019, LVR-Freilichtmuseum Kommern
Meer informatie: www.kommern.lvr.de

Simonskall

Bauhut 2019 - Europa. Utopisch. Denken.
In 1919 werd in het kleine Eifeldorpje Simonskall de 'Kalltalgemeinschaft' opgericht, een kolonie voor kunstenaars, die van 1919 tot 1921 in het dorp woonden en werkten. De kunstenaars behoorden grotendeels tot de groep van de Keulse progressieven, die werd gedomineerd door de avantgardistische stijltendens van de jaren twintig. Ter gelegenheid van het Bauhaus-jubileum wordt hier een creatieve werkplaats voor kunst, literatuur, toneel, architectuur en muziek evenals een virtuele tentoonstelling en een transdisciplinair leer-steun-project georganiseerd.

Van 4 tot 11 september 2019, instituut 'Moderne im Rheinland' aan de Heinrich-Heine-universiteit/Leopold-Hoesch-museum Düren/Junkershaus Simonskall
Meer informatie: www.moderne-im-rheinland.de

Euskirchen / Bocholt

Mythe nieuwe vrouw. Mode tussen het keizerrijk, Wereldoorlog en republiek
De tentoonstelling toont de moderne vrouw met kort kapsel, korte kleding en een zelfbewust uiterlijk en vraagt zich gelijktijdig af, of de 'nieuwe vrouw' een daad van de emancipatie was of is ontstaan uit praktische noodzakelijkheid. Met meer dan 130 originele kostuums.

Van 17 februari tot 17 november 2019, LVR-Industriemuseum Tuchfabrik Müller (Euskirchen)
Van 29 maart 2019 tot 1 november 2020, LWL-Industriemuseum TextilWerk Bocholt
Meer informatie op: www.industriemuseum.lvr.de, www.lwl.org/industriemuseum

©
Stuhlskizze HeinrichNeuy, © HeinrichNeuyBauhausMuseum

Münsterland


Havixbeck

Aanbouwen! Een transdisciplinair laboratorium over het bouwen en ecologie op een planeet, die vlak voor het einde staat
De tentoonstelling gaat over de ecologische componenten van het Bauhaus en laat literatuur en andere artistieke disciplines samen met de wetenschap, het milieu, het bouwen en de digitalisering in het kader van een tijdelijk laboratorium nadenken over de 'natuur'.

Vanaf mei 2019, Burg Hülshoff – Center for Literature
Meer informatie: www.burg-huelshoff.de

Münster

Bauhaus en Amerika. Experimenten in licht en beweging
De tentoonstelling onderzoekt de wederzijdse invloeden van het Bauhaus op Amerika en diens impact op de kunst tot heden. Licht- en kinetische kunst, experimentele film, dans- en performancekunsten worden getoond.

Tot 10 maart 2019, LWL Museum für Kunst und Kultur, Münster
Meer informatie: www.lwl-museum-kunst-kultur.de

Steinfurt-Borghorst

Bauhaus-dialogen: Stoelen uit de Löffler-collectie
In het HeinrichNeuyBahausMuseum worden authentieke zitmeubelen getoond, waaronder voorwerpen van Marcel Breuer, Erich, Dieckmann en Mies van der Rohe. Bovendien werd een kinderstoel van staalbuizen en hout, die Heinrich Neuy in 1930 voor zijn sollicitatie voor het Bauhaus schetste, speciaal voor deze tentoonstelling gebouwd.

23 september 2018 tot 20 januari 2019, HeinrichNeuyBauhausMuseum
Meer informatie: www.hnbm.de

Bauhaus-dialogen: De Stijl in Nederland
Duidelijke lijnen op een rood, geel en blauw gereduceerde kleurenwereld van kunstwerken en ambachtelijke producten worden vaak in verbinding gebracht met het Bauhaus. Deze vallen onder de groep De Stijl uit Nederland. De tentoonstelling stelt de protagonisten en de ideeën van deze groep kunstenaars voor.

3 februari tot 19 mei 2019, HeinrichNeuyBauhausMuseum
Meer informatie: www.hnbm.de

Bauhaus-dialogen: De avant-garde in Oost-Europa
Ook in Rusland, Oekraïne en Tsjechië ontwikkelden zich avantgardistische kunststromingen en kunst-hogescholen. De Russische beweging kan met soortgelijke doelstellingen als het Bauhaus worden bewezen.

2 juni tot 15 september 2019, HeinrichNeuyBauhausMuseum
Meer informatie: www.hnbm.de

Retroperspectief: Heinrich Neuy
Van 1930 tot 1932 was Heinrich Neuy leerling aan het Bauhaus in Dessau. De tentoonstelling toont een overzicht van zijn levenswerk dat hem van de 'Kunstgewerbeschule Krefeld' via het Bauhaus in Dessau tot naar Steinfurt-Borghorst bracht, waar hij tot 1937 woonde.

