Haus Ripshorst im Emscher Landschaftsparkt, © RVR Stefan Schejok Presse

Haus Rips­horst in Ober­hau­sen

Deel van het Em­scher Land­schafts­park

Ont­dek de na­tuur van het Ruhr­ge­bied! Van his­to­risch land­goed Haus Rips­horst kom je te­recht in het Em­scher Land­schafts­park en be­wan­del je de weg “Vom Ur­wald zum Kul­tur­wald”.

Het historische landgoed Haus Ripshorst in Oberhausen werd aan het begin van de 14de eeuw gebouwd en was lange tijd een havezate. Tegenwoordig is Haus Ripshorst de enige nog behouden gebleven havezate in de regio rondom Essen. Haus Ripshorst doet tegenwoordig onder andere dienst als informatie-centrum voor het Emscher Landschaftspark en ligt centraal in het Regionalpark van het noordelijke Ruhrgebied.

Groen Ruhrgebied: Het Emscher Landschaftspark

Het Emscher Landschaftspark verenigt een oppervlak van 450 m² van het noordelijk Ruhrgebied, 20 steden en 2 districten en omvat goed 180 afgeronde en nog eens ongeveer 250 actuele projecten. Centraal staat in het Emscher Landschaftspark in eerste instantie de ombouw van het Emschersysteem en zo het creëren van een nieuw groen centrum in het noordelijke Ruhrgebied. Pre-industriële culturele landschappen en regionale groengebieden moeten net zo goed deel uitmaken van de nieuwe Emscherparklandschaft alsook de industriële en post-industriële landschappen. Tot deze landschappen behoren in het huidige Ruhrgebied natuurlijk ook parken en vrijetijdsvertier op oude industriële gebieden, mijnbergen en landmerkkunst. Als uitstekende afzonderlijke projecten kan men bijvoorbeeld het Landschaftspark Duisburg-Nord, de Gasometer Oberhausen, de Kooksfabriek Hansa in Dortmund en de scheepslift Henrichenburg noemen.

Wie meer over het Emscher Landschaftspark te weten wil komen, is bij Haus Ripshorst in Oberhausen aan het juiste adres. Hier bevindt zich het informatie-centrum waar geïnteresseerde bezoekers meer over de regio tussen Duisburg en Hamm te weten kunnen komen. Geinteresseerden ontvangen een omvangrijk kaart- en informatiemateriaal en kunnen zelfs fietsen (“Revier Räder”) bij het Emscher Landschaftspark huren. En rondom het Haus Ripshorst kan men reeds een deel van het Emscher Landschaftspark ontdekken: Rondom het gebouw vormt een 45 hectare groot landbouwkundig vlak, dat oorspronkelijk als compensatiegebied voor de industriële uitbreiding van de Oberhausener staalfabrieken was bestemd, tegenwoordig een nieuw park, dat een heel specifieke rol binnen het Emscher Landschaftspark vervult.

“Vom Urwald zum Kulturwald” (van oerwoud tot cultuurwoud) in de boomgaard

In de directe omgeving van de Neue Mitte Oberhausen en ten zuiden van het Rhein-Herne-kanaal ontstond volgens de ontwerpen van de landschapsarchitecten Irene Lohaus en Martin Diekmann een boomgaard, die helemaal geen doordacht park moet zijn, maar juist het karakter van het pre-industriële landschap moet behouden. Zo werd akkerland met gerst, haver of rogge veranderd in een uitgestrekt graslandschap, dat tegenwoordig uitnodigt als open lig-, speel- of loopvlak ter ontspanning en voor sportief gebruik. Een 60 meter brede en ongeveer twee kilometer lange bomenstrook volgt bovendien behoedzaam de verloop van de nederzetting van de Ripshorster Straße en de Sühlstraße. Deze strook verleent de bezoekers het onderwerp en biedt bovendien de mogelijkheid, zich bezig te houden met bomen, hun vormen, kleuren en vruchten, hun afkomst en hun betekenis voor de mensen. Op de hoofdweg van de boomgaard kunnen wandelaars onder het mom “Vom Urwald zum Kulturwald” op een botanische ontdekkingstocht langs de tijdperken van de geschiedenis van de aarde maken: Van het tertiair van de oertijd via de nieuwe bebossing naar de laatste ijstijd tot aan het kweken van cultuurhout door de mensen. Het Haus Ripshorst biedt bovendien regelmatig rondleidingen en evenementen rondom natuur- en milieu-onderwerpen aan.

Highlights in en rondom Haus Ripshorst: Ripshorstbrücke en genietermarkt

Het Haus Ripshorst met zijn boomgaard is via een indrukwekkende brugconstructie over het Rhein-Herne-kanaal verbonden met het Emscherpark fietspad. Van hieruit kunnen fietsers en wandelaars genieten van het uitzicht over de boomgaard en het kanaallandschap. De Ripshorstbrücke is inmiddels één van de bekende kenmerken van het Emscher Landschaftspark geworden.

Sinds het cultuurhoofdstadjaar Ruhr.2010 neemt Haus Ripshorst ook regelmatig deel aan het belevenisprogramma “Unter freiem Himmel”, dat jaarlijks in de zomer, meestal tussen mei en oktober, een divers evenementenprogramma op verschillende plekken in het Emscher Landschaftspark biedt. De genietermarkt bij Haus Ripshorst maakt daar sinds 2014 ook deel van uit. Hier kan de bezoeker in een gezellige picknick-atmosfeer winkelen en proeven, wat de metropool Ruhr allemaal te bieden heeft op culinair gebied.

www.emscherlandschaftspark.de

Kaart van NRW

Meer informatie

Nu ontdekken!