©
Walderlebnispfad Siegquelle, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
©
Wasserentnahmestelle an der Siegquelle, © TVSW Fotograf Siemon

Het bron­nen­rijk Sie­ger­land-Witt­gen­stein

Waar bron­nen mo­gen bor­re­len

Slechts en­ke­le ki­lo­me­ter uit el­kaar, op de Rot­haar­kamm, lig­gen de bron­nen van Eder, Lahn en Sieg even­als tal van be­ken in het mid­del­ge­berg­te waar­door een unie­ke bron­nen­re­gio ont­staat.

Bij Netphen ligt het hart van het waterland Siegerland-Wittgenstein: Op slechts enkele kilometer afstand van elkaar hebben hier, op de kam van het Rothaargebirge op een hoogte van meer dan 600 meter de Eder, Lahn en Sieg evenals tal van middelgebergte-beken hun oorsprong. Nadat decennia geleden tal van bronnen in de regio in buizen werden geperst, technisch uitgebouwd of tot voetbad werden omgedoopt, brengt het project “Quellenreich” enkele van hen weer beetje bij beetje terug in hun natuurlijke toestand.

Er werd begonnen met de renaturisatie van de bron van de Sieg, waar bezoekers nu weer een fantastisch natuurbelevenis wordt geboden en waardoor ze de kans hebben, de stress van de stad ver achter zich te laten. Rustzoekenden kunnen op bospaden, via houten steigers en stenen trappen het oorsprongsgebied van de Sieg verkennen. De mascotte van het project, de dwergbronslak Bythinella, stelt langs een kilometer lange rondlopende route haar leefruimte met zijn bronnen en de jonge beek van de Sieg voor. De Sieg ontspringt namelijk niet uit een enkele borrelende bron zoals de Eder in zijn kleine grot; hij is in zijn natuurlijke toestand een kwelvlak, waarbij uit tal van plekken water tevoorschijn komt.

Per steiger naar het bronwater

Van de wandel-parkeeplaats aan de Eisenstrasse uit gaat steigerpad naar deze bron, waar lunchplekken uitnodigen, even een pauze in te lassen. Via een doorwaadbare plek komt men bij het meest markante plekje in het Sieg-brongebied, de nieuwe waterplaats: door een open houten geul stroomt het water naar een blok van natuursteen en daar in een put. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt net zo; bronwater op zijn frist.

De bronregio is trouwens ook goed te bereiken via de Rothaarsteig. De 154 kilometer lange wandelroute geldt als één van de mooiste hoog gelegen paden in Europa en komt direct voorbij aan het brongebied van Eder, Lahn en Sieg. 

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Wasserentnahmestelle an der Siegquelle, © TVSW Fotograf Siemon
Markierung der Siegquelle in einen Baumstamm in 603 Meter Höhe, © TVSW Fotograf Siemon
Quellmulde von der Siegquelle, © TVSW
Quellwasser von der Siegquelle, © TVSW

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren