©
het winkelen, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Gas­ten-cards in Noor­drijn-West­fa­len


Veel be­le­ven en des­al­niet­te­min spa­ren

Veel ste­den en soms zelfs he­le re­gi­o's in Noor­drijn-West­fa­len bie­den toe­ris­ten gas­ten-cards aan. Hier­mee la­ten zich veel kor­tin­gen re­a­li­se­ren en soms zit er zelfs een kos­te­lo­ze en­tree voor be­ziens­waar­dig­he­den en vrije­tijds­aan­bie­din­gen in.

Regio-cards

Ruhr.Topcard

De Ruhr.Topcard is de waarschijnlijk omvangrijkste kortingskaart van Duitsland. Gestart in het Ruhrgebied, bevat deze intussen ook tal van aanbiedingen uit andere regio's in Noordrijn-Westfalen. Ruhr.Topcard-bezitters hebben bij rond 100 excursiemogelijkheden de mogelijkheid tot gratis entree en bij nog eens 50 attracties kom je binnen voor de helft van de prijs. Daartoe behoren onder andere dierentuinen, musea, thermaalbaden, pretparken en een groot sportaanbod. De kaart is een kalenderjaar lang geldig.
www.ruhrtopcard.de

WelcomeCard Ruhr

Het Ruhrgebied biedt nog een zweede regio-card. Met de WelcomeCard Ruhr kunnen vakantieganger gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en talrijke attracties, waaronder vele musea. De kaart is verkrijgbaar in verschillende varianten.​​​​​​ 
www.welcomecard.ruhr

RheinlandCard

Sinds 2017 heeft het Rheinland ook zijn eigen regio-card. De RheinlandCard biedt gratis entree in rond 50 attracties van een zwembad en klimpark tot en met musea tussen Eifel en Ruhrgebied en heeft eveneens een geldigheid van een kalenderjaar.
www.rheinlandcard.de

GästeCard Erlebnisregion Nationalpark Eifel

Een iets ander concept heeft de GästeCard voor de belevenisregio Nationalpark Eifel. Terwijl gebruikers de Ruhr.Topcard en de RheinlandCard moeten kopen, ontvangen vakantiegangers de Gästecard in de Noordelijke Eifel helemaal gratis. Enige voorwaarde: Je overnacht in één van de deelnemende overnachtingsmogelijkheden. Voor de duur van je vakantie kun je dan genieten van de voordelen van de GästeCard, die variëren van kortingen en extra diensten bij talrijke bezienswaardigheden en vrijetijdsmogelijkheden tot en met het gratis gebruik van het ÖPNV (openbaar vervoer) in de regio. Wie vroegtijdig boekt, kan de kaart zelfs al voor de heenreis bijvoorbeeld uit Aken, Keulen of Bonn gebruiken.
www.nordeifel-tourismus.de

SauerlandCard (vakantiewereld Winterberg)

Ook met de SauerlandCard kunnen vakantiegangers gratis gebruik maken van bus en trein naar tal van excursie- en wandeldoelen in de Hochsauerland-regio evenals in regio Soest. Bovendien kun je gebruik maken van kortingen en deels gratis aanbiedingen bij tal van partners. De SauerlandCard is verkrijgbaar bij de gastheren in Winterberg tegen betaling van de toeristenbelasting.
www.winterberg.de

SauerlandZomerCard (vakantiewereld Winterberg)

In de zomermaanden wordt de kortingskaart van vakantiewereld Winterberg zelfs nog een stukje uitgebreid: Dan kun je ook gebruik maken van vaak kosteloze entree in de hoofdattracties van de regio, van de druipsteengrot tot en met het kindertheater. Bovendien zijn er nog tal van gratis aanbiedingen van wandelingen met gids, wellness tot en met het schieten op een biatlon-stand. Voorwaarde voor het verkrijgen van de kaart zijn minstens twee overnachtingen bij één van de deelnemende gastheren.
www.sauerland-sommercard.de

Schmallenberger Sauerland-Card

Ook het Schmallenberger Sauerland biedt een kortingskaart aan voor zijn gasten. Deze kaart wordt gefinancierd door de algemene toeristenbelasting. Vakantiegangers kunnen zodoende bijvoorbeeld gratis naar het museum of een paar baantjes in het zwembad trekken, de Wisent-wildernis bezoeken of een dagje genieten in het indoor-kinderparadijs. Ook het gebruik van het ÖPNV (openbaar vervoer) is kosteloos, net zoals ritjes met de wandel- en sightseeingbus, die vakantiegangers naar de mooiste wandelpaden en andere excursiemogelijkheden in het Schmallenberger Sauerland en de vakantieregio Eslohe brengt. Bovendien biedt de gasten-card ook kortingen aan bij het huren van een E-bike, golven, skiën of shoppen.
www.schmallenberger-sauerland.de

