Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

Een na­tuur- en vo­gel­re­ser­vaat in de buurt van de bin­nen­stad

Een vo­gel­re­ser­vaat in de buurt van de bin­nen­stad? Dat vind je in Mün­ster: in de Rie­sel­fel­den kun je zeld­za­me vo­gel­soor­ten ob­ser­ve­ren en met een mooie wan­de­ling ont­span­nen van het al­le­daag­se le­ven.

Slechts zes kilometer ten noorden van het centrum van Münster ligt een waterrijk gebied, dat nauwelijks nog idyllischer kan zijn: hier vinden dagjesmensen een mozaïek aan ondiepe wateren en gebieden met rietland, natte weidegebieden en lanen met fruitbomen. Vooral zie je hier echter de meest verschillende vogels, die in het ruim 230 hectare grote natuurreservaat een nieuwe habitat hebben gevonden. Veel bedreigde vogelsoorten hebben hier een beschermende omgeving gevonden, waar ze kunnen broeden en waar genoeg voer voor hun jongen te vinden is.

Dit natuurparadijs is echter helemaal niet natuurlijk, maar is ontstaan door toedoen van de mens. Ruim 100 jaar geleden begon de stad hier namelijk, tussen de Ems en de Aa, hun afvalwater door middel van vloeiveldbehandeling te reinigen; dus na een voorafgaande mechanische voorreiniging gecontroleerd in de bodem te laten afvloeien. Als bijkomend effect ontstond een omgeving met tal van meren; meer dan 130 vijvers, die tegenwoordig plaats bieden voor blijvende en trekvogels van tal van verschillende soorten.

Welkom in de groene quilt van Münster

Tegenwoordig is het gebied opgedeeld in tweeën helemaal naar het gebruik: het zuidelijke gedeelte werd pas in de laatste tijd een waterrijk gebied, nadat boeren het tussentijds voor de landbouw hebben gebruikt en het hiervoor hadden afgewaterd. Het noordelijke gedeelte van het reservaat daarentegen werd voortdurend gedurende vele decennia geïrrigeerd en heeft zo verregaand de schaakbordachtige indeling van de gigantische velden behouden, wat van boven gezien uitziet als een grote blauw-groene quilt. Waterplassen en rietlanden drukken hun stempel op het gehele natuurreservaat, dat beschikt over een dicht wegennet. Bijna alle vijvers liggen, omgeven door een groene rietzoom in de rechthoekige kavels, die vroeger normaal gesproken 100 x 100 meter groot waren, nu echter vaak tot nog grotere eenheden bij elkaar zijn gekomen.

Een rondlopende weg en enkele observatiehutten zijn te vinden in het waterparadijs. Hier komen de bezoekers deels zo dicht in de buurt van zeldzame vogelsoorten, zonder deze te storen. En met een verrekijker in de rugzak kunnen de vogels vanaf de uitzichtspunten nog beter worden bekeken. Om nog meer plaats vrij te maken voor zeldzame dier- en plantensoorten, is het reservaat in het zuidoosten uitgebreid met een natuurbelevenisgebied. De voormalige vloeivelden, die na de bouw van de grote waterzuiveringsinstallatie medio de jaren '70 van de vorige eeuw werden drooggelegd en intensief als akkerland werden gebruikt, werden rond de eeuwwisseling voor dit doeleinde weer onder water gezet. Zo werden ook zij deel van de waardevolle habitat voor tal van verschillende vogelsoorten. Twee grotere wateroppervlakken, braakland en waterrijke- en fruitweiden evenals bewegwijzerde rondlopende routes met uitstekende observatiemogelijkheden bieden bezoekers rust en natuurbelevenis.

Informatie over het natuurleerpad bij het Biologische Station

Als uitgangspunt voor alle wandelingen door de vloeivelden is het Biologische Station ideaal. Hier ontvangen bezoekers informatiemateriaal en kunnen ze zich in de tentoonstellingsruimte vooraf al informeren over de leefruimte van de vloeivelden. Buiten het Biologische Station begint bovendien het natuurleerpad, dat vooral kinderen en jongeren een kijkje in de diverse reservaat-leefgebieden en hun ecologisch verband biedt. Maar ook hobby-ornithologen zijn hier aan het juiste adres: in het Biologische Station krijgen zij een lijst met het actuele bestand van de vogels. Zo kunnen ze al voor hun wandeling beslissen, welke vogels ze het liefste willen zien door hun verrekijker.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Grün, wild, na­t­ür­lich: Die Rie­se­fel­der in Bil­dern

Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
Vom 12 Meter hohen Beobachtungsturm zwischen Ochsenweise und Großem Stauteich können Besucher die Vögel beobachten, © Archiv biologische Station
Außenausstellung am Rieselfeldhof mit brütenden Kanada- und Graugänsen, © Archiv Biologische Station
Rieselfelder in Münster, © Münsterland e.V.
Teile des Naturerlebnisgebietes mit dem Großen Stauteich Ochsenweide, © Thomas Kepp

Meer informatie

Nu ontdekken!

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer