E-bikers rijden langs de Rijn, © Tourismus NRW e.V.

E-bi­ken door Noor­drijn-West­fa­len

Met een duw­tje in de rug fiet­sen door de re­gio

Ge­moe­de­lijk of spor­tief; E-bi­ken wordt steeds po­pu­lair­der. Om er­voor te zor­gen dat het uit­stap­je met de E-bi­ke niet plot­se­ling ten ein­de is, is er een plat­te­grond waar­op al­le laad­sta­ti­ons in heel Duits­land op staan.

De natuur aan zich voorbij laten trekken, de wind door de haren laten waaien en steeds in beweging blijven; dat zorgt voor de fascinatie van het fietsen. Maar als dan de eerste heuvelachtige etappe komt of de route toch wat langer is, kan de gemoedelijke ontdekkingstocht op het zadel van de fiets toch al snel lastig worden. Fietsen met een elektrische motor maakt het mogelijk, dat ook minder goed getrainde of oudere fietsers hun fietsplezier kunnen hebben. Maar ook veel jonge mensen genieten van de voorkeur van de minder inspannende en krachten kostende voortbeweging op een E-bike, vooral als het om steilere routes gaat.

Fietsland Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is ideaal voor dagjesmensen en mensen die een fietsvakantie willen maken. Met een 13.800 kilometer tellend fietspadennet, dat alle steden en gemeentes van de deelstaat met een eenheidsbewegwijzering verbindt, met meer dan 500 bed & bike-bedrijven en met talrijke onderscheiden fietsroutes is Noordrijn-Westfalen zelfs de nummer één fiets-deelstaat van Duitsland. Ook qua E-bike is Noordrijn-Westfalen fantastisch: Hier bevindt zich het best aangelegde netwerk van laadstations in Duitsland. Het bijzondere hieraan is: De laadstations liggen vaak bij musea, restaurants of bezienswaardigheden. Zo kun je ontspannen een kopje koffie drinken of iets bekijken, terwijl de fiets wordt getankt. Voor iedereen, die een langere toer plant, staat een kaart van heel Duitsland ter beschikking, waar alle E-bike laadstation in alle regio's zijn gemarkeerd.

www.fahrrad.de/e-bike-ladestationen

Wie de routeplanning liever in handen van een ander legt: Speciaal opgeleide “E-bike gidsen” bieden deze service onder andere aan. Zij pannen niet alleen de passende route, maar laten de gasten ook zien, wat belangrijk is bij het fietsen met een ondersteunende motor.

Platte land of heuvellandschap

Iedere regio in Noordrijn-Westfalen heeft fietsroutes, die in het bijzonder een boel plezier beloven met de E-bike. In het Sauerland nodigt het grootste stuwmeer van Westfalen, de Biggesee, uit een rondrit te maken maar ook de landschappelijke schoonheid van de Hallenberg laat het hart van de fietser sneller slaan. Iedereen, die op zoek is naar een uitdaging, moet de pretentieuze toer van Brilon via de Alme--fietsroute en de Kaisserroute uitproberen; in de zomer biedt het idyllische Ringelsteiner bos schaduw. Wie van heuvels houdt, kan in de Eifel op een E-bike stappen. Over het landschap van het middelgebergte kan worden gezegd: waar het bergaf gaat, gaat het ook weer bergop. Maar voor wie met de E-bike onderweg is in de Eifel, is zo'n helling natuurlijk makkelijk gedaan. Alle genieters vinden hun plekje in het Teutoburgerwoud. Op de genotsroute beleven E-bikers een kleurige mix van natuur en stad. Deze route loopt langs liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen en dwars door natuurreservaten. Oude cafés in boerderijen nodig uit, even heerlijk te ontspannen. In het Münsterland komen alle ontdekkers aan hun trekken: Fietspaden langs rivieren, door historische stadcentra, sprookjesachtige omgevingen of langs de mooiste kastelen van het Münsterland; het Münsterland biedt tal van speciale themafietsroutes. De Niederrhein is ideaal voor fietsers dankzij zijn vlakke landschap. Wie in de regio echter met tegenwind te maken krijgt, kan zich tijdens de fietstoeren toch beter op een E-bike voortbewegen. Een zeer populaire route langs de Niederrhein is de Rheinradweg: Langs de Rijn fiets je er door de natuurlijke landschappen, metropolen en levendige industriële steden.
www.muensterland.com/nl | www.niederrhein-tourismus.de | www.sauerland.com | www.nordeifel-tourismus.de | www.teutoburgerwald.de

Ont­dek meer fiets­pa­den

100-Schlösser Schloss Hovestadt © Münsterland e.V.

100-Schlös­ser-Rou­te

lees meer
Fahrradtour durchs Grüne im Ahrtal, © Ahrtal Tourismus Bad Neuenahr Ahrweiler e.V.

Ahr-fiets­rou­te

lees meer
Die flachen Wege auf alten Bahntrassen machen die Balkantrasse zu einer gemütlichen Radstrecke, © Volker Barthel

Bal­kan­tras­se

lees meer
Aggertalsperre im Bergischen, © Maren Pussak Das Bergische

Ber­gi­sche Pa­no­ra­ma-fiets­rou­te

lees meer
Die Drei-Flüsse-Tour bietet herrliche Ausblicke ins Ahrtal, © Archiv Ahr Rhein Eifel Tourismus & Service GmbH

Drei-Flüs­se-Tour

lees meer
Grote fiets Ederauen fietsroute rit, © Reiner Schild

Ederauen Rad­weg

lees meer
Eifel Höhen Route - Oud gebouw, © Dominik Ketz

Ei­fel-Höhen-Rou­te

lees meer
Blick auf eine Weide an der Ems, © Pixabay

Ems­rad­weg

lees meer
Auf dem Erft-Radweg ist das Wasser ein stetiger Begleiter, © Rhein-Erft Tourismus e.V.

Erft-fiets­rou­te

lees meer
Schloss Corvey in Höxter, © Kulturkreis Hoexter-Corvey gGmbH

Eu­ro­pa­rad­weg R1

lees meer