©
Pause am See, © Tourismus NRW e.V.

Geheime tips rondom het fietsen in Noordrijn-Westfalen


Klassieke fietsroute, jonge wilden, bekroonde kwaliteitsroutes en tips & trucjes voor apps, routeplanner en co.

14.000 km aan fietspaden lopen door Noordrijn-Westfalen. Hoe vindt je daar nu de juiste route? Wij helpen met geheime tips over de oude klassiekers maar ook de jonge wilden, over onderscheiden routes en over routeplanners.

Oude bekenden: All Time Favourites onder de fietsroutes in Noordrijn-Westfalen

Flamingo route

Deze beestachtige fietsroute loopt door het Münsterland en het naburige Nederland. Zoals de naam al verraadt, gaat de Flamingo-route naar de hoofdattractie van het Zwillbrocker Venn, een bos-, ven-, wilde weiden- en gewater-gebieden, waarin gedurende de zomermaanden de noordelijkste Flamingo-broedkolonie van Europa woont. Men kan de langbenige vogels meestal van maart tot juli, bij succesvolle broed zelfs tot september zien. Men kan de flamingo's nog beter zien vanaf de speciaal hiervoor ingerichte observatietorens. De rond lopende route is ongeveer 450 kilometer lang en ook voor ongeoefenden geschikt, aangezien er nauwelijks hellingen zijn. Door het uniforme ruitjesnetwerk kunt u ook zonder problemen dagtoeren plannen. Naast flamingo's en andere natuurverschijnselen biedt de route ook mooie plaatsen, kastelen en herenhuizen. 

www.muensterland-tourismus.de/flamingoroute

Fietsroute naar de Bislicher Insel

Een buitengewoon natuurverschijnsel biedt ook de Bislicher Insel bij Xanten. Het natuurreservaat aan de Niederrhein ligt in één van de laatste ooienlandschappen van Duitsland en is de thuisbasis voor vele vogelsoorten en zeldzame waterplanten. Het natuurforum aldaar werd voor zijn engagement voor het behoud van de leefruimte ooilandschap als officieel project door de VN decennium biologische diversiteit onderscheiden. Fietsers kunnen de rond 2,5 kilometer lange fietsroute over het eiland nemen. Op een korte afstand is er ook een fietspont, zodat de route makkelijk met andere routes aan de Niederrhein gecombineerd kan worden.

www.metropoleruhr.de

Waterkastelen-route

Wie zich interesseert voor de historische schoonheid van burchten en kastelen, maakt de juiste keuze met de waterkastelen-route. De 470 kilometer lange route loopt vlak langs de Eifel en voorbij aan de Kölner Bucht, door de regio in Europa die de meeste waterkastelen heeft. Bovendien zijn er nauwelijks hellingen op de route. De fietsroute komt voorbij aan 120 burchten en kastelen, door diverse historische dorpskernen en langs kloosters en molens.

www.die-wasserburgen-route.de

100 Schlösser Route

Men kan ook vele kastelen op de 100 Schlösser Route in het Münsterland bekijken. Deze fietsroute is echter allang geen geheime tip meer - het is inmiddels de “Koning onder de fietsroutes”. Op een route van 960 kilometer fiets u door de groene parklandschappen van het Münsterland, langs romantische burchten, waterkastelen en herenhuizen, maar ook langs indrukwekkende kasteeltuinen en parken. Dagjes- of weekendmensen kunnen ook probleemloos gedeeltes van de route plannen en fietsen.

Römer-Lippe-Route

De Römer-Lippe-Route is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste routes, ook al is hij pas in 2013 geopend. De route start bij het Hermannsdenkmal bij Detmold in het Teutoburgerwoud en begeleidt vervolgens de langste rivier van Noordrijn-Westfalen tot aan de monding in de Rijn bij Wesel aan de Niederrhein. Op een afstand van 295 kilometer verbindt hij opgravingen van oude Romeinse nederzettingen met Romeinse musea en speciale pleisterplaatsen en uitzichtpunten. Een must voor alle fans van het oude Rome!

