©
Sauerland Möhnesee Panorama , © Tourismus NRW e.V.

De Möh­ne­see: een West­faal­se zee in het Sau­er­land

Een pa­ra­dijs voor wa­ter­sport­fans en na­tuur­lief­heb­bers

Een pa­ra­dijs voor wa­ter­spor­ters, ha­bi­tat voor zeld­za­me vo­gels en ex­cur­sie­be­stem­ming voor al­le na­tuur­lief­heb­bers: de Möh­ne­see brengt rust­zoe­ken­den in va­kan­tie­sfe­ren.

Mooi blauw weerspiegelt het water van de Möhnesee het groene landschap van het Sauerland. Met een oppervlak van tien vierkante kilometer behoort hij tot de reuzen onder de Duitse stuwmeren, waarom de inwoners van het Sauerland hem ook liefkozend “Westfaalse zee” noemen. Het meer heeft daadwerkelijk een vleugje kust-flair. En trekt zodoende ieder seizoen vele mensen die op zoek zijn naar ontspanning. Midden in het natuurpark Arnsberger Wald krijgen de bezoekers de vakantiestemming te pakken: in drie verschillende strandbaden kun je heerlijk ontspannen, tijdens een bootstocht kan het meer vanaf het midden worden verkend en de vlakke oevers nodigen uit tot lange wandelingen.

Vakantiegevoelens in de ongerepte natuur bij de Mohnesee

Aan de Möhnesee kunnen watersportfans zich op het koele nat storten: zwemmen en duiken maar ook zeilen, surfen, peddelen, vissen of op een zelfgebouwd vlot varen; dit is slechts een kleine geep uit de mogelijkheden, die het Westfälische Meer te bieden heeft. Gelijk drie zeil- en surfscholen brengen de watersporter op het water. Wie zich beter op zijn gemak voelt op het droge, kan gebruik maken van de talrijke wandel-, fiets en hikingpaden, die rondom het meer en door het bos lopen. De Sauerland-Waldroute loopt ten zuiden van de Möhnesee door het betoverende Arnsberger Woud met zijn beken en zonnige lichtingen. Wandelaars kunnen zich hier ook in het klankbos laten inspireren, die het gehoor met mooie klanken stimuleert: op een lengte van 3,5 kilometer bevinden zich tien klankstations, die of zelf kunnen worden bediend, of die door de wind geluid maken. Dankzij speciale boden kunnen mensen met een visuele beperking ook genieten van het klankbos.

Terwijl zich aan de noordkant van het meer een elsenbos en het weidelandschap van de Möhne tot aan de Haarstrang veranderen in vruchtbare velden en weiden, zijn aan de zuidzijde rondom het natuurreservaat Hevearm-Hevesee waardevolle biotopen ontstaan. Duizenden watervogels hebben daar een natuurlijke habitat gevonden. Hieronder bevinden zich ook indrukwekkende soorten zoals de fuut, aalscholver, blauwe reiger en ijsvogels, die, net als de vissers, het rijke visbestand van het meer weten te waarderen. De Möhnesee is het grootste rustgebied en overwinteringsplaats voor vogels in heel Noordrijn-Westfalen en is daarom natuurlijk ook een internationaal vogelreservaat.

Kom alles te weten over het water en het bos

Nieuwsgierigen en weetgierige bezoekers starten hun toer door de landschappen bij de Möhnesee het beste bij het Landschaftsinformationszentrum (Liz), dat zich in het historische gebouw van de voormalige Günner Mühle in het Arnsberger Woud bevindt. Hier ontvangen de bezoekers veel interessante informatie en krijgen ze weetjes over het Arnsberger Woud, de stuwdam en de fauna bij de Möhnesee te weten. Hoe zag het Möhnedal er vroeger uit? Hoe veel vissen leven in het meer? En welke vogel hoor je? Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in het Liz, dat met maquettes, informatiesystemen, diergeluiden-stations, films, een interactieve waterkolom, aquaria en zelfs microscoopstations een divers aanbod voor natuurliefhebbende bezoekers ter beschikking stelt. En tijdens excursies kom je nog dichter bij de praktijk. Bij de rondleiding rondom de stuwdammen of tijdens het geo-coaching, bij het verkennen van de beken of rondleidingen door het bos, kunnen de bezoekers het landschap van de Möhnesee nog beter verkennen. Pedagogische programma's, kinderverjaardagen en vakantie-acties bieden ook tal van mogelijkheden voor de kleinste bezoekers, de natuur van dichtbij te beleven.

Openingstijden Landschaftsinformationszentrum:

Dinsdag tot en met vrijdag: van 10.00 tot 17.00 uur                   

Zaterdag, zondag en tijdens feestdagen: van 14.00 tot 18.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Möhnesee Sauerland Segelschiff, © Bjorn Troch The Social Traveler
Luftbild mit Überlauf, © Gäste-Information Möhnesee
Radfahrer auf der Kanzelbrücke Luftaufnahme , © Tourismus NRW e.V.
Radfahrer am Möhnesee auf der Kanzelbrücke , © Tourismus NRW e.V.
Brücke am Möhnesee im Sauerland , © Tourismus NRW e.V.
Möhnesee Sauerland Tretboot , © Bjorn Troch The Social Traveler
Sauerland Möhnesee Aussichtsturm , © Tourismus NRW e.V.
Sauerland Möhnesee Bach , © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren