©
Anblick der Eifel von oben bei Sonnenaufgang und Nebel, © Tourismus NRW e.V.

Co­ro­na­vi­rus


Ac­tu­e­le si­tu­a­tie en de of­fi­ci­ë­le in­for­ma­tie­pun­ten in NRW

Het openbare leven in Noordrijn-Westfalen is omwille van de Corona-pandemie deels ingeperkt; de meeste vrijetijdsactiviteiten zijn echter terug mogelijk. Het principe geldt om afstand te houden en – in het bijzonder waar dit niet mogelijk is – mond-/neusbescherming te dragen. Daarenboven moeten de handen regelmatig worden gewassen. De regel is dat alleen groepen van maximum tien personen , nabije familieleden of mensen uit maximum twee verschillende huishouden mogen samenkomen. Strengere maatregelen gelden in gebieden waar er binnen 7 dagen meer dan 50 nieuwe infecties per 100.000 inwoners zijn. Een actueel overzicht van de betrokken gebieden in Duitsland is beschikbaar op: www.experience.arcgis.com

Wie bijvoorbeeld een kasteel of pretpark, een concert of zoo wil bezoeken of een tocht met een passagiersschip wil maken, moet zich vooraf informeren of tickets al of niet vooraf moeten worden gekocht en of er andere beperkingen voor het bezoek gelden. Ook voor overnachtingen in hotels, pensions, jeugdherbergen, vakantiewoningen of op campings is het raadzaam om vooraf te boeken. Wie op restaurant of café wil gaan, moet zich voorzichtigheidshalve over mogelijks gewijzigde openingstijden informeren.

Ons wandel- en fietsaanbod is op dit moment bijzonder populair; dankzij het uitgebreide wegennet in #DeinNRW vindt elkeen voldoende plaats om stressvrij en met voldoende afstand van zijn tocht te genieten. Aangezien het net op de bekende en populaire trajecten heel druk kan zijn, raden wij aan om naar alternatieve, iets minder gekende routes uit te wijken. Veel inspiratie, ook over onbekendere hoeken en plaatsen in #DeinNRW hebben wij samengebracht op www.nrw-vakantie.nl/reistijdplezier.

Wie een van onze geliefde events of festivals wil bezoeken of zich in het discoleven wil gooien, moeten wij jammer genoeg in veel gevallen nog troosten. Vele evenementen zijn voorlopig tot einde 2020 nog verboden en ook disco’s en clubs zijn nu nog gesloten. Kerstmarkten mogen in het algemeen wel worden geopend. Maar ook hier raden wij aan om voor de geplande bezoek te kijken wat de voorwaarden zijn of dat de markt dit jaar misschien toch is geannuleerd.

Opdat wij allemaal zo goed als mogelijk tegen infecties worden beschermd, wordt overigens ook de verplichting voor mond-/neusbescherming gecontroleerd. Een verscherping van de maatregelen geldt ook voor de verplichting om een mond-/neusbescherming te dragen in gebieden met een hoge besmettingsgraad, zoals in voetgangerszones en stadscentra. Wie zonder bescherming op weg is op plaatsen waar een masker is voorgeschreven, bijvoorbeeld in winkels, moet rekening houden met een boete van 50 euro. In het openbaar vervoer gelden zelfs boetes van 150 euro.  Wie in de horeca valse contactgegevens invult, moet rekening houden met een boete van 250 euro.

Wie binnen de 14 dagen voor aankomst in Noordrijn-Westfalen in een risicogebied heeft verbleven, moet onmiddellijk na aankomst gedurende 14 dagen in thuisquarantaine en de plaatselijke gezondheidsdienst over zijn aankomst informeren of een zogenaamde "Aussteigerkarte" invullen. De quarantaine kan worden opgeheven wanneer maximum 48 uur voor aankomst een coronatest werd afgenomen of wanneer er in Noordrijn-Westfalen een coronatest wordt afgenomen. De quarantaineplicht geldt in elk geval tot aan de ontvangst van het resultaat. Iedereen die binnen 14 dagen na aankomst in Noordrijn-Westfalen symptomen waarneemt die zouden kunnen wijzen op de ziekte van COVID-19 is verplicht om het verantwoordelijke gezondheidsdienst te informeren. Welke landen en regio’s als risicogebied gelden, vindt u op de pagina van het Robert-Koch-Instituut op www.rki.de.

Actuele informatie in verband met het corona-virus vindt u op de website van staatskanselarij van Noordrijn-Westfalen op www.land.nrw/corona en op de website van het Ministerie van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van de deelstaat op www.mags.nrw. Voor niet-medische vragen heeft de deelstaatregering bovendien een telefoonnummer opengesteld: +49 211 / 9119-1001.

(stand 14 october 2020).