©
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Weidelandschap Bislicher Insel bij Xanten


Op bezoek bij de wilde ganzen

Romantisch waterlandschap aan de Niederrhein: Ieder jaar overwinteren duizenden wilde ganzen in de weidegebieden van de Bislicher Insel. Het Naturforum legt je het biotoop rondom de weidegebieden uit.

Ieder jaar in oktober landen ze snaterend op de weiden van de Bislicher Insel bij Xanten: Tot wel 25.000 wilde ganzen komen uit het noordpoolgebied en slaan hun winterkwartier op langs de Niederrhein. En inmiddels worden ze ook door hele bussen vol toeristen begeleid, die iedere vleugelslag van de mooie watervogels door een verrekijker bekijken, voordat de dieren op zijn laatst einde februari weer terug vliegen. Het maakt niet uit of ze nu in een formatie opduiken in de lucht of met duizenden tegelijk neerdalen op een groene weide: de wilde ganzen bieden een bijzonder natuurspektakel, dat de bezoekers van het gebied rond de Niederrhein niet mogen missen.

De ganzen lassen hier sinds de jaren '60 een pauze in, nadat ze tot wel 6000 kilometer zijn gevlogen. Want bij het milde weer langs de Niederrhein is het, in vergelijk met het noordpoolgebied waar ze vandaan komen, regelrecht warm en de wilde ganzen vinden hier ook in de winter voldoende te eten. Logisch dus dat ze na de lange reis nauwelijks aan iets anders kunnen denken dan te eten. Vogelvrienden kunnen nagenoeg de heel dag toekijken hoe de ganzen op de velden naar eten zoeken, want de watervogels eten bijna aan één stuk door, omdat ze maar weinig energie op kunnen slaan. Vervolgens gaan ze op zoek naar een rustige slaapplaats voor de nacht op één van de Kies-meren of aan de oevers van de oude Rijntakken. Hier voelen ze zich beschermd tegen andere hongerige dieren zoals vossen, die de gans graag op zijn menukaart zet.

Wetenswaardigheden over de natuur krijgt u in het informatiecentrum Bislicher Hof

Het meer dan 1000 voetbalvelden groot reservaat van de Bislicher Insel is voor ganzen, bevers en zilverreigers een waar waterparadijs. De Bislicher Insel behoort tot één van de weinige natuurlijke weidelandschappen in Duitsland. Ieder jaar weer overstroomt het gebied door de Rijn, waarom ook extra dijken werden aangelegd. Zo kan de stroom zich weer uitbreiden over de weiden en ten tijde van hoogwater ontstaan zo romantische waterlandschappen, die gevarieerde leefruimtes bieden voor tal van wilde dieren. De bever en andere dieren vinden aan de zandachtige- en kiezeloevers, in het riet en de modderige oevers van de rustige Oude Rijn voedsel en bescherming. Bovendien zijn er nog de aangelegde meren, die zijn ontstaan door de grindwinning na de oorlog. Ook zij drukken hun stempel op het karakter van het Nederrijnse weidenlandschap.

Naturforum Bislicher Insel is ideaal als uitvalsbasis voor een verkenningstocht. In het informatiecentrum in de gebouwen van de Eyländer Hof komen kinderen en volwassenen veel te weten over het leven langs en onder water. In de Biberburg (beverburcht) kunnen kinderen spelenderwijs de weidenwereld beleven en vanaf een uitzichtsplatform kunnen de wilde ganzen worden bekeken. Naast de doorlopende tentoonstelling, die informatie over het leefgebied van het weidenlandschap biedt, biedt het informatiecentrum van de Bislicher Insel ook excursies onder leiding van een gids in de omgeving aan. Bovendien begint bij het Naturforum een rondlopende route, die door het buitengebied met fruitweiden, bankjes en een meer loopt.

Openingstijden:

1 april tot en met 31 oktober: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 18.00 uur

1 november tot en met 31 maart: Dinsdag tot en met zondag 10.00 - 17.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr
Ausblick auf den See, © Sprave Regionalverband Ruhr
Halboffene Weidelandschaft mit Rindern, © Sprave Regionalverband Ruhr
Bless-und Weisswangengänse auf der Bislischer Insel, © H. Glader

Meer informatie


over Bislicher Insel

Natuurparken

Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr
©

Weidelandschap Bislicher Insel bij Xanten

Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
©

Het zuidelijke natuurpark Rheinland

Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
©

Het Nationalpark Eifel

Siebengebirge Ölberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.
©

Het wilde Siebengebirge

Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
©

Het natuurpark Schwalm-Nette

Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
©

De Rieselfelder in Münster

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
©

Flamingo's in het Münsterland: het Zwillbrocker Venn