Steden-cards

DüsseldorfCard

Met de DüsseldorfCard, die afhankelijk van de wens verkrijgbaar is voor verschillende tijden, ontvangen bezoekers gratis entree voor tal van musea en kortingen voor bijvoorbeeld rondleidingen, een bezoekje aan de opera of het huren van een fiets. Maar ook het gebruik van bus en trein is kosteloos met deze kaart.
www.duesseldorf-tourismus.de

Bonn Regio WelcomeCard

De Bonn Regio WelcomeCard biedt gratis entree voor meer dan 20 musea evenals kortingen voor bezienswaardigheden, vrijetijds- en wellnessaanbiedingen. Afhankelijk van het soort kaart kun je bovendien gratis gebruik maken van het openbaar vervoer binnen het stadsgebied van Bonn of ook de omgeving rondom Bonn.
www.bonn-region.de

Münstercard

Gasten met de Münstercard kunnen kosteloos 15 musea bezoeken. Ook stadsrondleidingen, verhuur van fietsen en het gebruik van het ÖPNV (openbaar vervoer) zijn gratis voor de bezitter van de kaart. De Münstercard is ook verkrijgbaar via een app, waarmee gasten niet alleen te allen tijde zelf de kortingskaart kunnen krijgen, maar bovendien ook informatie over de deelnemende bezienswaardigheden, diens openingstijden en locatie evenals het openbare vervoer biedt.
www.muenstercard.de

KölnCard

De KölnCard heeft weliswaar geen kosteloze aanbiedingen te bieden, maar wel heel veel kortingen, van een bezoekje aan het museum, een ritje met de sightseeingbus tot en met een bezoek aan het theater. De kaart is verkrijgbaar in verschillende varianten.
www.koelntourismus.de

Tourist-Card Bielefeld

De Tourist-Card Bielefeld biedt gratis entree voor negen musea in de stad evenals kosteloze deelname aan rondleidingen bijvoorbeeld door de kazematten van de Sparrenburg. Talrijke andere attracties zoals theater of klimpark evenals enkele evenementen bieden kortingen aan.
www.bielefeld.de

Essen Welcomecard

Met de Essen Welcomecard ontvangen gasten kortingen en gratis aanbiedingen bij ongeveer 50 partnerbedrijven, waaronder hoteliers en gastronomen, maar ook musea, theaters of festivals. Maar ook het gratis gebruik van het ÖPNV (openbaar vervoer) is inbegrepen in de kaart, die verkrijgbaar is in diverse uitvoeringen.
www.essen-tourismus.de

WelcomeCard Mülheim an der Ruhr

Een soortgelijk concept als in Bochum heeft Mülheim an der Ruhr te bieden met zijn WelcomeCard. Ook hier kun je met de kaart, die verkrijgbaar is in verschillende varianten, gratis gebruik maken van het ÖPNV (openbaar vervoer) en ontvang je bovendien kortingen maar ook gratis aanbiedingen bij diverse partners.
www.muelheim-ruhr.de

Andere kortingskaarten

LVR-Museumskarte/LWL-Museumscard

Museumfans hebben met de LVR-Museumkarte of de LWL-Museumscard de keuze. Beide kaarten bieden een kosteloos bezoekje aan de vaste tentoonstellingen in 14 musea in het Rheinland en in 17 musea in Westfalen-Lippe. Ook sommige speciale tentoonstellingen en -evenementen zijn gratis of kunnen worden bezocht met een korting op de entreeprijs. De kaarten zijn een jaar lang geldig vanaf datum van afgifte.
www.lwl.org

Dortmundse musea

De stedelijke musea in Dortmund hebben in 2017 een nieuw model geïntroduceerd: Één keer per jaar moet hierbij een entreeprijs van vijf euro worden voldaan. Alle andere bezoekjes aan vaste tentoonstellingen in één van de drie deelnemende musea is voor de rest van het jaar kosteloos. De entree in het Westfälische Schulmuseum en het Kindermuseum Adlerturm is principieel kosteloos.
www.touristiker-nrw.de

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann
©

Uit­stap­jes langs de Rijn

Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.
©

Na­tuurfans