©
Karneval in Düsseldorf, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Car­na­val: Ses­sie 2020


Kus­jes, snoep, af­ge­knip­te strop­das­sen

Tij­dens car­na­val is er al­tijd veel te doen in Noor­drijn-West­fa­len. Om er­voor te zor­gen dat je niets ver­geet, vindt je hier een se­lec­tie van de Rhein­land­se en West­faal­se hoog­te­pun­ten tij­dens de car­na­vals­ses­sie 2019/2020.

De Rheinlandse top 8

Keulen: De grote carnavalsklassieker

Het Keulse carnaval behoort tot de grootste en meest bekende carnavalsfeesten ter wereld. De 'Fastelovend' of 'Fasteleer', zoals het in het Keulse dialect wordt genoemd, is bijna net zo oud als de geschiedenis van de stad zelf. Zo georganiseerd als vandaag de dag vieren de 'Kölner Jecken' pas rond 190 jaar. Tussen het startschot op 11.11 en het einde van de carnavalssessie op aswoensdag vieren hier ongeveer 180 carnavalsverenigingen, 'Heimatvereine', wijkgemeenschappen met ongeveer 600 zittingen, ballen en optochten. Het finale op de straten begint op 'Weiberfastnacht', de donderdag voor 'Rosenmontag' (carnavalsmaandag): Op 20 februari 2020 om 11.11 uur wordt op de Alter Markt het officiële startschot voor de opening van het straatcarnaval met het 'Kölner Dreigestirn' gevierd. Om 13.30 uur wordt bij het 'Severinstor' in de 'Südstadt' het hirstorische carnavalsspel 'Jan un Griet' ten tonele gebracht, met een erop volgende optocht naar de 'Alter Markt'.

Zo gaat het vervolgens verder: Dagelijks trekken grote en kleine optochten door de straten van de wijken rechts en links van de Rijn. Zaterdag staat de 'Geisterzug' (spookoptocht), een iets andere optocht, op het programma: Het is een onderdeel van een hele serie feesten ter ere van de Romeinse keizerin Agrippina de Jongere, die 2000 jaar geleden werd geboren in Keulen. Het hoogtepunt van het carnavalsgedruis is de optocht op carnavalsmaandag 24 februari 2020 onder het motto 'Et Hätz schleiht em Veedel'.

www.koelntourismus.de/karneval | www.koelnerkarneval.de

Düsseldorf: Wedstrijd met tonnen en klompen

In Düsseldorf staan niet minder dan 300 'Prunksitzungen', ballen, jubilea, recepties en gekostumeerde feesten tijdens de carnavalsperiode op de agenda. Het motto van deze sessie: 'Unser Rad schlägt um die Welt'. Voordat het carnavalsgedruis in de hoofdstad van de deelstaat zijn hoogtepunt met de optocht op carnavalsmaandag bereikt op 24 februari 2020, biedt het familiaire 'Kö-Treiben' op 23 februari 2020 gelegenheid feest te vieren. Honderdduizenden mensen ontmoeten elkaar vanaf 11.11 uur op de boulevard, natuurlijk verkleed. Voor muziek en eten en drinken zorgen de meesten zelf; ze nemen vaak een leuke bolderwagen mee voor het transport ervan. Nog een hoogtepunt van de straatcarnaval is de tonnenwedstrijd in de wijk 'Niederkassel', waar de feestvierders op zondag in klompen met een kar en ton tegen elkaar aantreden.

www.duesseldorf-tourismus.de/karneval | www.comitee-duesseldorfer-carneval.de

Bonn: 'Bützje' (kusje) van de 'Wäscheprinzessin'

Het begin van de eigenlijke vrolijke dagen vormt de 'Weiberfastnacht': Op 20 februari 2020 hebben mannen in de carnavalsbolwerken niets te lachen en al helemaal niets te melden. Zij geven hun macht en een deel van hun stropdassen af en krijgen hiervoor in het beste geval een 'Bützje' (kusje). Deze traditie komt oorspronkelijk uit Bonn: 1824 kwamen de Bonn-Beueler wasvrouwen bij elkaar, om een deelname aan de tot dan toe mannelijke carnaval te bereiken. Tegenwoordig nog is de bestorming van het gemeentehuis door de 'Wäscheprinzessin' (wasprinses) niet alleen het startschot voor de straatcarnaval, maar ook één van de grote attracties in Bonn.

www.karneval-in-bonn.de | www.bonn-region.de

Een Akense specialiteit: Carnaval voor kinderen

De kindercarnaval staat in Aken hoog in het vaandel en kan terugblikken op een lange traditie. De Akense kinderkostuumoptocht vindt altijd op carnavalszondag plaats en had zijn première tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rond 120 verschillende groepen trekken op 23 februari 2020 weer door de straten van Aken. Ongeveer een derde bestaat uit scholen en kleuterscholen, aangevuld met 15 muziekgezelschappen. De rest bestaat uit privégroepen, instituties en carnavalsverenigingen. De carnavalsoptocht op carnavalsmaandag is voor iedere carnavalist het highlight van het jaar, waar iedereen zich op verheugt. De optocht is ongeveer vijf kilometer lang, waarbij zich meer dan 130 verenigingen met opvallende kostuums en fantasievol vormgegeven praalwagens presenteren.

www.aachen.de | www.oche-alaaf.com

Eifel: 'Geisterzug' (spookoptocht) in Blankenheim

In de Eifel trekken tijdens carnaval spoken rondt: Op carnavalszaterdag start in Blankenheim an der Ahr de traditionele 'Geisterzug' (spookoptocht). Met Bengaals vuur- en fakkellicht nemen de griezelige personages op de avond van 22 februari 2020 bezit van het historische burgdorp om de winterdemonen te verdrijven. Wie ook als spook door de middeleeuwse steegjes wil springen, heeft slechts het traditionele kostuum nodig: Je moet een wit beddenlaken en een koord meebrengen. De fakkel krijg je tegen een vergoeding bij de ingang van het gemeentehuis.

www.blankenheim.de

Niederrhein: Optocht op carnavalsdinsdag en 'Geselscap van de gecken'

In Mönchengladbach trekt op 25 februari 2020 de grootste carnavalsoptocht op carnavalsdinsdag van Duitsland door de straten. Met zijn 80-jarige traditie loopt de zes kilometer lange 'jecke Lindwurm' (gekke lintworm) in de 'karnevalistische Verlängerung' (carnavalistische verlenging). Het is een vast bestanddeel van de Rheinlandse carnaval, die ieder jaar weer honderdduizenden mensen naar de stad lokt. Passend aanbod: 'Halt Pohl!' - carnaval in Mönchengladbach

Het Nederrijnse Kleve geldt zelfs als de wieg van de carnaval. 1381 werd hier de eerste carnavalsvereniging opgericht; de 'Geselscap van de gecken'. De manier van feestvieren is in de loop der eeuwen veranderd, Kleve blijft echter één van de grootste carnavalsbolwerken langs de Niederrhein: Van 20 februari tot en met 26 februari 2020 wordt in de feesttent in Kleve, in het centrum van de stad, stevig feestgevierd. Het hoogtepunt van het carnavalsseizoen is de rond twee kilometer lange optocht op carnavalsmaandag met meer dan 70 deelnemers, die vanaf 12.11 uur door de voetgangerszone van Kleve trekt.

www.mg-mkv.de | www.kleve.de

Neanderland: Verlichte optocht in Langenfeld-Reusrath

In Langenfeld-Reusrath hebben de carnavalisten de kans een bijzondere carnavalsoptocht te beleven: Als het donker wordt, trekken de carnavalisten op carnavalszondag 23 februari 2020, met elektrisch verlichte, fantasievolle wagens door de straten van de wijk Langenfeld. Nog een bijzonderheid is hun kreet: Op de grens tussen Düsseldorfer Alt (dialect uit Düsseldorf) en Kölsch (dialect uit Keulen) wordt hier 'Helaaf!' geroepen.

