©
Planetarium Bochum von Außen, © Stadt Bochum Presse u. Informationsamt  Planetarium

Het Ruhr­ge­bied voor fa­mi­lies

De di­ver­si­teit van de me­tro­pool Ruhr voor de he­le fa­mi­lie

Kaart van NRW

On­ze fa­mi­lie­tips voor het Ruhr­ge­bied: Zo groot en kleu­rig als het Ruhr­ge­bied is ook het aan­bod voor fa­mi­lies; hier is vrije­tijds­ple­zier voor kin­de­ren van ie­de­re leef­tijd en voor ie­der weer!

Voor kleine natuurvrienden

Als het mooi weer is willen kinderen maar één ding: naar buiten in de natuur, huppelen, springen, rennen en plezier hebben. Maar gaat dat überhaupt in een zo dichtbevolkte regio als het Ruhrgebied? Natuurlijk, want de regio heeft niet alleen tal van parken, natuur- en bosgebieden, maar maakt tegenwoordig nog steeds gebruik van voormalige industriële gebieden voor diverse aanbiedingen, waarvan velen ook bestemd zijn voor families met kinderen. Het Landschaftspark Duisburg-Nord bekoort met zijn gevarieerd aanbod. Op het uitgestrekte terrein kunnen bezoekers fietsen, wandelen, de oude hoogovens beklimmen, maar ook op het klimparcours klimmen of in de buiten gebruik gestelde Gasometer duiken.

De bezoekers krijgen in de historische boerderij Haus Ripshorst in Oberhausen een overzicht over de vele natuurgebieden van het Ruhrgebied. In het informatiecentrum kunnen ze zich informeren over het Emscher Landschaftspark en van hieruit het belevenispad “Vom Urwald zum Kulturwald” door de spannende natuur volgen.

Minder wild, maar wel lekker groen gaat het er aan toe in het Gruga Park in Essen. Hier kunnen kinderen niet alleen veel te weten komen over de flora en fauna, maar ook met de Gruga-Bahn rijden, zich amuseren op één van de vele speelplaatsen of op de uitgestrekte weiden een potje voetbal spelen.

Beestachtig plezier in het Ruhrgebied

In het Gruga Park kunnen kinderen ook enkele inheemse diersoorten bekijken, bijvoorbeeld uilen en adelaars in de volières of reeën in het wildpark. Nog veel meer beestachtige vrienden ontmoeten we in één van de vele dierentuinen van het Ruhrgebied; en iedere dierentuin heeft zijn eigen bijzonderheden.

De Zoo Duisburg was in de jaren '90 de eerste dierentuin in Duitsland, waar men koala's presenteerde en ook vandaag nog zijn de Australische buideldieren vooral bij de jongere dierentuingasten erg populair. In de Zoo Dortmund met zijn zwaartepunt op Zuid-Amerika wordt het spannend: welk kind kent een boommiereneter en hoe ziet een grote miereneter eruit? In de Zoom Erlebniswelt in Gelsenkirchen kunnen de bezoekers van de dierentuin gelijk vier verschillende thema's bewandelen en zo dieren uit Afrika maar ook uit Alaska leren kennen.

In het Sea Life in Oberhausen draait alles om de waterbewoners van ons continent: forellen, piranha's maar ook reuze-schildpadden; hier komen de kleine bezoekers erg dicht bij de fascinerende dieren. In het Bochumer Tierpark kunnen jonge archeologen niet alleen levende dieren observeren, maar ook spannende fossielen van dichtbij bekijken en veel over de evolutie van mens en dier leren kennen.
www.visitsealife.com/oberhausen

Musea om aan te raken

In het LWL-Museum für Archäologie in Herne kunnen kinderen vanaf zeven jaar zelfs zelf archeoloog worden en op familiezondagen met echt uitgravingsgereedschap vondsten uit de Steentijd en de Romeinse keizertijd of de middeleeuwen bloot leggen.
www.lwl-landesmuseum-herne.de

Ook in de vele musea voor industriële cultuur wordt het niet saai voor de kinderen. In het LWL-Industriemuseum in de Henrichshütte Hattingen leidt de blauwe rat, de mascotte van het museum, nieuwsgierige kleine staalmakers naar tal van verschillende stations war ze dingen kunnen uitproberen en waar ze deel kunnen nemen. In de Dortmundse kooksfabriek Hansa leidt de Kookskruimel Karlchen kleine bezoekers op een speciaal op kinderen aangepaste rondleiding en bij de Zeche Zollern in Dortmund staat een rondlopende weg klaar voor jonge museumgasten, die door de bergbouwleerling Franz wordt uitgelegd. Na het bezoek aan het museum kunnen de kinderen zich hier bovendien uitleven op een speel-schachtbok.

Musea om aan te raken, uit te proberen en te experimenten zijn er ook in Essen en in Duisburg. Het Explorado Kindermuseum in Duisburg is zelfs het grootste kindermuseum van Duitsland. Op drie etages kunnen kinderen tussen vier en twaalf jaar hier fascinerende fenomenen uit het alledaagse leven ontdekken. De Phänomania Erfahrungsfeld op het terrein van de Zeche Zollverein in Essen biedt naast het binnen- ook een buitengedeelte, waar de kleine bezoekers kunnen dollen en de vele experimenteerstations uit kunnen proberen.
www.explorado-duisburg.de | www.erfahrungsfeld.de

Attractieparken: plezier en spanning

Ook al is de gevoelige maag van de ene of andere ouder niet echt onder de indruk: kinderen en jongeren houden van attractieparken! Gelukkig zijn er genoeg te vinden in het Ruhrgebied! Zelfs de kleinste bezoekers hebben veel plezier tijdens een bezoekje aan het attractiepark Schloss Beck: op achtbanen met lieveheersbeestjes en gigantische glijbanen hebben zelfs de kleintjes al plezier. Ook in het Abenteuer Park op het terrein van Centro in Oberhausen is alles bestemd voor de kleinere bezoekers, terwijl in het Legoland Discovery Center ook de ogen van vaders en moeders beginnen te glinsteren, als ze tijdens het bouwen met de kleurige stenen worden herinnerd aan hun eigen kindertijd.

Het Movie Park in Bottrop biedt snelle attracties voor jongeren en volwassenen, maar er zijn ook leuke attracties voor de kleinere kinderen. Een spannende beleveniswereld voor families met kinderen vanaf acht jaar is sinds 2015 eveneens te vinden in Bottrop: In het grootste griezelige labyrinth van Duitsland kunnen grote en kleine avonturiers angstige momenten beleven.
www.grusellabyrinth.de

Reuzenrad en suikerspin

Eveneens erg in trek bij kinderen zijn de grote kermissen van het Ruhrgebied. De Cranger Kirmes in Herne is het grootste volksfeest in heel Noordrijn-Westfalen en biedt nog veel meer dan alleen suikerspin en reuzenrad. Nog een grote kermis is de jaarlijkse Sterkrader Fronleichnahmskirmes in Oberhausen.
www.fronleichnamskirmes.de

Kleurige tips voor slecht weer

Hebben de kinderen geen zin meer om tijdens regenweer te knutselen? Dan wordt het tijd, andere indoor-beleveniswerelden te verkennen! In het Aqua Park in Oberhausen staat een groot plezierbad met drie glijbanen op kleine watervlooien te wachten. En in het Planetarium Bochum, dat ook veel aanbiedingen speciaal voor kinderen in zijn programma heeft, kunnen kleine astronomen veel spannende wetenswaardigheden over het heelal en de wereld der sterren leren kennen.
www.aquapark-oberhausen.com | www.planetarium-bochum.de

 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Surfen als Attraktion, © Movie Park Germany GmbH
Familie am Turm, © RuhrtalRadweg
Movie Park am Abend, © Movie Park Germany GmbH
Planetarium Bochum von Außen, © Stadt Bochum Presse u. Informationsamt  Planetarium

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren