©
Zeltstadt KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro! Siegen-Wittgenstein

Fes­ti­val­zo­mer 2019


Ho­ren, zien, dan­sen en ver­ba­zen

In een voor­ma­lig me­taal­be­wer­kings­be­drijf, mid­den in het bos of op een ei­land: in Noor­drijn-West­fa­len vin­den tal van fes­ti­vals op bij­zon­de­re lo­ca­ties plaats.

Het festivalseizoen is geopend! In Noordrijn-Westfalen betekent dat: highlights voor muziekfans, kunst- en cultuurliefhebbers en voor iedereen die graag lacht.

Rock, pop, reggae en elektronische beats

Traumzeit Festival, Duisburg

Vroeger werd er staal gekookt, tegenwoordig zorgen tijdens het Traumzeit Festival bands voor een opgewarmd publiek. Van 14 tot en met 16 juni 2019 staan in het Landschapspark Duisburg-Noord, een voormalig metaalbewerkingsbedrijf, onder andere Frank Turner & The Sleeping Souls, Metronomy of Kettcar op de planken. Het programma wordt begeleid door sound, licht en videoprojecties.

www.traumzeit-festival.de

Summerjam-Festival, Keulen

Vooral de locatie is bijzonder: hier vindt het festival plaats op een eiland, omringd door een aangelegd meer. Het reggae-festival bij de Fühlinger See zorgt van 5 tot en met 7 juli voor een Caraïbische sfeer in Keulen. Van de partij zijn sterren zoals Buju Banton, Cypress Hill en Jimmy Cliff.

www.summerjam.de

Ruhr Reggae Summer, Dortmund en Mülheim

Drie dagen liefde, vrede en muziek - dat is het motto van het Ruhr Reggae Summer-festival in het Ruhrgebied. Van 20 tot en met 22 juni 2019 komen bekende namen uit de Reggae-wereld naar Dortmund in het Revierpark Wischlingen. Dit jaar zijn onder andere Chronixx en Inner Circle van de partij. En van 19 tot en met 21 juli 2019 gaat het feestje verder in Mülheim an der Ruhr. Het reggae-festival is legendair.

www.ruhr-reggae-summer.de

Vainstream Rockfest, Münster

Op 29 juni 2019 komen de rock-fans naar het Münsterland, want dan komen sterren zoals de Dropkick Murphys, Donots en Flogging Molly maar ook vele andere metal, punk en hardcore-bands naar Münster en maken er een gigantisch feest van.

www.vainstream.com

Open Source Festival, Düsseldorf

Middenin het bos, op de Galopprennbahn in Düsseldorf, hoor je op 13 juli 2019 beats en bassen in plaats van het getrappel van paarden: Tijdens het Open Source Festival staan dit jaar onder andere Sohn, Faber en Talib Kweli op de planken.

www.open-source-festival.de

Parookaville, Weeze

Dit Electronic Music Festival is gewoon anders: Het terrein heeft gelijk een luchthaven voor de deur, want het licht op slechts een steenworp afstand naast de start- en landingsbaan van Airport Düsseldorf-Weeze. De tickets heten hier Visa, bezoekers worden inwoners van de stad Parookaville, die sinds de première in 2015 een keer per jaar tot leven komt. Dit jaar vindt het festival, waarbij de meest bekende DJ's zoals Armin van Buuren, Felix Jaehn en Robin Schulz hun kunnen ten gehore brengen, plaats van 19 tot en met 21 juli 2019.

www.parookaville.com

Bochum total

Van 4 tot en met 7 juli 2019 verandert de binnenstad van Bochum weer in een festivalterrein pur sang. Vier dagen lang kun je outdoor gratis genieten van meer dan 100 bands en kunstenaars - van regionale newcomers tot en met beroemde acts.

www.bochumtotal.de

Fantastival, Dinslaken

Het onder monumentenzorg vallend Burgtheater met zijn oude bomen zorgt voor de bijzondere charme van het festival. Van 4 tot en met 16 juli 2019 staan kunstenaars op het gebied van cabaret, comedy, theater, klassiek, jazz, musical maar ook rock en pop op het programma. Tom Jones en Sasha zijn slechts een paar namen.

