Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

In dit ge­bied met moe­ras­sen en voch­ti­ge wei­den voelt zich dit exo­ti­sche dier ook op zijn ge­mak

Fla­mingo's in Noor­drijn-West­fa­len? In het Mün­ster­land kun je de exo­ti­sche vo­gel in het wild zien. In de moe­ras­sen en hei­den van het Zwill­broc­ker Venn voe­len de fla­mingo's zich heer­lijk op hun ge­mak.

Wie naar het Münsterland gaat, zal versteld staan: roze vogels? Zijn dat flamingo's? Inderdaad: Iin het Zwillbrocker Venn, een bos-, moeras-, vochtige weiden- en watergebied in Noordrijn-Westfalen leven sinds ongeveer drie decennia de meest noordelijke broedende flamingo-kolonie ter wereld. In maart vliegen de exotische vogels vanuit hun overwinteringsgebied aan de Nederlandse kust terug naar het Münsterland om hier de zomer door te brengen en soms zelfs hun jongen groot te krijgen. Bij de meeste Flamingo's gat het om Zuid-Amerikaanse Chiliflamingo's, maar ook verscheidene Europese flamingo's evenals een uit het Caribisch gebied afkomstige rode flamingo maken deel uit van de letterlijk kleurige troep. Hun karakteristieke verenkleed hebben ze te danken aan hun voedsel, kleine kreeften, diens kleurstoffen worden opgeslagen in de veren.

Niemand weet precies, hoe de flamingo's in het Münsterland terecht zijn gekomen. Het is echter waarschijnlijk, at de exotische vogels zijn ontsnapt uit dierentuinen of uit privé-verzamelingen en zo hun weg in de vrijheid hebben gevonden. De dieren van de Europese soort kunnen ook van alleen uit Zuid-Spanje of Zuid-Frankrijk tot centraal Europa zijn gevlogen. Ook als de flamingo's hier eigenlijk niet thuishoren, voelen ze zich heerlijk op hun gemak in het Münsterland, en dat mogen ze ook best wel; de exotische vogels zijn geen bedreiging voor de inheemse diersoorten en hun existentie in de wateren van het Zwillbrocker Venn heeft ook geen invloed op de habitat. Experts zijn niet verbaasd, dat de flamingo's zich aan de Duits-Nederlandse grens hebben gevestigd: hier vinden ze precies het voedsel, dat ze nodig hebben. Want dankzij de eveneens hier gevestigde grootste kolonie kokmeeuwen en de door hen geproduceerde feces doen de kleinste diertjes het goed in de wateren in de regio en de flamingo's, die dergelijke kleine diertjes eten, vinden er in de zomer voldoende eten.  Alleen in de winter, als de hoeveelheid kleine waterdiertjes afneemt, trekken de vogels verder naar de kust in het zuidwesten van Nederland om daar hun honger te kunnen stillen. De trek naar het overwinteringsgebied is ook een uniek natuurlijk schouwspel: van de uitkijkpunten en torens kan goed worden geobserveerd, hoe de dieren van de grond komen en weg vliegen.

Schapen helpen bij de bescherming van de natuur

Met hun kleurige verenpracht en de exotenstatus zijn de flamingo's natuurlijk de bezoekersmagneten in het Zwillbrocker Venn. Maar ook zonder de roze vogels is het natuurreservaat een bezoekje waard. Gekenmerkt door vochtige weiden, moeras- en heidelandschappen evenals grotere meren biedt het een broed- en leefruimte voor ongeveer 60 vogelsoorten en tal van andere dieren en planten. Van einde juni tot in de herfst zorgt de heide voor prachtige kleuren. Grazende schapen zorgen ervoor, dat het landschap zijn oorspronkelijke charme behoudt: de schapen helpen mee, jonge berken te bestrijden door ze gewoon op te eten. De berken konden zich hier in het verleden vestigen, nadat de mensen het moeras kunstmatig hadden drooggelegd en moesten moeizaam met de hand worden gekapt en weggebracht om het moeras en de heide weer te veranderen in een intacte, boomvrije toestand. Om ervoor te zorgen, dat jonge berken het moeras geen water meer onttrekken, werden er schapen uitgezet in het hele gebied, die de jonge bomen gewoon opeten.

Tijdens een bezoekje aan het Zwillbrocker Venn is het bezoekercentrum van het Biologische Station ideaal als uitgangspunt voor wandelingen, hikes en fietstoeren. De vaste tentoonstelling aldaar legt de bezoekers vooraf al het natuur- en cultuurlandschap in de regio uit. Op het buitenterrein kunnen gasten ook al de eerste praktische kijkjes in de natuur van het Zwillbrocker Venn nemen: hier bevindt zich een kunstmatig aangelegd moeras, een droge heide en een klein meertje. Voor kleine bezoekers is er ook nog een speeltuin evenals een tast- en geurtuin, waar de kinderen hun zintuigen op de proef kunnen stellen. Zwillbrock en het Biologische Station zijn ook een etappe op de flamingoroute, een 450 kilometer lange fietsroute, die werd benoemd naar de roze vogels in het Zwillbrocker Venn.

Bezoekercentrum Biologische Station:

November tot de paasvakantie:
Maandag tot en met donderdag: van 8.00 tot 16.30 uur
Vrijdag: van 8.00 tot 14.30 uur

Paasvakantie tot en met oktober:
Maandag – vrijdag: van 8.00 tot 16.30 uur
Zaterdag, zondag en tijdens feestdagen: van 12.00 tot 17.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
Flamingokolonie auf einer Insel, © Biologische Station Zwillbrock e.V.
Zwillbrocker Venn Gebietsansicht, © Biologische Station Zwillbrock e.V.
Gebietsansicht auf das Zwillbrocker Venn, © Biologische Station Zwillbrock e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer