©
Balkhauser Kotten , © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche mo­lens en een­vou­di­ge “Kot­ten”


Van his­to­ri­sche wind- en wa­ter­mo­lens en ou­de werk­plaat­sen

Be­zoek de op wa­ter­kracht wer­ken­de “Schleifkot­ten” in de Ber­gi­sche ste­den­drie­hoek en ge­niet van het geu­ren­de brood vers uit de Ne­der­r­hei­ni­sche mo­lens.

Vers van de molen op het bord: Brood uit de Niederrheinische windmolens

Ze zien in het uitgestrekte, vlakke landschap niet alleen mooi uit; grotendeels zijn ze ook nog volledig functioneel: De historische windmolens langs de Niederrhein vertellen verhalen uit het verleden en lokken bezoekers met hun traditionele producten. De Alte Mühle Donsbrüggen in Kleve verkoopt zijn volgens traditioneel recept gebakken steenovenbrood. De grootste molen langs de Niederrhein, de Kalkarer Mühle bij het Hanselaer Tor, biedt in zijn bakhuis zelf gemalen en gebakken specialiteiten van spelt aan. De musea van beide molen bieden een kijkje in de geschiedenis van de Niederrheinische windmolens.

www.muehle-donsbrueggen.jimdo.com | www.kalkarermuehle.de

Over boeren, molens en bakkers: De Gymnicher Mühle in Erftstadt

Meel vers van de maalsteen is tegenwoordig in de rond 800 jaar oude watermolen in Erfstadt-Gymnich bij Bonn niet meer te vinden. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog staan alle wielen stil; en desalniettemin straal de molen ook tegenwoordig nog in volle glans. Liefdevol gerestaureerd, noemt de molen zich tegenwoordig “Natuurparkcentrum” en biedt de tentoonstelling “Van het koren tot het brood” aan, waar bezoekers alles over de bijzonderheden van de Erft, de geschiedenis van de molens en de opgaven van de boeren, molenaars en bakkers te weten komen. Gekoppeld aan de bezichtigingen is een cursus in de leerbakkerij. Hier leren deelnemers stapsgewijs, hoe lekker brood geproduceerd wordt en kunnen hun meesterwerken vervolgens mee naar huis nemen. Een 1,5 hectare groot waterbelevenispark, waar in het bijzonder kleine gasten zich kunnen verheugen op tal van speelstations, maakt ook deel uit van het natuurparkcentrum Gymnicher Mühle. Het Gasthaus Gymnicher Mühle biedt een mooi uitzicht op de kruidentuin en Rheinische specialiteiten uit de restaurantkeuken.

www.naturparkzentrum-gymnichermuehle.de

De molen langs de kabbelende beek klappert: Steffenshammer in Remscheid

Als laatste nog werkende “Schmiedekotten” in Gelpetal klappert de waterwieken aan de Steffenshammer altijd nog zoals in oude tijden. Met behulp van waterkracht werd hier sinds 1746 gereedschap, kleine ijzerwaren en geraffineerd staal gesmeed. Daar hoeft inmiddels niemand meer zijn brood mee te verdienen, want de oude Schmiedehammer is alleen nog voor tentoonstellingsdoeleinden in gebruik. Bezoekers kunnen nu kijken, hoe ambachtslieden met de zogenaamde valhamer, die door de waterwieken wordt aangedreven, op historische manier kleine werkstukken smeden. Van april tot oktober opent de Hammer iedere derde zondag in de maand zijn deuren.

www.steffenshammer.de

De “Kotten” van de messenstad: Solingen maakt gebruik van waterkracht

Sinds de 14e eeuw geldt Solingen als het centrum voor de productie van lemmeten. De scherpe messen ontstonden vroeger in de werkplaatsen van de slijpers, de zogenaamde “Kotten”, die hun draaiende slijpstenen met behulp van waterkracht aandreven. Tegenwoordig nog zijn ettelijke van de voormalig 109 “Schleifkotten” in de beek- en rivierdalen behouden gebleven en vertellen de bezoekers veel over de traditionele ambacht van het messen slijpen. De “Wipperkotten” of de “Balkhauserkotten” ontvoeren de bezoekers naar lang vergane tijden en bieden een authentieke blik in de werkzaamheden met de slijpsteen.

www.wipperkotten.de | www.balkhauser-kotten.de

Met de kracht van de Wupper: Manuelskotten in Wuppertal

De Manuelskotten is de laatste van zijn soort in het complete Wuppertaler stadgebied. Als enige “Schleifkotten” kan hij tegenwoordig nog met een waterwiel worden aangedreven. Waar vroeger zelfstandige slijpers, die de “Kotten” uursgewijs huurden voor hun ambacht, gereedschappen produceerden, is tegenwoordig alleen nog maar één slijper aan het werk. Hij begeleidt de bezoeker na de aanmelding door het complex en biedt hem een kijkje in de traditionele productie van Bergisch klein gereedschap. Door zijn buitengewoon omvangrijke uitrusting met waterwiel, voormalige stoommachine, diesel- en elektromotor evenals een generator spiegelt de rond 1850 gebouwde “Manuelskotten” de complete geschiedenis van de energiewinning in de vergane eeuwen weer.

www.manuelskotten.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Balkhauser Kotten, © Tourismus NRW e.V.
Der Manuelskotten ist der letzte seiner Art im gesamten Wuppertaler Stadtgebiet, © Hartmut Schmahl
Das Naturparkzentrum Gymnicher Mühle in Erftstadt, © Rhein-Erft-Kreis

Zin in meer?


Kijk hier voor nog meer in­spi­ra­tie

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn  Rhein-Seig  Ahrweiler
©

Beet­ho­ven-Haus Bonn

Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln
©

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

Deutsches Bergbau-Museum, Strecke im Anschauungsbergwerk, © Deutsches Bergbau-Museum/Helena Grebe
©

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Zeitstrahl mit wichtigen Ereignissen, © Deutsches Sport & Olympia Museum
©

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

Unesco-Welterbe Aachener Dom Chorhalle, © aachen tourist service e.v.
©

Dom van Aken

Hohenzollernbrücke mit Dom, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
©

Dom van Keu­len

Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
©

Haus der Ge­schich­te in Bonn