www.fantastival.de

Juicy Beats Festival, Dortmund

Bekende bands zoals Kraftklub, Editors en Boys Noize zijn enkele van de headliners op 26 en 27 juli 2019 in het Dortmundse Westfalenpark. Festivalbezoekers die willen overnachten op het voormalige terrein van de Bundesgartenschau, kunnen hier gebruik maken van een heel bijzondere service: Op de camping staan reeds opgebouwde en ingerichte tenten voor maximaal vier personen klaar.

www.juicybeats.net

Haldern Pop Festival

Sinds 1984 trilt de aarde langs de Niederrhein, als in Rees-Haldern weer het 'Haldern Pop' plaats vindt. Het bijzondere aan dit festival: Hier treden (nog) onbekende muzikanten op, die echter vaak zijn uitgegroeid tot grote bekendheden. Tot deze newcomers behoorden bijvoorbeeld Muse, Mumford & Sons en Kings Of Leon, die toen nog het middagprogramma vulden. Ook dit jaar behoren hoofdzakelijk onbekende bands en singer-songwirters tot de line-up van het festival dat van 8 tot en met 10 augustus 2019 plaats vindt.

www.haldernpop.com

c/o pop Festival, Keulen

Van 1 tot en met 5 mai 2019 treden meer dan 80 bands, kunstenaars en DJ's op 30 verschillende bühnes en in clubs in Keulen op. De traditie van 'ontdekkerfestival' voor fantastische newcomers wordt voortgezet: Op de weekend treden rondom het 'c/o Ehrenfeld' newcomers op. OP bühnes, in winkeltjes en in bars.

www.c-o-pop.de

Zeltfestival Ruhr, Bochum

In de tentenstand bij de Kemnader See geven elkaar van 16 augustus tot en met 1 september 2019 bekende muzikanten en woordkunstenaars elkaar de klink in de hand. Hiertoe behoren dit jaar onder andere Samy Deluxe en Kai Magnus Sting. De kleintjes worden hier niet vergeten; zij komen tijdens de theatershows helemaal aan hun trekken. Op het buitenterrein van de witte tentenstad wordt een internationale markt voor design en kunstambacht georganiseerd.

www.zeltfestivalruhr.de

Ruhr in Love, Oberhausen

De perfecte dag in de natuur; dat is het credo van de makers van het Ruhr in Love festival. Groen is het OlgaPark in Oberhausen absoluut. En als bekende DJ's en getalenteerde newcomers op 6 juli 2019 alles van shuffle en rave, jumpstyle, house, techno tot en met hardtrance ten gehore brengen, trilt de weide onder de voeten van de dansende menigte.

www.ruhr-in-love.de

Klassieke muziek, kunst en theater

Theaterfestivals Impluse, Düsseldorf, Keulen, Mülheim a.d. Ruhr

Uitstekend Duitstalig open-air theater. Dat is het motto van dit festival, dat van 13 tot en met 23 juni 2019 op de centrale locatie in Düsseldorf evenals in de partnersteden Keulen en Mülheim an der Rühr plaats vindt. De uitgenodigden werken zien het heden de ene keer op een documentalistische, analytische, met een duidelijk concept of dichterlijk fantasierijk. De opdracht van het festival: Esthetische alternatieven zien en bij het theater als medium te testen, uit te breiden en te onderzoeken.

www.impulsefestival.de

Kasteelconcerten, Brühl

Een van de meest buitengewone concertzalen in Duitsland, het Prunktreppenhaus van het Unesco-werelderfgoed Kasteel Augustusburg in Brühl, is iedere zomer weer het toneel voor de kasteelconcerten van Brühl. Van 11 mei 2019 tot en met 16 februari 2020 staan talrijke evenementen op het programma, waartoe het Haydn-festival van 16 tot en met 25 augustus.

www.schlosskonzerte.de

Ruhrtriennale

Muziek, dans, theater, performance en beeldende kunst is de voormalige industriehallen van het Ruhrgebied vormen van 21 tot en met 29 augustus 2019 het programma van de Ruhrtriennale. De locaties zijn voormalige krachtcentrales, kooksfabrieken, ventilatiehallen, machineruimtes en koolmengfabrieken evenals slakkenbergen en braakliggende terreinen uit de mijnbouw en staalindustrie.

www.ruhrtriennale.de

Beethovenfest Bonn

'Maanlicht' is het motto van 6 tot en met 29 september 2019 tijdens het klassieke festival 'Beethovenfest' in Bonn.

www.beethovenfest.de

En verder?

ExtraSchicht

In deze nacht wordt de industriële cultuur weer tot leven gewekt: Op 29 juni 2019 maken ongeveer 2.000 kunstenaars en bühne van de hoogovens, Gasometer en mijnen op 46 locaties in 21 steden van het Ruhrgebied en laten shows, performances, concerten en meedoe-acties zien. Tijdens de ExtraSchicht vinden naast rondleidingen door de historische gebouwen meerdere kunsttentoonstellingen plaats, evenals live muziek en een grote lasershow.

www.extraschicht.de

Altenberger Kultursommer, Odenthal

Bouwkundige schatten en de grote Dom van Altenberg, die in het Odenthal middenin de natuur van het Bergisches Land staat, zijn de concertlocaties van de Altenberger Kultursommer. Van 16 juni tot en met 28 september 2019 staan tijdens negen concerten en feesten kamermuziek, jazz- en kerkmuziek op het schema. Het openings- en afsluitende concert worden beide in de Dom van Altenberg ten gehore gebracht.

www.altenbergerkultursommer.de

Parklichter, Bad Oeynhausen

Licht uit, spot aan! Van 2 tot en met 4 augustus 2019 zorgen open-air concerten met Duitse newcomers, weelderige lichtshows en een indrukwekkend vuurwerk voor leven in het Kuurpark van Bad Oeynhausen. Op zaterdag laten nog meer kunstenaars horen wat ze kunnen tijdens het Parklichter-feest en op zondag is het tijd voor de familie met jongleurs, een speelparcours en grimeurs.

www.parklichter.com

Lichtfestival Schloss Dyck

De lichtfestival zorgt voor betoverende belevenissen op Schloss Dyck in Jüchen. Van 6 tot en met 15 september 2019 nodigt het waterkasteel langs de Niederrhein uit een bezoekje te brengen aan zijn verlichte Engelse landschapstuin. Een choreografisch lichtspel met gesproken en muzikale accenten biedt telkens van 20.00 tot 24.00 uur composities bestaande uit licht, klank en kleur voor de bezoekers van het festival.

www.stiftung-schloss-dyck.de

Comedy Arts Festival Moers

Het Comedy Arts Festival is het oudste en internationaal meest gerenommeerde festival voor comedy in Duitsland. Nauwelijks een ander festival van zijn soort is zo'n groot trekpleister en gelijktijdig een kunstzinnig hoogwaardig evenement. Van 12 tot en met 15 september 2019 willen comedians, artiesten, musici en cabaretiers vier dagen lang slechts één ding: het publiek laten lachen. Voor de hal wordt het weer kleurrijk op de 'Boulevard der Attraktionen' (boulevard van de attracties).

www.comedyarts.de

Impressies & video's


Laat je in­spi­re­ren van de fes­ti­vals in NRW

Jahrhunderthalle bei der Extraschicht, © Extraschicht / Ruhr Tourismus GmbH / Nielinger
Zeltstadt KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro! Siegen-Wittgenstein
Sonnenuntergang bei Rock am Ring, © Tourismus NRW e.V.
Ansicht auf die Bühne bei den Juicy Beats, © H&H Photographics
Atmosphäre bei den Juicy Beats, © H&H Photographics

Ont­dek meer eve­ne­men­ten in NRW

Dom, Rhein und Hohenzollernbrücke im Schein der Kölner Lichter, © Dieter Jacobi / Köln Tourismus
©

“Kö­l­ner Lich­ter”

Aufführung von japanischen Kindern, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
©

Ja­pan Tag in Düs­sel­dorf

Karusselfahrt im Dunkeln, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler
©

Pützchens Markt in Bonn

Haaner Kirmes am Abend, © guentherweber.gmxhome.de
©

Haan­er ker­mis

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann
©

Uit­stap­jes langs de Rijn

Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.
©

Na­tuurfans