©
Sauerland Medebacher Bucht , © Tourismus NRW e.V.

De Me­de­ba­cher Bucht in het Sau­er­land

Va­kan­tie zo­als in de To­scane

Waar­om in de ver­te blik­ken, als het goe­de zo dicht­bij is? Mil­de tem­pe­ra­tu­ren, veel zon­ne­schijn en een idyl­li­sche na­tuur trek­ken je naar de Sau­er­land­se To­scane.

Zacht als de golven van een meer liggen aan de rand van het Sauerland de heuvels van de Medebacher Bucht. In vergelijk met de rest van het Sauerland is de lucht hier meestal mild, het regent zelden en in plaats daarvan kan je er veel vaker van de zon genieten; geen wonder, dat de buurt rondom de plaats Medebach ook vaak wordt vergeleken met de Italiaanse Toscane. Inheemse en bezoekers voelen zich hier door het klimaat en door het mooie landschap zo verwend, dat nauwelijks een gezegde beter schijnt te passen: Waarom in de verte blikken, als het goede zo dichtbij is?

Baarden de geografische afgelegenheid, de dorre bodem en de geringe neerslag vroeger nog zorgen, aangezien weinig agrarische vlakken ook geringe welvaart betekenden, zo profiteert de Medebacher Bucht tegenwoordig van deze bijzonderheden. Want nu wordt de natuur rondom Medebach op een andere manier gebruikt: Bbloemenweiden, weidelandschappen, veldtuinen en vrolijke gekleurde, bloeiende wegranden bieden een idyllische rustgevende plek, waar de bezoekers direct het gevoel hebben, op vakantie te zijn. Flora en fauna zijn zeer divers en in het vogelreservaat Medebacher Bucht kunnen bezoekers ook de ene of andere zeldzame vogel ontdekken.

Een paradijs voor vogelliefhebbers en actieve vakantiegangers

De heggen van rozen, meidoorn of sleepruimen bieden met hun doornen een beschermde leefruimte voor zeldzame vogelsoorten zoals de grauwe klauwier of de grasmus. Hier vinden de vogels ook een goede broedplaats, die het nest beschermt tegen wind en regen; want ook in de Sauerlandse Toscane kan het wel eens regenen. Andere vogelsoorten zoals het zeldzame paapje of de veldleeuwerik nesten daarentegen liever op de grote weiden, zoals ze te vinden zijn in het dal van de Nuhne. Hier heeft men vooral in de vroege zomer de unieke gelegenheid, de vogels in hun natuurlijke leefomgeving te observeren. Bijzonder goed gaat dat natuurlijk vanuit het vogelperspectief: vanuit een boomhut hebben bezoekers vanaf een hoogte van vijf meter een overzicht op de complete wieden van de Nuhne. Het uitkijkpunt ligt direct aan de Nuhnewiesen-Weg, één van vier natuurlijke wegen, die door de Medebacher Bucht lopen, zonder hierbij de dieren en planten te storen.

Verdere talrijke wandel- en fietsroutes evenals nordic walking-routes nodigen uit, de Medebacher Bucht op een actieve manier te leren kennen. De Medebacher Bergweg is bovendien een gecertificeerde kwaliteits-wandelroute, die over een lengte van 64 kilometer door het natuurlijke landschap loopt. De regio rondom Medebach is bovendien een populaire vakantiebestemming in de winter dankzij de hoogte van tot wel 790 meter en maakt officieel deel uit van de Wintersport-Arena Sauerland. De temperaturen zijn dan weliswaar niet meer zo mild als in de zomer, maar daarvoor kan dan uitgebreid gebruik worden gemaakt van de loipen, ski- en rodelbanen.

www.medebach-touristik.nl

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Naturweg Heide Medebach, © Medebach Touristik
Aussicht auf die Medebacher Bucht, © Medebach Touristik - Oliver Brachat
Sonnenuntergang den Bergweg, © Medebach Touristik - Oliver Brachat
Wandern am Medebacher Bergweg, © Medebach Touristik

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren