©
Ausblick auf den Wupperlauf, © Gunnar Bäldle

De Wup­per

Van in­du­strie­ri­vier tot ge­re­na­tu­reerd na­tuur- en vrije­tijds­pa­ra­dijs

Ooit was de Wup­per een vie­ze in­du­stri­ë­le ri­vier. In­tus­sen is hij ver­an­derd in een na­tuur- en vrije­tijds­pa­ra­dijs.

“Wo die Wupper wild woget auf steinigem Weg, an Klippen und Klüften sich windet der Steg.” (Waar de Wupper wild stroomt op zijn stenige weg, langs klippen en kloven draait zich de steiger.) Zo bezingt het “Bergische Heimatlied” uit de 19de eeuw de Wupper in zijn aantrekkelijke omgeving bestaande uit groene heuvels en vereert in de volgende zin vol enthousiasme de rokende hoogovens in de buurt. De Wupper, naamgever van onder andere Wuppertal, was daadwerkelijk lange tijd een industriële rivier en dat niet ten onrechte. In sommige gedeeltes moest men enkele decennia geleden het water nog ruimschoots verdunnen, zodat zelfs een watervlo erin zou kunnen overleven. Maar dat behoort tot het verleden. Tegenwoordig ziet de rivier, die bij Leverkusen in de Rijn mondt, niet alleen levendig uit, maar is dit ook. 

De bovenloop bij Wipperfürth in het Bergische Land is nog altijd erg natuurlijk en een deel van een zeer gevarieerd ooilandschap, zoals het vroeger karakteristiek was voor het middelgebergte. Diverse boomgroepen aan de oevers, bijvoorbeeld moerasbossen en ooien met veenmossen evenals vochtige weiden vol met orchideeën drukken aldaar hun stempel op het uitzien van de rivier en zijn uiterwaarden. Maar ook in het verdere verloop tussen Solingen en Leichlingen kun je heerlijk genieten langs de Wupper. Tussen deels tamelijk steile heuvels slingert hij zich voorbij aan weiden, kleine boerderijen en idyllische vakwerk-dorpen. Zelfs de oude overblijfselen van de industriële tijd zien er enigszins romantisch uit; zoals bijvoorbeeld de historische slijphallen met hun waterwielen zoals de Wipperkotten.

Zalm is terug in de Wupper

En ook het leven is teruggekeerd in de rivier: zelfs de zalm, die sinds 1841 was verdwenen, is intussen weer terug in de Wupper. Hij werd door mensen uitgezet en keert terug naar de rivier om kuit te schieten. Maar dat is niet de enige renaturisatiemaatregel: oeverbevestigingen en andere bouwwerken, die dieren en planten beperken, werden verwijderd. Weidelandschappen werden weer hersteld en er werden inheemse boomsoorten geplant. 

Projecten zoals het waterkwintet en de Wupperdiversiteit zorgen ervoor, dat bezoekers de nieuwe dieren- en plantendiversiteit langs het water kunnen ontdekken en beleven. Zo is er in Hückeswagen bijvoorbeeld een weidelandschapspark net zoals in Wipperfürth een vogelobservatiestation en het basisstation waterkwintet, dat omvangrijke informatie rondom de onderwerpen natuurbescherming in en om de Wupper biedt. Het waterkwintet heeft zijn naam trouwens te danken aan de vijf stuwdammen, die het Bergische Land maar ook de Wupper kenmerken: Wupper-, Bever-, Brucher, Neye- en Lingese-stuwdam. Een fietsroute, die eveneens waterkwintet wordt genoemd, verbindt de vijf meren. Delen van de route zijn ook goed te doen voor niet zo geoefende fietsers. Zij lopen namelijk over voormalige treintrajecten, zodat de hellingen gematigd zijn.

Kaart van NRW

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren