©
Aufnahme der Burg Vischering im Münsterland bei Sonnenuntergang, © Tourismus NRW e.V.

High­lights 2020


Bij­zon­de­re plaat­sen, ju­bi­lea en ten­toon­stel­lin­gen

©
Das Beethoven-Geburtshaus in Bonn mit einer Büste des Komponisten. , © Beethovenhaus Bonn

Ju­bi­lea en bij­zon­de­re ten­toon­stel­lin­gen


Jubileumsjaar BTHVN2020: Bonn viert Beethoven
In december 2019 wordt de verjaardag van de meest gespeelde klassieke componist ter wereld voor de 250e keer gevierd: Ludwig van Beethoven is in december 1770 in Bonn ter wereld gekomen en heeft de eerste 22 jaar van zijn leven aan de Rijn verbracht. Zijn geboortehuis, dat wereldwijd tot de meest bezochte muziekmusea behoort, opent op 16 december 2019 met nieuwe vertrekken en een vaste tentoonstelling rondom het leven en de invloed van de componist zijn poorten. Een dag later begint in de Bundeskunsthalle in Bonn de tentoonstelling 'Beethoven. Welt.Bürger.Musik (Beethoven.wereld.burger.muziek). Tot en met de 26e april 2020 bieden originele stukken een indruk over de kunstenaar en mens. Een andere tentoonstelling slaat de brug van Beethoven zelfst tot Beyoncé en nodigt zijn bezoekers uit, zelf muzikale kunstenaars te worden: In de meedoe-tentoonstelling 'Music! Hören - Machen - Fühlen' (horen - maken - voelen) in het LVR-Landesmuseum in Bonn worden kinderen en volwassenen tot medio september muzikanten, dirigenten, componisten en instrumentenbouwers.
www.bthvn2020.de

200 jaar Friedrich Engels, Wuppertal
De textielmagnaat, filosoof, journalist en communistische revolutionair, die samen met Karl Marx de tegenwoordig als Marxisme bekende maatschappelijke en economische theorie heeft ontwikkeld, is op 28 november 1820 geboren in Wuppertal-Barmen. Ter gelegenheid van de 200e verjaardag organiseert zijn geboortestad een evenementenprogramma met lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen. Het hoogtepunt van het jubileumjaar wordt de hernieuwde opening van het historisch centrum met Haus Engels en het Museum für Frühindustrialisierung (museum voor vroege industrialisering) op 28 november 2020.
www.wuppertal.de

Ontmoet Albrecht Dürer en Karel V in Aken 
In 1520 reisden twee belangrijke historische persoonlijkheden naar Aken: Karel V, die op feestelijke wijze in de Dom tot koning zou worden gekroond en Albrecht Dürer, een van de grootste kunstenaars uit zijn tijd. Op 7 oktober 2020, precies 500 jaar na aankomst van Albrecht Dürer in Aken, worden drie tentoonstellingen gepresenteerd, die de historische ontmoeting centraal zetten. In het Suermondt-Ludwig-Museum wordt tot 10 januari 2021 de hoofdtentoonstelling getoond, die de reis van Dürer en de bijbehorende kunstproductie centraal zet. Het Centre Charlemagne houdt zich daarnaast bezig met de prachtige kroning van Karel V, en het Ludwig Forum voor internationale kunst toont stukken van reizende hedendaagse kunstenaars.
www.aachen.de

Wereldvisie van Andy Warhol, Keulen
De tentoonstelling 'Warhol Now' houdt zich bezig met centrale, tot op heden nauwelijks in acht genomen aspecten van de kunstenaar: De migratieachtergrond van Warhol, zijn levensbeschouwing maar ook zijn begrip van de kunstenaar als ondernemer. Keulen is naast Londen het enige Europese station van de tentoonstelling, die het Museum Ludwig van 10 oktober 2020 tot 21 februari 2021 presenteert.
www.museum-ludwig.de

'Keith Haring' in het Museum Folkwang, Essen
Het Museum Folkwang toont van 29 mei tot en met 6 september 2020 voor het eerst een omvangrijke tentoonstelling met stukken van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die zijn kunst in de context van de thema's van de jaren '80 schiep: de AIDS-crisis, de Koude Oorlog, racisme, de invloed van het kapitalisme en de vernietiging van het milieu. Meer dan 85 stukken, waaronder grote schilderijen en tekeningen, affiches, fotografieën en video's, tonen een breed spectrum van zijn oeuvre.
www.museum-folkwang.de

©
Blick auf den Außenbereich der Gastronomie des Schlosses Raesfeld im Münsterland, © Tourismus NRW e.V.

Bij­zon­der open air-ple­zier


LAGA 2020, Kamp-Lintfort
Voor de voormalige mijnstad langs de Niederrhein is de mijnbouw een belangrijk onderwerp, dat ook tijdens de 'Landesgartenschau' duidelijk aanwezig is, bijvoorbeeld als centraal onderdeel van rondleidingen evenals in een nieuw centrum voor mijnbouwtraditie, dat te vinden is op het terrein van de 'Landesgartenschau'.  Als oud cultureel centrum maken de onder monumentenzorg vallende complexen van Klooster Kamps eveneens deel uit van de 'Landesgartenschau': Via een twee kilometer lange 'Belevenisas wandelpad' is het historische kloosterrerrein evenals het nieuwe parklandschap 'Kamper Gartenreich' verbonden met het mijnbouwpark.  De 18e 'Landesgartenschau' in Noordrijn-Westfalen vindt plaats van mai tot 25 oktober.
www.kamp-lintfort2020.de

Opening van de pekeltuin St. Jakob, Kevelaer
Het bedevaartsoord Kevelaer biedt zijn bezoekers binnenkort nieuwe mogelijkheden in zich te keren:  Naar alle waarschijnlijkheid opent in de lente van 2020 de pekeltuin St. Jakob, met zijn gradeerwerk, Kneipp-complexen en bijbeltuin en belooft tijd om te ontspannen, tot rust te komen en even tijd voor jezelf te nemen.
www.kevelaer.de

De fietssnelweg in het Ruhrgebied is geopend
De fietssnelweg 1 (RS1) is het infrastructurele paradepaardje van de Metropool Ruhr. Met een meer dan 100 kilometer lange route zal hij vanaf 2020 de steden tussen Duisburg en Hamm verbinden. Zodoende is het de langste fietssnelweg ter wereld.
www.rs1.ruhr

 • ©
  Hervester Bruch im Naturpark Hohe Mark , © Tourismus NRW
  ©
  Das Beethoven-Geburtshaus in Bonn mit einer Büste des Komponisten. , © Beethovenhaus Bonn
  ©
  Schriftzug am Beethovenhaus in Bonn , © Tourismus NRW
 • ©
  Burg Vischerin gin Lüdinghausen im Münsterland, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Aufnahme der Burg Vischering im Münsterland bei Sonnenuntergang, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Abtei Kloster Kamp mit Terassengarten, © Imma Schmidt
Swipe, um mehr zu erfahren...

Ser­vi­ce­be­reik voor reis­pro­fes­si­o­nals


Reis­tips, Pers­aan­vra­gen en Re­search-Hulp

lees meer

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann
©

Uit­stap­jes langs de Rijn

Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.
©

Na­tuurfans