©
Gymnicher Mühle, © Rhein-Erft-Kreis

De mo­len van Gym­nich

Wa­ter­be­le­ve­nis pur sang in de Rhein-Erft-re­gio

De wa­ter­mo­len in de Rhein-Erft-re­gio is erg po­pu­lair bij kin­de­ren: knut­se­len, dol­len en ex­pe­ri­men­te­ren is hier een must.

In de molen van Gymnich in Erftstadt kan het ook wel eens nat worden; en dat ligt niet zo zeer daaraan, dat het gebouw lekt. Sinds de zomer van 2014 is in het natuurparkcentrum in de Rhein-Erft-regio een belevenis-watercentrum gevestigd. Vooral kinderen en scholieren maar ook volwassenen kunnen er onderzoeken, knutselen, experimenteren en terloops ook het leven in en rondom de Erft ontdekken. 

De kern van het nieuwe watercentrum zijn “KM51 - het Erftmuseum” en een waterbelevenispark. Zijn buitengewone naam heeft het museum te danken aan zijn ligging: het ligt precies bij rivierkilometer 51. In de multimediale tentoonstelling in de voormalige opslag van de molen kunnen bezoekers de loop van de goed 100 kilometer lange Erft van zijn bron bij Nettersheim in de Eifel tot aan de monding in de Rijn bij Neuss in de regio Niederrhein volgen en op twaalf interactieve stations het hele spectrum van de rivierhabitat beleven. Een bijzonder highlight is hierbij het begaanbare “rivierlichaam”, waarin de dieren- en plantenwereld van de Erft worden weergegeven.

In het aangesloten waterpretpark is dollen uitdrukkelijk gewenst. Op de burcht staat waterkanonnen klaar voor een watergevecht, kracht en behendigheid kunnen bezoekers testen op vlotten, waarop ze met behulp van relingen naar het andere oever moeten zien te komen. En helemaal en passant kun je op het 1,5 hectare groot terrein ook nog eens experimenteren: Bij een nagebootste beek nodigen verschillende speelstations uit om te knutselen, observeren en ontdekken.

Schoolklassen kunnen ook hun klaslokaal tijdelijk verplaatsen naar de molen van Gymnich. In de “Waterwerkplaats” is er voldoende plaats voor iedereen, die eens wil genieten van een ander soort les en deze mee wil vormgeven.

Erftmuseum
Zomertijd:
dinsdag tot en met vrijdag: van 15.00 tot 19.00 uur
Tijdens het weekeinde en gedurende feestdagen: van 10.00 tot 19.00 uur
Wintertijd:
Tijdens het weekeinde en gedurende feestdagen: van 10.00 tot 17.00 uur

Waterpretpark
Zomertijd:
dinsdag tot en met vrijdag: van 15.00 tot 19.00 uur
Tijdens het weekeinde en gedurende feestdagen: van 10.00 tot 19.00 uur

Wintertijd en in geval van slecht weer gesloten

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Gymnicher Mühle aus luftiger Höhe, © Foto Schmidt
Wassererlebnispark in der Gymnicher Mühle, © Naturpark Rheinland
Gymnicher Mühle, © Rhein-Erft-Kreis
Im Außenbereich der Gymnicher Mühle liegt ein großer Kräutergarten, © C. Heinen, Rhein-Erft-Kreis

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren