Gratis tips voor dagjes uit


Gratis dierentuinen, belevenistuinen en musea

Het is het einde van de maand en de laatste vakantie was veel te duur; ook als je even niet zo goed in de slappe was zit, kun je in Noordrijn-Westfalen veel beleven.

Vooral kinderen zijn voortdurend klaar voor nieuwe avonturen. Dat niet altijd alles, wat leuk is, ook geld moet kosten, dat bewijzen we met de vele aanbiedingen in Noordrijn-Westfalen, die zonder entree te betalen toegankelijk zijn. Dierentuinen, musea of avontuurlijke speelplaatsen staan te popelen, ontdekt te worden.

Een beestachtig goede tijd

Bijzonder interessant zijn uitstapjes voor kinderen, als er ook dieren te zien zijn. In Noordrijn-Westfalen bevinden zich tal van gratis dierentuinen en wildparken. Het bijzondere highlight: In tal van dierentuinen kunnen families de dieren niet alleen bekijken, maar ook aaien en voeren. Zowel in het Tierpark Alsdorf in de Eifel alsook in het Tierpark Weeze aan de Niederrhein zorgen kinderboerderijen voor plezier voor de hele familie. In Oberhausen zijn de dieren zelfs direct voor de huisdeur. De Kaisergarten ligt midden in de stad in het Ruhrgebied. Van alpaka tot en met de muis is hier alles vertegenwoordigd.
www.tierpark-alsdorf.de | www.weeze.de/tierparkwww.ruhr-tourismus.de/kaisergarten-oberhausen

Wie liever op zoek gaat naar zeldzame diersoorten, die kan terecht in het ijstijd-wildpark in het Neandertal. De oeros, de wisent en de tarpan hebben hier een habitat gevonden. Bij deze gelegenheid is een bezoekje aan het nabij gelegen Neanderthal Museum ook de moeite waard.
www.wildgehege-neandertal.de

Boerderijen zijn paradijzen voor kinderen. Koeien melken, pony rijden of in de stroschuur spelen en ieder jaar is er een groot erffeest. Dat is ook het geval op de Gertrudenhof in Hürth. Hier kunnen families kosteloos de dag doorbrengen en alle belevenissen verzamelen, die een boerderij met zich meebrengt.
www.erlebnisbauernhof-gertrudenhof.de

Als je in Bielefeld in het Heimat-Tierpark Olderdissen het bord met “Achtung! Freilaufende Alpenmurmeltiere!” (Attentie: vrij lopende alpenmarmotten!) tegen komt, kun je al raden, wat hier te wachten staat: Een 16 hectare groot terrein met weiden, bossen en vijvers biedt voldoende plaats voor wilde dieren zoals beren, wisenten en wolven.
www.bielefeld.de

Alle paardenliefhebbers in Noordrijn-Westfalen kunnen kiezen tussen dit contrastprogramma: Op zoek naar wilde paarden gaan of de stallingen van de fokhengsten bewonderen. Het Landesgestüt Warendorf opent meerdere keren per week de staldeuren van de meest waardevolle hengsten van de deelstaat. Het grote buitenverblijf van de paardenfokkerij is te allen tijde toegankelijk. Een kijkje in de stallen tijdens de diensttijden is zeker de moeite waard. Wie liever vrij levende paarden in de wilde natuur wil beleven, die kan de wilde paarden van Dülmen in de Merfelder Bruch observeren of de wilde Senner-paarden in het natuurreservaat Moosheide tijdens het grazen aan de bron van de Ems bekijken.
www.landgestuet.nrw.de | www.duelmen.dewww.ems-erlebniswelt.de |
 

Museumplezier voor families

Zondag is familiedag - dat vindt ook de stad Aken. Hier luidt het hele jaar het motto: Tijdens één zondag in de maand hebben families gratis toegang tot een geselecteerd museum. Het Landschaftsverband Westfalen-Lippe doet er zelfs nog een schepje bovenop. Families hebben hier de keuze: tijdens één dag in de maand kunnen talrijke musea gratis worden bezocht.
www.aachen.de | www.lwl.org

Wie op zondag echter al op bezoek bij de grootouders is, kan ook gedurende de week museumplezier in Noordrijn-Westfalen beleven. In de interactieve “Ems-Erlebniswelt” in Kasteel Holte-Stuckenbrock leer je dieren, mensen en regio's langs de Ems kennen. In de belevenistuin kunnen kinderen zich heerlijk uitleven en de Ems met alle zintuigen beleven. Waarschuwing: Reservekleding is een goed idee, want hierbij kan het behoorlijk nat te keer gaan.
www.ems-erlebniswelt.de

Natuur en avontuur beleven

De natuur beleven, er iets over leren, met haar vormgeven of in haar ontspannen - natuurbelevenistuinen zijn kleine oasen voor de hele familie. Hier wordt gewerkt, geleerd en vooral gespeeld. De kleine recreatiegebieden zijn onder andere in Keulen of aan de Niederrhein te vinden en bieden voldoende plaats, om spelenderwijs de natuur met alle zintuigen te ontdekken en te beleven. Wie wil ontspannen, kan in het hoge gras liggen, luisteren hoe de bijen werken of naar het kikkerconcert uit de vijver in de buurt luisteren. Alle actievelingen bloeien op op de takkenbouwplaats of de dennenappel-wijdwerp-baan of balanceren op het klimpad.
www.finkensgarten.orgwww.gut-leidenhausen.dewww.gemeinde-raesfeld.de

In de Eifel kunnen kleine ontdekkers een reis in de tijd van de Romeinen maken. Hierbij leren ze spelenderwijs hoe de aartsvijanden van Asterix en Obelix hebben geleefd. Er is ook een belevenispad, dat laat zien, hoe het alledaagse leven van de Romeinen uit zag. Wie nog meer zin in tijdreizen heeft, kan een uitstapje in de Middeleeuwse speel- en leerstad in het Kasteelpark van het “Grafschafter Museum” aan de Niederrhein maken. In de stad vind je naast een pottenbakkerij ook een bakkerij, een stal en een stadstoren met kerker.
www.archaeologischer-landschaftspark.de | www.moers.de
 

En verder?

Wie echte professionals tijdens hun werk bezig wil zien, kan in Noordrijn-Westfalen ook op diverse plekken muisje spelen. De professionals van de WDR laten hun bezoekers zien, waar de eigen favoriete zending wordt geproduceerd en hoe het zich eigenlijk aanvoelt, achter een radiomicrofoon te staan. In de studio's in Keulen-Bocklemünd worden dagelijks kosteloze rondleidingen voor alle leeftijden aangeboden. Kinderen kunnen hun eigen nieuwsprogramma produceren en hoorspellen opnemen; helemaal volgens het motto: Hoe komt de Muis eigenlijk op de televisie? Wie van sportief houdt en liever een paar trucjes van de professionele sporters afkijken, kan bij bijna alle voetbalverenigingen in Noordrijn-Westfalen gratis een kijkje nemen bij de openbare trainingen. Met een beetje geluk krijg je daarna zelfs nog een handtekening van Schürrle, Hector en Co..
www.wdr.de | www.bvb.de | www.fc-koeln.de | www.schalke04.de

delen maar

Meer familetips...

Ranger zeigt den Kindern die Natur, © Rothaarsteigverein / K.-P.Kappest
©

Regionale Familietips

Giraffen bei der Fütterung, © Depositphotos
©

Dierentuinen & dierenparken