©
Wandern im Bergischen Land, © Tourismus NRW e.V.

Top 7: Ex­cur­sie­tips voor Zo­mer


Bau­haus en het groot­ste wan­del­feest en bo­s­i­dyl­le in Duits­land

Het open­lucht­sei­zoen is ge­o­pend! We heb­ben een lijst­je ge­maakt met din­gen die je de­ze zo­mer in Noor­drijn-West­fa­len ab­so­luut niet mag mis­sen.

1. Bauhaus is verjaardag

In 2019 viert Duitsland honderd jaar Bauhaus - en ook Noordrijn-Westfalen neemt deel aan het jubileumjaar. Er worden tentoonstellingen georganiseerd, themaroutes ontwikkeld en rondleidingen ontworpen, die de bezoekers de ideeën en de invloed van het Bauhaus uitleggen. Niet alleen in de steden Essen, Hagen en Krefeld, de zogenaamde 'Bauhaus-drieklank', maar in heel Noordrijn-Westfalen zijn er bijzondere plekken die uitnodigen, een ontdekkingsreis te maken.
www.nrw-vakantie-nl/bauhaus

2. Duitse wandeldag in het Sauerland

De 119e Duitse wandeldag van 3 tot en met 8 juli 2019 wordt een 'Ontmoeting van de generaties' in het Sauerland. In de regio's Winterberg en Schmallenberg nemen lokale gidsen je mee op een uitstapje door hun streek en nemen ze je mee naar hun lievelingsplekken. Tijdens wandelingen speciaal voor gezinnen en kinderen ga je 'Met de ranger naar de wisenten'. En als je het liever rustig aan doet, kun je je aanmelden voor een 'spreekuurtje bij Dr. Bos'.

3. Muzikale picknick in het kasteelpark

Ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Keulse componist Jacques Offenbach bieden de mooiste kastelen in Rhein-Erft en in de Oberbergischer Kreis een combinatie van concert en picknick aan. Van 7 juli tot en met 22 september 2019 kun je genieten van bekende melodieën van Offenbach in de buitenlucht in een historische ambiance. Tot de acht statige complexen, waar concertpodia van worden gemaakt, behoren bijvoorbeeld de Kommandeursburg in Kerpen, in diens park op 11 augustus 2019 het ensemble van de 'Kammeroper Köln' optreedt. Bezoekers kopen met hun entreekaartjes een goed gevulde picknick-mand en een deken.
www.yeswecancan.koeln/musikpicknick

4. Verfrissend rustgevend: Bosbaden

Shinrin-Yoku: Vertaald betekent het zoveel als 'bosbaden' of 'inademen van de bosatmosfeer'. Hierbij gaat het om een Japanse traditie, waarbij de mensen bewust aanwezig zijn in het bos, om te genieten van de gezonde lucht en om tot rust te komen. Het is wetenschappelijk bewezen dat boslucht voor een goede gezondheid zorgt. Slechts enkele uren bosbaden verlaagt de bloeddruk en vermindert de stresshormonen. En ook de Kneipp-therapie maakt gebruik van de positieve invloed van het bos: In de bossen in het Sauerland, rondom Olsberg, is de Kneipp-animateur Gudrun Hagemeister onderweg en biedt Kneipp-wandelingen aan.
www.dein-nrw.de/waldbaden

5. Genieten van films op een hoogoven

Open-air bioscopen zijn inmiddels niet meer zo bijzonder. Maar de open-air bioscoop in het landschapspark Duisburg-Noord is een echte instelling geworden. Beleef fantastische films in de indrukwekkende omgeving van een voormalige hoogoven; dat is uniek en trekt mensen aan, waardoor je snel moet zijn om een kaartje te bemachtigen. Wie geen kaartje weet te bemachtigen, kan terecht bij één van de andere bijzondere open-air locaties in Noordrijn-Westfalen.
www.stadtwerke-sommerkino.de

6. Nieuwe tips voor de fietszomer

Een tochtje met de fiets inclusief gezellige picknick. Meer heb je niet nodig voor een mooie zomerdag. In Noordrijn-Westfalen vind je ongeveer 14.000 kilometer aan fietspaden en je kunt altijd weer wat nieuws ontdekken: Bijvoorbeeld vijf etappes voor de route van de Rheinradweg in Noordrijn-Westfalen, waar de fietser het landschap en de cultuur aan beide zijden van de rivier van Bad Honnef tot aan de Nederlandse grens kan ontdekken.

En in het Ruhrgebied zijn 15 nieuwe thema-routes ontstaan. De fietsroutes met namen zoals 'Stahlküche' (staalkeuken), 'Grubenfahrt' (mijnritje) of 'Wasserlandschaft' (waterlandschap) brengen je naar bijzondere plekken in de regio - de kortste route is 29 kilometer lang en de olifantenroute met zijn 68 kilometer is dan toch eerder bedoeld voor de ervaren fietser.

7. Op thema-routes dwars door het Bergisches Land

Zes thema-routes brengen auto-, motor- of campingbuschauffeurs via landschappelijk mooie straten voorbij langs bezienswaardige bijzonderheden in de regio. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de vakwerk-route, die voorbij loopt aan typische Bergische vakwerkhuisjes, de 'Bonte Kerken'-tour, die langs kleine kerken met vrolijke beschilderde interieurs loopt of de stuwmeren-route, die rondom de grote meren loopt. Alle highlights van de regio worden verbonden met de panorama-route Bergisches Land, die als rondlopende route voorbij aan bezienswaardigheden, zoals de Altenberg Dom, kasteel Burg, de Bever- en Agger-stuwdam en het boomtoppenpad Panarbora loopt.
www.dasbergische.de/ferienrouten

 

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

City beach Keulen, © KölnTourismus GmbH
West-Bike Route, © Stieding / WFG Heinsberger Land
Sommerkino unter freiem Himmel im Landschaftspark Duisburg-Nord, © Thomas Berns
Architektur Kokerei, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
Welterbe Panorama Aachener Dom, © André Menne, Peter Wieler
Blick auf den Aachener Dom, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Kaiser Wilhelm Denkmal, © Teutoburger Wald Tourismus OWL GmbH, Stadt Porta Westfalica, Dirk Wilkening
Stadshuis Münster, © Münster Marketing

Tips voor een zo­mer in NRW

Werksschwimmbad Zeche Zollverein, © Jochen Tack, Stiftung Zollverein
©

Bui­ten­ge­wo­ne stuw­me­ren en bui­ten­ba­den

City beach Keulen, © KölnTourismus GmbH
©

Be­ach­clubs en ci­ty-stran­den

Biergarten am Stadtwald Krefeld, © Stadt Krefeld
©

On­ze mooi­ste ter­ras­jes

Meer fa­mi­letips...


Ranger zeigt den Kindern die Natur, © Rothaarsteigverein / K.-P.Kappest
©

Re­gi­o­na­le Fa­mi­lie­tips