©
Historische Arbeit mit dem Pferdepflug, © Klaus Stange

Bergisches Land en families


Stuwmeren, belevenispaden en geheimzinnige werelden

Onze familietips voor het Bergisches Land: in de oorspronkelijke natuur van het Bergisches Land beproeven kleine ontdekkers hun zintuigen. Sprookjesbos en apenpark zijn leuke excursiedoelen voor kinderen en hun ouders.

Avontuur in de wilde natuur

De oorspronkelijke natuur van het Bergisches Land weet niet alleen volwassen wandelaars of fietsers te bekoren, maar in het bijzonder ook kinderen, die hier al hun zintuigen kunnen beproeven en helemaal op kunnen gaan in hun plezier voor beweging. Het Bergisches Land staat bekend voor zijn stuwdammen en stuwmeren, de niet alleen mooi glinsteren in de zon, maar ook nog eens een ideale excursie voor families zijn. Bij de populaire stuwdammen zoals de Bevertalsperre of Brucher-Talsperre kunnen families zwemmen, zijlen, roeien of op een  waterfiets fietsen, hengelen, duiken maar ook gewoon langs de oevers ontspannen, een potje voetballen of gewoon een beetje dollen. Bewaakte standbaden bieden bovendien veiligheid in en langs het water; gelijktijdig zijn er ook nog tal van mogelijkheden, op een pittoreske, eenzame plek in het bos tussen de bomen in het water te duiken.

Een wandeling door de natuur is voor kinderen altijd een groot avontuur; en in het Bergisches Land zijn er genoeg avonturen voor kleine ontdekkers! Talrijke natuurbelevenispaden nodigen families uit, planten, dieren en de samenstelling van de complete regio intensief te leren kennen. Het bodemleerpad Königsforst gaat bijvoorbeeld voorbij aan zes stations waar kinderen en hun ouders van stuifzand tot turf verschillende soorten bodems kunnen leren kennen. De melkweg daarentegen gaat helemaal over de koe en de zuivelnijverheid van het Bergisches Land. Toeren met gids, waar kinderen en volwassenen veel wetenswaardige en spannende verhalen rondom het leven in het bos en op de weiden te horen krijgen maar ook programma's om mee te doen worden bijvoorbeeld door de Biologische Station Oberberg aangeboden.

Geheimzinnige beleveniswerelden

De buitengewone natuur van het Bergisches Land is niet alleen van buiten te bewonderen, maar ook van binnen; een geheimzinnige wereld staat te wachten, om door kleine ontdekkers te worden ontdekt. Een excursie in een grot is vooral voor de iets oudere kinderen erg spannend. De Aggertalhöhle en de Wiehler Tropfsteinhöhle bieden bezoeken aan en weten zowel kinderen alsook volwassenen te overtuigen met hun natuurlijke architectuur en de geheimzinnige maar ook romantische sfeer.

Een heel anderen, maar daarvoor niet minder geheimzinnige beleveniswereld staat te wachten in het Sprookjesbos Altenberg. Het sprookjespad brengt je op een kleine wandeling door de natuur van het Bergisches Land en vertelt je aan de hand van fantasierijk vormgegeven huisjes de geschiedenis van 18 sprookjes van de gebroeders Grimm. Assepoester woont als het ware naast Roodkapje en de Kikkerkoning; en allen komen dankzij de techniek regelmatig tot leven. Een kinderwagenpad zorgt er bovendien voor, dat ook de kleinste broertjes en zusjes makkelijk mee kunnen.

Apenpark en openluchtmuseum

In het Bergisches Land bevindt zich weliswaar geen dierentuin, want die bevindt zich direct om de hoek in het Bergische drie. Het apen- en vogelpark Eckenhagen belooft echter eveneens leuke ontmoetingen met beestachtige vrienden. Alhoewel zich in het park alleen maar apen en vogels bevinden, zijn er wel meer dan 180 verschillende soorten. Één van de highlights zijn de doodskopaapjes: De dieren bewegen hier niet alleen van boom tot boom, maar gaan ook graag op het hoofd of de schouders van de bezoekers zitten. Bovendien kunnen de bezoekers talrijke vrolijk gekleurde vogels bewonderen; van roze flamingo's en prachtige fazanten en papagaaien tot en met de pratende geelkuifkaketoe. Een ongeveer drie kilometer lange rondlopende route loopt door het park; als de heuvelachtige weg dan toch een beetje te lang is voor de korte beentjes, kunnen families met kleine kinderen ook gebruik maken van de bergbaan.

Eveneens door een heuvelachtig landschap, over wieden en velden loopt de weg door het Bergisches Freilichtmuseum Lindlar. Hier werden diverse huisjes volgens het Bergisches voorbeeld nagebouwd om bezoekers de verhalen over het leven van de landelijke bevolking tijdens de 19de en 20ste eeuw te vertellen. Extra voor kinderen is er een spannende museumralley en een milieuwerkplaats, waarin veel interessante wetenswaardigheden rondom de onderwerpen afval, recycling, textiel en water kunnen worden ontdekt.

Kaart van NRW

Meer informatie


Nu ontdekken!

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Totenkopfäffchen hautnah erleben, © Klaus Stange
Kinder im Hochseilgarten, © Klaus Stange
Familienspaß im Märchenwald, © Klaus Stange
Historische Arbeit mit dem Pferdepflug, © Klaus Stange