©
Kloster-Garten-Route, © I. Jansen, Kulturland Kreis Höxter

Aan­ra­ders Fiet­sen


Met de fiets op ont­dek­kings­tocht

Er be­staan nog ver­ras­sin­gen: On­ze ge­hei­me tips voor fiet­sers bie­den je on­be­ken­de uit­zich­ten en in­zich­ten - in het Ro­mein­se ver­le­den, de in­du­stri­ë­le cul­tuur of de lan­de­lij­ke idyl­le. Ge­woon op­stap­pen en op weg gaan. De rou­tes wach­ten al op jou!

Je bent al op de Vennbahn van Aken via Monschau tot naar België en Luxemburg gefiets en langs de 100 kastelen-route in het Münsterland ken je ieder kasteel ook al op je duimpje? Dan wordt het tijd voor onze geheime tips voor fietsers in jouw Noordrijn-Westfalen. De waterkastelen-route bijvoorbeeld loopt langs de Eifel en de Keulse Bocht door het gebied met de meeste waterkastelen in Europa. Op de 470 kilometer lange route fiets je langs 120 burchten en kastelen en ook diverse historische stadscentra, kloosters en molens.

Flamingo's in het wild

In de lente en de zomer is de flamingo-route in het Münsterland ook een bijzondere aanrader voor fietsers. Want ook als het nauwelijks mogelijk lijkt: de fietsroute brengt je echt naar flamingo's. De langbenige vogels hebben van het Zwillbrocker Venn hun thuisbasis gemaakt en daarmee de meest noordelijke, broedende flamingo-kolonie gesticht. Ze zijn meestal van maart tot juli, bij succesvolle broed ook tot september, bijzonder goed te zien van de speciaal hiervoor gebouwde uitkijktorens. De gehele rondlopende fietsroute heeft een totale lengte van 450 kilometer en loopt, zoals alle fietsroutes in het Münsterland, nagenoeg overal op vlak terrein, zodat hij ook geschikt is voor de recreatieve fietser. Naast de flamingo's heeft de route ook mooie dorpen, kastelen en herenhuizen te bieden.

www.muensterland-tourismus.de

Een mooi uitstapje voor natuurliefhebbers is een bezoekje aan de Bislicher Insel bij Xanten. Het natuurreservaat is één van de laatste ooienlandschappen van Duitsland en biedt een stekje voor tal van vogelsoorten en zeldzame waterplanten. Fietsers kunnen de 2,5 kilometer lange fietsroute over het eiland nemen. Op een niet al te grote afstand is er ook een fietspont, zodat de route met andere routes aan de Niederrhein gecombineerd kan worden.

Op de fiets door de stad

Wie meer van steden houdt, kan voor de Bundesviertel-Route (bondswijk-route) door Bonn kiezen. Met zijn lengte van 20 kilometer is hij ideaal voor een dagje uit - vooral omdat ook nog voldoende tijd over blijft, één van de talrijke musea te bezoeken of gewoon te genieten van de gemoedelijke flair van de mooie stad langs de Rijn. De route zelf verbindt tal van bezienswaardigheden en plekken die rijk zijn aan geschiedenis uit de Bondsduitse Geschiedenis en het heden zoals bijvoorbeeld de dienstwoning in Bonn van de Bondskanselier en Bondspresident, het Palais Schaumburg en de Villa Hammerschmidt.

www.bonn-international.org

Hier vind je nog meer geheime tips voor fietsers. Zoek een route uit en ontdek jouw Noordrijn-Westfalen vanaf je fiets.
 

balkantrasse-die-bergischen-drei, © Die Bergischen Drei

Bal­kan­tras­se

In de voet­stap­pen van de Bal­kan­ex­pres

Op com­for­ta­be­le we­gen door het Ber­gis­ches Land: De Bal­kan­tras­se maakt ge­bruik van de vroe­ge­re spoor­we­gen en brengt de fiet­sers naar de vlak­te van de Rijn.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Grote fiets Ederauen fietsroute rit, © Reiner Schild

Ederauen Rad­weg

Van de oor­sprong in het Rot­haar­ge­berg­te tot aan de mon­ding

Nie­mand hoeft op de Ederauen-Rad­weg met gro­te stij­gin­gen te re­ke­nen. Daar­om is de­ze rou­te ook zo mooi voor fa­mi­lies en ge­not­fiet­sers.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
Abteigaerten © I. Jansen Kulturland Kreis Hoexter, © I. Jansen Kulturland Kreis Hoexter

Klos­ter-Gar­ten-Rou­te

Een be­zoek in de tui­nen van Schloss Cor­vey & Co.

Met de fiets de Mid­del­eeuw­se schoon­he­den ont­dek­ken: Te gast in de kloos­ter­tui­nen van Schloss Cor­vey, het Rhe­der Wei­den­pa­lais en an­de­re mys­te­ri­eu­ze plek­ken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Möhnetal Radweg, © Sabrinity Radwelt

Möh­ne­tal-Rad­weg

Met bij­na geen hel­lin­gen door het Sau­er­land

Met de fiets door het Sau­er­land kost meest­al veel in­span­ning. Zo niet op de Möh­ne­tal-Rad­weg - dank­zij de voor­ma­li­ge trein­tra­jec­ten.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
Wupperinsel im Herbstlicht, © Lukas Zecher

Was­ser­quin­tett

Vijf stuw­dam­men op één fiets­rou­te

Men kan het Ber­gis­ches Land pret­tig met de fiets ver­ken­n­nen op de trein­tra­jec­ten, die nau­we­lijks een stei­ging ken­nen. Een bij­zon­der mooie fiets­rou­te is het Was­ser­quin­tett.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Blick auf die Niers, © Kreis Viersen

Niers-Rad­wan­der­weg

Een ge­not voor de vrije­tijds­fiet­ser en fa­mi­lies

Nie­der­r­heins fiets­ge­not voor fa­mi­lies en vrije­tijds­fiet­sers: Volg van be­gin tot aan het ein­de de oe­vers van de Niers.

lees meer
Ratingen ontdekken op de fiets, © KME M.Chardin

Ont­dek Ra­tin­gen met de fiets

Tex­tiel­mu­se­um, kas­te­len en burch­ten

Kas­te­len en burch­ten, his­to­ri­sche stads­ker­nen en rust­ge­ven­de na­tuur - dat al­les kan Ra­tin­gen u bie­den. Fiet­sers kun­nen via ver­schil­len­de the­ma-rou­tes de stad op steeds weer een an­de­re ma­nier be­le­ven.

lees meer
Der Aasee in Münster, © Ralf Emmerich / Münster Marketing

Ont­span­nen fiet­sen in het Mün­ster­land

Met de fiets op weg op “Pätt­kes” en in ruit­jes

Fiet­sen vol­gens de ge­tal­len in het Mün­ster­land: Het veel­al vlak­ke fiets­pa­den­net­werk weet te over­tui­gen met een­vou­di­ge be­weg­wij­ze­ring, gas­tro­no­mi­sche ver­zor­ging en tal van be­ziens­waar­dig­he­den.

lees meer
Ausblick in die niederrheinische Landschaft, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Rö­mer-Lip­pe-Rou­te

Met de fiets te­rug in het Ro­mein­se ver­le­den

Ge­niet van the­ma-fiets­rou­tes langs de Lip­pe: Van Detmold dwars door het Ruhr­ge­bied tot aan de Nie­der­r­hein be­vin­den de fiet­sers zich op het spoor van het wa­ter of de we­gen van de ou­de Ro­mei­nen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer