©
Schokoladentafeln im Kölner Schokoladenmuseum, © Tourismus NRW / Ralph Sondermann

Heerlijke kerstmarkten


De Kerstmarkten van Noordrijn-Westfalen hebben bijzondere specialiteiten te bieden

Glühwein en suikeramandelen behoren tot de standaard van iedere Kerstmarkt. In Noordrijn-Westfalen zijn bovendien nog enkele bijzondere specialiteiten te vinden.

Een absolute must in de tijd voor de Kerst is de 'Aachener Printe' (soort taai taai), die in Aken zelfs het hele jaar lang wordt gegeten, maar tijdens de adventsperiode zelfs over de hele wereld wordt verstuurd. In een bakkerij midden op de Kerstmarkt kunnen bezoekers live beleven, hoe het nationaal gebak uit Aken wordt gemaakt. Geglaceerd met donkere of witte chocolade, hard of zacht, met amandelen of glazuur vindt iedere snoeper de passende 'Printe'. Wie liever van hartig houdt, moet absoluut de Akense Kerstleverworst proberen: Deze wordt reeds sinds de 19e eeuw gemaakt en is, afhankelijk van de slager, verfijnd met noten, vossebessen en klassieke winterse kruiden. De Akense domlikeur maar ook specialiteiten uit de Eifel ronden het culinaire aanbod van de Akense Kerstmarkt af. Deze vindt plaats van 23 november tot 23 december 2018 rondom de Dom van Aken en het historische gemeentehuis en is met grote regelmaat terug te vinden in de top 10 van de Europe's Best Christmas Markets.

www.aachen-tourist.de

Markt van de chocolatiers ter gelegenheid van de start van het seizoen

De zoete Adventstijd wordt in Noordrijn-Westfalen langs de Rijn verwelkomt: Op 31 oktober 2018 viert het chocolademuseum in Keulen zijn 25e verjaardag en viert deze verjaardag onder andere met een markt van de chocolatiers: 50 chocoladespecialisten uit binnen- en buitenland presenteren van 14 tot 18 november 2018 voor het museum langs de Rijn hun uitstekende ambachtelijke kunst en opvallende chocoladecreaties. De markt wordt omlijst door een gevarieerd programma met proeverijen en lezingen rondom de chocolade uit de hele wereld.

www.schokoladenmuseum.de

Op 26 november 2018 openen dan ook de diverse kerstmarkten in Keulen die elk een eigen onderwerp hebben. Rondom de Dom van Keulen kunnen de bezoekers bijvoorbeeld naast de 'Aachener Printen' (Akense printen) genieten van Dom Speculaas, 'Kölsche Rievkooche' (aardappelkoek), mosterd uit de historische monsterdmolen van de Noordrijn-Westfalse ambassadrice voor heerlijkheden Ruth Breuer van Monschau in de Eifel en natuurlijk het Kölsch. Op de Alte Markt kunnen bezoekers een reis naar de afkomst van de 'Heinzel' maken en traditionele ambachtelijke producten en diens productie bewonderen. In een snoepjesmanufactuur worden snoepjes gemaakt van hete suikermassa en verse noga worden gemaakt van rond zeven kilogram grote blokken.

www.koelntourismus.de

Kasteel Türnich biedt zoetigheden uit de natuur

Zoetigheden uit de natuur en bovendien ook nog 100% biologisch vindt je op de Kerstmarkt bij kasteel Türnich in Kerpen, dat tijdens drie weekeinden in December voor het eerst plaats vindt. Op het kasteeleiland met op de achtergrond het herenhuis en de schuren van de historische landerijen staan ingemaakte producten uit eigen oogst, drankjes uit eigen productie, maar ook kunstambacht te koop.

www.schloss-tuernich.de

 

Kasteel Loersfeld in Kerpen dat met zijn tien hectare groot Engels landschapspark en een gourmet-restaurant toch al een bezoekje waard is, biedt van 21 tot 23 december 2018 nog meer interessante producten voor genieters: De eigen geproduceerde ganzenleverterrine lokt de bezoekers van heinde en verre naar de kerstmarkt bij het kasteel. De bijzondere lekkernij komt direct uit de sterrenkeuken van het kasteel, waar de jongste sterrenkok van Duitsland, Julia Komp, achter het fornuis staat.

www.schlossloersfeld.de

De koperstad Stolberg, ooit een wereldwijd toonaangevende locatie voor de messingproductie, viert dit jaar niet alleen zijn 900-jarig stadsjubileum, maar ook de bijzondere Adventstijd: Tijdens de vijf weekeinden voor Kerst bieden de inwoners van de koperstad ambachtelijke en culinaire hoogstandjes op de verschillende binnenplaatsen van de burchten in het oude centrum. In museum Torburg, dat gevestigd is in een indrukwekkende en goed behouden gebleven burcht, ruikt het naar vers geroosterde koffie. In een historisch ingericht koffiehuis wordt vers gezette burchtkoffie geserveerd, die in de eigen, met gas bediende oven uit 1920 in het museum wordt geroosterd..

www.museum-torburg.de | www.eifel.info

Vers geroosterde koffie, maar ook gebrouwde en gestookte drankspecialiteiten zijn typisch voor het kerstgenot made in Krefeld: Een variant van hete gin, waar zowel de gin maar ook het appelsap afkomstig uit de regio, behoort van 22 november tot 23 december tot het bijzondere aanbod van de Crefelder Kerstmarkt bij de Dionysius-kerk

www.crefelder-weihnachtsmarkt.de

Ambachtskunst voor ogen en mond

Printen en traditioneel gebak uit de oven van het museum zorgen ervoor dat de bezoekers van het LVR-Freilichtmuseum Kommern honger krijgen. Tijdens de advent voor alle zintuigen op 1 en 2 december 2018 wordt gebakken, gezongen, verteld en hierbij de oude huishoudkunde weer tot leven gewekt.

www.kommern.lvr.de

De kerstmarkt bij Kasteel Dyck in het Niederrheinische Jüchen biedt een culinair eiland aan: Op het Orangerie-schiereiland vinden bezoekers tijdens alle vier de adventweekeinden naast seizoensgebonden producten ook lekkere soepen volgens grootmoeders recept. Koekjes, kerstbrood en bruiloftsbrood, specialiteiten uit Tirool en Italië, noga uit de Provence en thee uit Engeland en het verre Oosten ronden het aanbod van regionale specialiteiten af

www.stiftung-schloss-dyck.de

Ambachtskunst voor ogen en mond biedt de kerstmarkt in Soest. Van 26 november tot en met 22 december 2018 vormen de historische vakwerkhuizen in het oude centrum een mooie locatie voor de markt. Tijdens rondleidingen kun je naast diverse lekkernijen bij de snack-, drank- en snoepkraampjes ook meer te weten komen over de Soest tijdens de Kerst.

www.soester-weihnachtsmarkt.de

In het oude centrum van Münster geurt het op de vijf verschillende Kerstmarkten van 26 november tot 23 december 2018 heel verleidelijk. In het kerstdorp rondom het monument van de 'Kieperkerl' komen liefhebbers van Westfaalse specialiteiten aan hun trekken: Hier kun je groene kool met worst en een Westfaalse Korn proberen.

www.tourismus.muenster.de

In tegenstelling tot andere Kerstmarkten vindt de Nikolausmarkt van Bedburg Alt-Kaster niet plaats op de straten en pleinen van het historische oude centrum, maar in de huizen en binnenplaatsen van de bewoners. Op 2 december 2018 staan hier alle mogelijke zelf gebakken en zelf gemaakte producten te koop.

www.alt-kaster.de

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Süßes vom Engel auf dem Soester Weihnachtsmarkt, © Gero Sliwa
Weihnachtmarkt Schloss Loersfeld in Kerpen, © Rhein-Erft Tourismus
Bio-Nougat auf dem Markt der Heinzel in Köln, © Heinzels Wintermärchen Köln
Weihnachtsmarkt am Kiepenkerl-Denkmal in Münster, © www.airklick.de

Akener Printen

Winterse uitjes


christmas evening decorations and sweets, © picjumbo.com
©

Kerstmarkten van A tot Z

Bundeskunsthalle Bonn bei Nacht, © Peter Oszvald Kunst- & Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Top-Tentoonstellingen 2018/2019

Winterlandschaft am Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein, Klaus-Peter Kappest
©

Winter in NRW

Middeleeuwse Kerstmarkt Siegburg, © Holger Arndt , General-Anzeiger
©

Middeleeuwse Kerstmarkten

Kasteelkerst Schloss Moyland, © Stiftung Museum Schloss Moyland, Susanne Dobler
©

Kerstmarkten in kastelen en burchten

Glühendes Metalherz, © Openmind Management Service
©

Kerstmarkten met een buitengewone coulisse

Akense Kerstmarkt, © Bernd Schröder, aachen tourist service e.v.
©

Kerstmarkten in grote steden