29 september 2019 tot 19 januari 2020, HeinrichNeuyBauhausMuseum
Meer informatie: www.hnbm.de

©
HE-Gebäude der ehemaliden Verseidag im Mies van der Rohe Business Park in Krefeld, © Simon Erath

Niederrhein


Niederrhein

Krefeld

Anders wonen. Ontwerpen voor Haus Lange en Haus Esters
Tentoonstelling nodigt ongeveer 20 kunstenaars, designers en architecten uit, de vertrekken in de huizen van Ludwig Mies van der Rohe in te richten. Lezingen, workshops en een augmented reality-project begeleiden de show. Drie thema's staan centraal: Utopie, mobiliteit en dystopie.

17 maart 2019 tot januari 2020, Museum Haus Lange en Haus Esters
Meer informatie: www.kunstmuseenkrefeld.de

Folklore en avant-garde
De tentoonstelling behandelt het interesse van de Bauhaus-kunstenaars en de internationale avant-garde aan de populaire tradities en uitdrukkingsvormen. Van kunstenaars verzamelde folkloristische stukken gaan een dialoog aan met hun eigen stukken.

11 oktober 2019 tot februari 2020, Kaiser Wilhelm Museum
Meer informatie: www.kunstmuseenkrefeld.de

Bauhaus en industrie Krefeld
Privépersonen, firma's en opleidingscentra uit de branche boden ook nog na de sluiting van het Bauhaus in 1933 Bauhaus-aanhangers, die het nationaalsocialistische regime officieel als 'ontaard' verstootte. De tentoonstelling gaat over dit tot op heden onbekende hoofdstuk uit de artistieke- en economische geschiedenis met documentaires, die gebaseerd zijn op nieuwe onderzoeksresultaten. De tentoonstelling is te bewonderen in de bewandelbare sculptuur 'paviljoen' van de kunstenaar Thomas Schütte.

7 april tot 30 oktober 2019, paviljoen van Thomas Schütte, Kaiserpark
Meer informatie: www.projektmik.com

Tijdcoloriet
De tentoonstelling presenteert de ontwikkelingen van de mode in de periode van 1880 tot in de jaren '30 van de vorige eeuw met het aspect van de ontdekking en het gebruik van synthetische kleurmiddelen in de textielproductie. Het overleg over de kleuren in de textielwaren in het Bauhaus wordt hierbij behandeld als een eigen onderwerp.

29 september 2019 tot 29 maart 2020, Deutsches Textilmuseum
Meer informatie: www.krefelder-perspektivwechsel.de

 

©
Sanaa-Gebäude auf Zeche Zollverein in Essen, © Simon Erath

Ruhrgebied


Ruhrgebied

Bottrop

Josef Albers - omwenteling in de Moderne
Die Tentoonstelling toont de vroege kunstwerken van Josef Albers (1888 – 1976). Op dat moment liet hij zich inspireren door kunstwerken van de toen nagenoeg onbekende meesters als Cézanne, Gauguin en Matisse.

22.September 2019 tot 12. Januar 2012, Josef Albers Museum Quadrat Bottrop
Meer informatie: www.bottrop.de/mq

Dortmund

Baukunstarchiv NRW: Voor het Bauhaus: Osthaus
Westfalen, in het bijzonder de 'Hagense impuls' en zijn initiator Karl Ernst Osthaus, leverden een vroege en zelfstandige bijdrage voor de architecturale en culturele reform van de Moderne. De tentoonstelling presenteert de samenwerking met Foto Marburg Fotografien, waarmee Osthaus toentertijd zijn initiatieven wereldwijd bekend heeft gemaakt.

6 september tot 20 oktober 2019, Baukunstarchiv NRW/TU Dortmund
Meer informatie: www.baukunstarchiv.nrw

Essen

Omwenteling in het Westen. De kunstenaarswijk Margarethenhöhe
De tentoonstelling visualiseert met meer dan 600 tentoonstellingsstukken de integratie van de kunstenaarsgroep in de culturele omwenteling in de industriële omgeving in de jaren '20 van de vorige eeuw en vertelt over de bouw van de wijk, het samenwonen van de kunstenaars en de invloed van deze kolonie van kunstenaars op het Westen van Duitsland.

15 april tot 3 november 2019, Ruhr Museum Essen
Meer informatie: www.ruhrmuseum.de

Das beseelte Ding (het ding met ziel). Van de geest van de vormgeving
De tentoonstelling gaat over de vraag of en op welke manier na 1918 de concepten van een 'moderne' artistiek-esthetische opleiding/scholing nog van betekenis is voor de hedendaagse leraren en studenten. Hier worden voorwerpen verzameld, zie je visualisaties en conceptuele stukken van leraren en studenten van de Folkwang universiteit der kunsten.

13 november 2019 tot 31 januari 2020, Folkwang universiteit der kunsten in samenwerking met het Museum Folkwang
Meer informatie: www.museum-folkwang.de

Hagen

De economische kracht van het artistieke idee. De reizende tentoonstelling van Walter Gropius: 'voorbeeldige industriële gebouwen' - een reconstructie.
Karl Ernst Osthaus ontving de opdracht van Walter Gropius, een tentoonstelling rondom het thema 'voorbeeldige industriële gebouwen' te samenstellen. Vanaf 1911 ging deze vanuit Hagen op tournee als reizende tentoonstelling. In het Osthaus Museum Hagen wordt het voormalige project in samenwerking met de kunstmusea in Krefeld gereconstrueerd.

7 september 2019 tot 12 januari 2020, Osthaus Museum Hagen
Meer informatie: www.osthausmuseum.de

Oberhausen

Nieuwe stoffen, nieuwe vormen
Onderwerp van de tentoonstelling is het nieuw optredende industriële design. Hier wordt getoond hoe in de jaren '20 van de vorige eeuw de goederenwereld steeds meer veranderde, de elegantie en eenvoud van de vorm belangrijker werd en nieuwe en hoogwaardige materialen steeds meer werden gebruikt. De tentoonstelling wordt in samenwerking met het Deutsche Kunststoff Museum Verein e.V. Düsseldorf georganiseerd.

19 mei 2019 tot 23 februari 2020, LVR Industriemuseum Peter-Behrens-Bau Oberhausen
Meer informatie: www.industriemuseum.lvr.de

©
Soester Altstadt, Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Sauerland


Sauerland

Soest

Bruno Paul – Wegbereider van het Bauhaus
De tentoonstelling toont Bruno Paul aan het begin van zijn carrière. Als maatschappelijk kritische karikaturist bij de tijdschriften 'Jugend' en 'Simplicissimus' was hij ervoor verantwoordelijk dat een moderne, goed verdeelde plakaatachtige stijl doorbrak.

30 juni tot 22 september 2019, Museum Wilhelm Morgner
Meer informatie: www.museum-wilhelm-morgner.de

©
HE-Gebäude der ehemaliden Verseidag im Mies van der Rohe Business Park in Krefeld, © Simon Erath

Reizende tentoonstellingen:


Reizende tentoonstellingen

Weimar in het Westen: Republiek van de tegenstellingen
De multimediale reizende tentoonstelling zorgt aan de hand van onbekende foto's en film voor nieuwe inzichten in de 'Republiek van de tegenstellingen'.

Opening: 23 januari 2019 in de NRW-Landtag in Düsseldorf; overige stations: LVR-Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte, LWL-Institut für westfälische Regionalgeschichte, LWL-Medienzentrum für Westfalen
Meer informatie: www.bauhaus100-im-westen.de

Denk eens Bauhaus! Het nieuwe bouwen in Noordrijn-Westfalen
Bij deze multimediale reizende tentoonstelling onderzoekt de Architektenkammer NRW de oorsprong en invloeden van het Bauhaus in Noordrijn-Westfalen en laat zien hoe het tegenwoordig nog altijd aanwezig is.

6 februari tot 4 april 2019, Architektenkammer NRW, Haus des Architekten, vervolgens als reizende tentoonstelling door Noordrijn-Westfalen
Meer informatie: www.aknw.de

Nieuwe zien - Sociaal realisme. Fotografische posities in Westfalen van het Bauhaus tot het heden
De reizende tentoonstelling van het LWL Museumsamt in samenwerking met Dieter Blase toont de fotografie als onderdeel van de hedendaagse kunst evenals diens impulsen en de vele aspecten van de artistieke receptie uit Westfalen-Lippe.

21 juni tot 18 augustus 2019, Osthaus Museum Hagen
Meer informatie: www.veranstaltungen.bauhaus100.de

NRW viert het Bauhaus-jubileum

Unesco-Welterbe Zeche Zollverein, Essen, © Simon Erath
©

Essense omwenteling

Hohenhof in Hagen, © Simon Erath
©

Hagense impulsen

Mies van der Rohe, Verseidag, Krefeld, © Mies van der Rohe Business Park 2018
©

Rondleidingen en routes

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Krefeldse perspectieven