Bundesviertel en Bad Godesberg Route

Fietsers kunnen een tochtje maken door de jongere Duitse geschiedenis op de Bundesviertel en Bad Godesberg Route in Bonn. Op ongeveer 20 kilometer verbindt hij tal van bezienswaardigheden en plekken die rijk zijn aan geschiedenis uit de Bondsduitse Geschiedenis en het heden zoals bijvoorbeeld de dienstwoning in Bonn van de Bondskanselier en Bondspresident, het Palais Schaumburg en de Villa Hammerschmidt, evenals de voormalige vergaderzaal van de Bondsdag.

www.bonn-international.org

Kloster-Garten-Route

Voor een uitstapje in de spiritualiteit, rust en ontspanning is een bijzondere fietsroute in het Teutoburgerwoud uitermate geschikt. De Kloster-Garten-Route aldaar brengt de fietser naar zeven groene kloosterse oases. Op de 190 kilometer fietst u bovendien voorbij aan andere toeristische bezienswaardigheden zoals het orgelmuseum in Borgentreich, de Weser-Skywalk in Beverungen en het Unesco werelderfgoed Schloss Corvey in Höxter.

Erft-fietsroute

Een route boordevol afwisseling is de Erft-fietsroute. Deze fietsroute is niet zo bekend als de andere rivierenroutes in Noordrijn-Westfalen - wat echter helemaal onterecht is. Want langs deze route vindt u tal van highlights, die een kleine pauze waard zijn: Fietsers komen bijvoorbeeld voorbij aan het Middeleeuwse Eifeldorpje Bad Münstereifel, zien tal van waterkastelen, het vroegere gastenverblijf van de Bondsregering, het Schloss Gymnich het Schloss Augustusburg met het Jagdschloss Falkenlust, de open mijnbouw Garzweiler-Süd en het museumeiland Hambroich. De route bedraagt in totaal ongeveer 110 kilometer en begeleidt de Erft vanaf de bron bij Nettersheim in de Eifel tot aan de monding in de Rijn bij Neuss.

www.erftweg.de

Newcomer: Nieuwe fietsroutes in NRW

De Alte Soestweg

De Alten Soestweg is een korte, harmonische route voor fietsers. Hij werd pas in 2014 geopend. De vroegere handelsweg, waarop in de Middeleeuwen goederen getransporteerd werden, heeft een lengte van iets meer dan 12 kilometer van Soest tot aan de Möhnesee. Met een beetje geluk kunt u langs de route schichtige wilde paarden, de zogenaamde konikpaarden, en op de oeros lijkende runderen bekijken. Zij lopen vrij rond door het beschutte weidelandschap.

www.tourismus-kreis-soest.de

De Schimmi-fietsroute

Sinds 2013 biedt DU Tours een highlight voor fans van de vroegere Tatort-Kommissaris Schimanski aan: De populaire Schimmi-route bestaat nu ook als fietsroute. In het premièrejaar ging hij alleen in het noorden van Duisburg, vanaf 2014 dan voor het eerst ook naar het zuiden van Duisburg naar verdere originele sets. Currywurst en “Pommes Schranke” zijn bij deze Ruhrgebied-route natuurlijk een must!

www.du-tours.de

Panorama-fietstouren

Sinds 2014 heeft Noordrijn-Westfalen er nog een fietsroute-attractie bij: Het wegennet van de Panorama-fietstouren is sindsdien compleet. In totaal 314 kilometer aan fietsroutes verbinden nu het Bergisches Land, het Sauerland en het Ruhrgebied met elkaar. Ook al staan in het bijzonder het Bergisches Land en het Sauerland bekend om zijn heuvels, toch kunnen ongeoefende fietsers de panorama-fietsroutes goed afleggen: 176 kilometer gaan grotendeels over vlakke, voormalige treintrajecten. Tot de panorama-fietsroutes behoren de Bergische Panorama-Radweg, de Ruhr-Sieg-Radweg, de Panorama-Radweg Niederbergbahn en de Balkantrasse.

Bike Park en Trailpark Winterberg

Niet direct een fietsroute, maar eerder een verzameling van uitdagende oefenigsroutes biedt het Bike Park Winterberg in het Sauerland. Op een hoogte van 776 meter in het Rothaargebergte, kunnen mountainbikers op in totaal acht verschillende routes hun kunstjes tonen, hun vaardigheden bijspijkeren of gewoon plezier aan de snelheid beleven. In de planning is dat in 2015 direct tegenover het bestaande Bike Parks het nieuwe Trailpark Winterberg wordt geopend. Dit is een 20 kilometer lang netwerk, dat uit speciaal voor mountainbikers gecreëerde trails bestaat. Deze zijn gevarieerder als de pure Cross-Country-routes, maar duidelijk eenvoudiger te fietsen als de afdalingen in het reeds bestaande Bikepark. Het Trailpark zal routes met verschillende moeilijkheden aanbieden en ook een oefenparcours in de aanbieding hebben. Men kan gebruik maken van het park met een normale mountain- of trekkingbike, maar ook met e-bikes.

www.bikepark-winterberg.de | www.trailpark-winterberg.de

Onderscheiden: Onderscheiden kwaliteits-fietsroutes in Noordrijn-Westfalen

Ruhrtalradweg

Een van de momenteel zeven als kwaliteitsroutes onderscheiden fietsroutes in Noordrijn-Westfalen is de Ruhrtalradweg – hij mag zich momenteel met vier van vijf mogelijke sterren presenteren en behoort volgens de ADFC-fietsreisanalyse 2014 tot de tien meest gefietste lange-afstands fietsroutes in Duitsland. De Ruhrtalradweg heeft een lengte van 230 kilometer, beginnend bij de bron van de Ruhr in het Sauerlandse Winterberg tot naar Duisburg in het Ruhrgebied, alwaar de Ruhr in de Rijn mondt. De route heeft zowel voor natuur- alsook cultuurliefhebbers het nodige in petto: Bossen, venen en heide wisselen zich af met burchten en vakwerkidylle en de talrijke stille getuigen van het industriële tijdperk, die synoniem zijn voor de ontwikkeling en verloop van het gehele Ruhrgebied.

Emsradweg

Ook de Emsradweg heeft vier sterren in de wacht gesleept en is een rivier-fietstocht, die deels door Noordrijn-Westfalen loopt. De fietsers kunnen de verloop van de Ems op een afstand van ongeveer 380 kilometer op rustige, geasfalteerde wegen en nagenoeg zonder hellingen van de bron tot aan de monding volgen. De route start in het Teutoburgerwoud en loopt tot aan de Noordzee. U komt onder andere voorbij aan historische steden met oude vakwerkhuizen en door het parklandschap van het Münsterland met zijn vele kastelen.

Op de fiets over de route der Industriekultur

Pas sinds kort onderscheiden is de Route der Industriekultur in het Ruhrgebied. Op de Internationale Tourismus Börse (ITB) in Berlijn ontving hij in 2014 drie sterren van de ADFC. Het 700 kilometer lange netwerk verbindt tal van industriemonumenten tussen Duisburg en Hamm. Dagexcursies zijn hier net zo goed mogelijk als langere fietstoeren. Ondanks de naam biedt de route echter niet alleen industrie, maar ook nog eens mooie natuur. Op vele plekken loopt de route parallel langs rivieren of slingert hij zich door bossen.

Paderborner-Land-Route

Eveneens nieuw onder de onderscheiden routes is de Paderborner-Land-Route. De drie-sterren-route verbindt ongeveer 250 kilometer met diverse toeristische punten in Oostwestfalen tot een rond lopende route. Onder andere gaat de route langs Paderborn met zijn dom uit de 13de eeuw en het Heinz Nixdorf Museumforum, het grootste computermuseum ter wereld. Verdere punten zijn Altenbeken met zijn indrukwekkende spoorviaduct en Lichtenau met het voormalige Augustijnen-choor-herenklooster Dalheim. Bij Bad Wünneberg kan de bezoeker genieten van een blote-voeten-pad en in Salzkotten een gradeerwerk.

Töddenland-Radweg

Pas sinds 2013 bestaat de Töddenland-Radweg, desalniettemin heeft hij al drie sterren weten te bemachtigen. Zoals de naam al verraad, brengt hij fietsers in de voetsporen van de teuten, Westfaalse kooplieden uit het noordelijke Münsterland en het zuidelijke Emsland, die in de 17de en 18de eeuw tot naar Engeland en het Balticum reisden, om aldaar hun goederen te verkopen. Tegenwoordig herinneren musea, oude ambachtelijke bedrijven en goed behouden gebleven huizen aan de succesvolle kooplieden. De fietsroute verbindt veel van deze herinneringsplaatsen op zijn ronde loop van ruim 120 kilometer.

Grünroute

Talrijke relicten uit de mijnbouwgeschiedenis bevinden zich langs de 370 kilometer lange Grünroute, die door het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland gaat. Maar dat is niet alles: Ook waterkastelen, nationale parken en natuurmonumenten liggen langs de route en zorgen ervoor, dat de route een gevarieerde belevenis voor de fietser wordt. Ook deze route heeft van de ADFC drie sterren ontvangen.

www.gruenmetropole.eu

Euroroute R1

Ook de Euroroute R1 is sinds kort de trotse bezitter van drie sterren en mag zich nu ook kwaliteitsweg noemen. De 3.500 kilometer lange route loopt dwars over het noordelijke continent: van het Franse Boulogne-sur-Mer tot aan het Russische Sint Petersburg. De oorsprong van de route ligt in Noordrijn-Westfalen. Het tegenwoordig nog bestaande 275 kilometer lange deelstuk tussen Vreden en Höxter was vroeger ooit bekend onder de naam Westfalen-Radweg, voordat het een deel van de Euroroute werd. De route komt onder andere voorbij het Unesco-werelderfgoed Schloss Corvey, loopt door het Zwillbrocker Venn en gaat verder naar het bekende Hermannsdenkmal in het Teutoburgerwoud.

Extra fit met technische hulpmiddelen

Met de e-bike door de bergen

Wie het gevoel heeft, niet fit genoeg te zijn voor de Noordrijn-Westfaalse bergen en heuvels, kan gewoon van de normale fiets overstappen op een e-bike. Op steeds meer punten in Noordrijn-Westfalen bieden fietsverhuren intussen ook elektrisch aangedreven fietsen aan. Sommige regio's zoals het Sauerland en de Nordeifel hebben overzichtskaarten gepubliceerd, waarop bijvoorbeeld verhuur- en acculaadstations worden vermeld. Bovendien adviseren ze op hun website over speciale toeren voor e-bikes. De verhuurstations in het Teutoburgerwoud werden geïntegreerd in de Teuto_Navigator, een interactieve online routeplanner.

www.sauerland.com | www.teutonavigator.com

Met Quo Radis navigeren door het Rheinland

Voor toeren door de fietsregio Rheinland bestaat de inmiddels bekroonde fiets-navigatie-app Quo Radis. Naast bekende thema-routes zoals de Rheinradweg of het Wasserquintett staan ook nieuw samengestelde routes rondom de onderwerpen cultuur, natuur, genot, geschiedenis en architectuur ter beschikking. In het aanbod zitten bijvoorbeeld routes naar molens, kastelen, historische monumenten, industrie en burchten. Op geselecteerde plekken kunnen multimedia-bijdragen worden opgeroepen, die in korte filmpjes een kijkje in gebouwen leveren, waar de bezoeker geen of slechts beperkt toegang tot heeft. Geïntegreerd in deze app zijn naast de routes ook informatie over restaurants en hotels langs de route. Op de Internationale Tourismus Börse (ITB) 2014 werd de app bekroond met een prijs voor toeristische innovaties.

www.radregionrheinland.de

Natuur beleven Noordrijn-Westfalen: Fietsrouteplanner voor natuurreservaten

Het portaal “Natuur beleven Noordrijn-Westfalen” is bedoeld voor de fietsende natuurliefhebber. Het portaal werd in maart 2014 door het Noordrijn-Westfaalse landelijke verband van de natuurbeschermingsbond Duitsland en de hogeschool Münster gestart. Via het platform hebben fietsers de mogelijkheid, één- en meerdaagse routes samen te stellen uit 200 geselecteerde natuurreservaten. Via een app kan ook onderweg informatie over de huidige route en de langs de route liggende bezienswaardigheden worden bekeken.

www.natur-erleben-nrw.de

Pfarr-Rad: Eerste kerkelijk fietsportaal in Duitsland

Het portaal Pfarr-Rad, dat in 2013 door het bisdom Keulen in het leven werd geroepen, combineert kerkelijke doelen.  Op het eerste kerkelijke fietsportaal in Duitsland worden verschillende routes met hun kerkelijke, maar ook culturele doelen langs de route voorgesteld. Het bijzondere hieraan is, dat iedere gebruiker zijn eigen route langs kerken, kapellen en kloosters in kan stellen en met tekst en foto's kan presenteren. Alle beschikbare routes kunnen worden geprint of op GPS-apparaten worden gedownload.

www.pfarr-rad.de

De klassieker: Routeplanner Noordrijn-Westfalen

Wie een routeplanner voor de hele deelstaat zoekt, kan het beste gebruik maken van de Radroutenplaner NRW. Hier kan de gebruiker routes van de start tot aan de finish plannen. Bovendien stelt de fietsrouteplanner speciaal geselecteerde mooie fietsroutes voor. De ADFC beoordeelt de planner als voor zijn soort wereldwijd toonaangevend product.

www.radroutenplaner.nrw.de

 

delen maar

Impressies & video's


Lass Dich inspirieren: Dein NRW in Bildern

Die Gruppe muss eine Pause einlegen, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Mit dem Mountainbike durch den Wald, © Tourismus NRW e.V.
Ehepaar glücklich unterwegs, © Tourismus NRW e.V.
Pause an einer Quelle, © Tourismus NRW e.V.
Pause am See, © Tourismus NRW e.V.

Ontdek meer fietspaden

Haus Rüschhaus in Münster, © Münsterland e.V.
©

100 Schlösser Route

Die flachen Wege auf alten Bahntrassen machen die Balkantrasse zu einer gemütlichen Radstrecke, © Volker Barthel
©

Balkantrasse

Die Drei-Flüsse-Tour bietet herrliche Ausblicke ins Ahrtal, © Archiv Ahr Rhein Eifel Tourismus & Service GmbH
©

Drei-Flüsse-Tour

Grote fiets Ederauen fietsroute rit, © Reiner Schild
©

Ederauen Radweg

Unterwegs im Zwillbrocker Venn, © Münsterland e.V.
©

Europaradweg R1

In den Klostergärten geben Tafeln interessante Informationen, © J.A. Smith & I. Jansen
©

Kloster-Garten-Route

Pauze waterkant in de Möhnetal, © Sauerland Tourismus Stratmann
©

Möhnetal-Radweg

An der Niederrheinroute gibt es zahlreiche Windmühlen, © Pixabay
©

Niederrheinroute

Idyllische Parks bieten sich auf dem Töddenland-Radweg für Pausen an, © Stadtmarketing Ibbenbüren GmbH
©

Töddenland-Radweg

Die Vennbahn, ein Bahntrassenradweg, führt auch übers Reichensteiner Viadukt, © vennbahn.eu
©

Vennbahn

Reisarrangementen


Vind jouw perfecte fietsvakantie!