©
Haaner Kirmes am Abend, © guentherweber.gmxhome.de

Haan­er ker­mis


Het fa­mi­lie­vrien­de­lij­ke volks­feest

|Sep­tem­ber| Volks­feest-high­light voor fa­mi­lies en graag fees­ten­de be­zoe­kers: Tal van at­trac­ties, waar­on­der et­te­lij­ke spe­ci­aal voor kin­de­ren, li­ve mu­ziek en snack­kraam­pjes wach­ten op gro­te en klei­ne gas­ten

Naast de Rheinkirmes, die zich zelfbewust de “Grootste kermis langs de Rijn” noemt, vindt niet ver van Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, ieder jaar nog een kermis-highlight plaats, dat zijn heel eigen voorkeur heeft en eveneens tot de traditierijkste volksfeesten in Noordrijn-Westfalen behoort. De Haaner kermis vindt ieder jaar einde september plaats en ontvangt op vier dagen ongeveer 400.000 bezoekers op zijn feestroute.

Ruim 200 exploitantenfamilies slaan ieder jaar in de vroege herfst hun tenten op in de Haaner binnenstad en bieden de bezoekers een vrolijk programma van de meest diverse attracties, kraampjes en gelegenheden, waar culinaire lekkernijen kunnen worden gekocht. Ook live muziek en DJ's behoren tot het aanbod voor de feestvierende kermisgasten.

Kermis voor families

In het bijzonder is de Haaner kermis echter bedoeld als familiekermis, die met zijn dagelijkse programma ook de kleine gasten wil verrukken en betoveren. De afgelopen keer zorgden 13 attracties voor kinderen en een poppenkasttheater voor glinsterende kinderogen.

Als je alle attracties en kermiskraampjes van de huidige Haaner kermis naast elkaar zou plaatsen, zouden ze een rij van bijna 2 kilometer lang vormen.

Jaarmarkt sinds 1715

Ook in vroegere tijden kon het volksfeest, waaruit de Haaner kermis gedurende de eeuwen is ontstaan, veel plaats innemen: De reeds in de middeleeuwen Kaiserstraße genoemde straat, die met de tijd de Bundesstraße B228 is geworden, was ook in vroegere tijden reeds buitengewoon breed en had samen met de Alte Markt genoeg plaats voor een 10.000 man tellend Karolingisch leger.

Uit het jaar 1386 is een in oorkonden genoemd bewijs uit de controle van afmetingen en gewichten voor het bakken en brouwen, wat erop duidt, dat er toentertijd in Haan reeds een soort jaarmarkt werd georganiseerd, die bijvoorbeeld rustende legers van goederen en tijdelijke goede sfeer voorzag. In 1715 verschijnt tenslotte voor het eerst het woord “Jaarmarkt” in een andere oorkonde. Onderzoekers gaan er echter van uit, dat de wortels van de Haaner kermis terug gaan tot in de 9e of zelfs 8e eeuw.

Schoolvrij op kermismaandag

Tegenwoordig is de voormalige jaarmarkt een moderne kermis geworden, waar helemaal naar de wens van de bezoeker het begin van de kermis op zaterdag gevierd wordt met gratis bier en alcoholvrije gratis drankjes, kanonschoten en meerdere honderden luchtballons.

De kermismaandag geldt in Haan altijd als een bijzondere feestdag: Het openbare leven komt dan volledig tot stilstand, de kinderen hoeven niet naar school en geen bank, winkel en administratieve dienst werkt na 's middags, omdat het credo dan luidt: Op naar de kermis en de Haaner uitzonderingstoestand met volle teugen genieten!

Data:

www.haaner-kirmes.de

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Haaner Kirmes am Abend, © guentherweber.gmxhome.de

Meer informatie


Nu ontdekken!

Ont­dek meer Top-Eve­ne­men­ten in Noor­drijn-West­fa­len

Ausblick auf den Rhein, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler
©

Rhein in Flam­men

Dom, Rhein und Hohenzollernbrücke im Schein der Kölner Lichter, © Dieter Jacobi / Köln Tourismus
©

“Kö­l­ner Lich­ter”

Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau
©

Ex­tra­schicht

Budapest Festival Orchestra, © Marco Borggreve
©

Het Beet­ho­ven­fest in Bonn

Eingang zur Art Cologne, © Koelnmesse GmbH
©

Art Co­log­ne

Der Bonner Rosenmontagszug vor dem Alten Rathaus, © Michael Sondermann
©

Car­na­val 2020