www.lichterzug.de

Carnaval in Westfalen

De optocht op carnavalsmaandag in Münster: De Westfaalse klassieker

Het hoogtepunt van de carnaval in Münster is de traditionele optocht op carnavalsmaandag, die om 12.11 uur begint op het kasteelplein en van hieruit door het pittoreske oude centrum slingert - voorbij aan het historische gemeentehuis, over de stenen bestrating van de 'Prinzipalmarkt'. Met meer dan 100 wagens, wandelende groepen en muziekkapellen uit het Münsterland, Nederland en de stad zelf is de carnavalsoptocht op maandag in Münster één van de grootste optochten in Westfalen. Kleurrijk highlight vormen ieder jaar weer de kleurige, fantasievolle wagens en groepen uit het Nederlandse Losser. Het historische centrum verleent de optocht een heel bijzondere flair - en ook daarom staan er ieder jaar weer duizenden mensen langs de straat om te kijken.

www.bmk-helau.de

Gescher: Optocht voor ongeduldigen

Reeds twee weken voor carnavalsmaandag wordt in het Munsterlandse Gescher carnaval gevierd. De traditie is afkomstig uit de 19e eeuw. Door de optocht eerder te plannen omzeilden de mensen uit Gescher de poging van de geestelijken, met een veertig uren durend gebed op carnavalsmaandag en een feestverbod tegen het 'onchristelijke carnavalsgebeuren' het geheel te verbieden.

www.karneval-gescher.de

Carnaval in Dellbrück: De oudste in Westfalen

De carnavalisten in Dellbrück-Mitte zijn trots op hun 'Eintracht von 1832', de oudste carnavalsvereniging in de 'Bund Westfälischer Karneval'. Ze zijn allemaal aangestoken met het virus, want intussen heeft iedere wijk zijn eigen vereniging. Naast de kinderoptocht op zondag behoort de optocht op carnavalsmaandag tot de hoogtepunten van de stad in het Teutoburgerwoud.

www.stadt-delbrueck.de

Beverungen: Grensoverschrijdende carnavalsoptocht

In de regio Höxter loopt de optocht op carnavalsmaandag door twee deelstaten. De optocht start in Beverungen-Lauenförde aan de Nedersaksische kant van de Weser en loopt via de Weserbrug naar Noordrijn-Westfalen. De optocht is zo lang, dat de eerste carnavalisten reeds in het Noordrijn-Westfaalse Beverungen zijn aangekomen, terwijl tal van groepen nog aan de andere kant van de grens in Nedersaksen wachten om aan de optocht te beginnen.

www.cvwb.net

Paderborns kreet is 'Hasi-Palau'

Documenten in het stadsarchief van Paderborn bewijzen, dat daar reeds in 1567 een carnavalsoptocht heeft plaatsgevonden. Het hoogtepunt van de doldwaze dagen in Paderborn is de carnavalsparade op carnavalszaterdag, als de gekken uit Paderborn met veel kleurige groepen en wagens onder leiding van het 'Mümmelprinzenpaar' met een luid 'Hasi-Palau' door de binnenstad van Paderborn trekken.

www.hasi-palau-paderborn.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rosenmontagszug in Aachen, © www.medien.aachen.de - Andreas Herrmann
Der Bonner Rosenmontagszug vor dem Alten Rathaus, © Michael Sondermann
Düsseldorf Altweiberfastnacht
Garde am Karnevalszug Köln, © J. Rieger, Köln - Festkomitee Kölner Karneval
Düsseldorf Rosenmontagszug, © DMT
Karnevalszug in Köln - Garde Tanzpaar, © J. Rieger, Köln - Festkomitee Kölner Karneval
Spektakuläre Wagen gehören zu den Karnevalsumzügen dazu, wie hier in Attendorn, © Andrea Vollmert