©
Die Altstadt von Münster mit Blick auf die St. Lambertikirche, © Oliver Franke, Tourismus NRW e. V.

His­to­ri­sche en ge­moe­de­lijk shop­pen in Noor­drijn-West­fa­len


Win­ke­len in de stad met een mooie ach­ter­grond van vak­werk­hui­zen

Noor­drijn-West­fa­len heeft op ve­le plek­ken steeg­jes en his­to­ri­sche ge­vels te bie­den, waar je heer­lijk kunt shop­pen.

Gezellige steegjes vormen in steden zoals Aken, Münster en Bonn de coulisse voor een bijzondere shopping-belevenis. Want niet alleen de grote winkelketens bepalen hier het stadsbeeld. De detailhandel biedt ook buitengewone en exquise, geselecteerde mode evenals delicatessen, die je in tal van cafés het beste ter plaatse kunt genieten. Voor bijzondere charme (niet alleen tijdens slecht weer) zorgen tijdens het winkelen in Münster de Middeleeuwse bogen van de patriciërhuizen tussen de stadhuis, raadhuis en Lambertikerk. Waar reeds in de 15de eeuw in Münster kooplieden leefden en werkten, begroeten tegenwoordig de exploitanten van hoogwaardige modeboetieken, juweliers en antiquiteiten tegenwoordig hun internationale klandizie. Trendy winkeltjes vooral voor het studentikoze publiek vind je in het Kiepenkerlviertel in het oude centrum. Het aanbod strekt zich van meubels en woonaccessoires tot en met kleding.

Fijne dingen en lekkere delicatessen in een historische coulisse vinden de bezoekers in Aken. Thee uit verre landen, wijn van exclusieve wijngebieden, bijzonder zoute drop, maar ook mode en sieraden worden hier aangeboden. Maar het hoeft niet altijd nieuw te zijn. Een trend uit Nederland weet zich ook in het Duitse grensgebied door te zetten: oppeppen in plaats van weggooien. Zo maken creatievelingen in Aken uit de oude gebreide trui van oma of de zomerjurk van het laatste seizoen een nieuw favoriet kledingstuk.

Het oude centrum van Bonn straalt in een roze glans in de lente

Het oude centrum van Bonn presenteert zich verdeeld, de “pas” 100 jaar oude arbeiderswijk in het noorden van de voormalige Bondshoofdstad. Kleine individuele winkeltjes, ateliers en bars zorgen hier voor de charme van de voormalige arbeiderswijk, waar vooral in de lente een bezoekje loont. Als de straten uit een zee van roze kersenbloesems bestaan, wordt het winkelen een ware (natuur-)belevenis.

Minder massaproducten maar veel meer individuele producten bieden de winkeliers in Bielefeld en Paderborn aan. Kleine designerwinkeltjes met een kleurig aanbod van mode, kunst en gastronomie nodigen uit gezellig door het historische centrum te slenteren. Rondom de Emil Groß-Platz in Bielefeld groeit bovendien een scènewijk bestaande uit bars, cafés en één van de waarschijnlijk beste burger-restaurants van het land. Nog een stukje verder naar het oosten, in Höxter aan de Weser, kun je op een kleine ruimte veel ontdekken: De kleurig versierde vakwerkhuizen in de stijl van de Weser-Renaissance zijn niet alleen een getuige van ambachtelijke kunst van de voormalige bouwmeesters, hun gevels vertellen ook verhalen. Bij het Adam- en Eva-huis kunnen bijvoorbeeld scènes uit de verhalen van Adam en Eva en uit andere Bijbel-verhalen ontdekken. Nog meer geschiedenis biedt het nabij gelegen Kasteel Corvey, dat sinds 2014 het vijfde gebouw in Noordrijn-Westfalen op de Unesco-Werelderfgoedlijst is.

Winkelen in de stad met een achtergrond van vakwerkhuizen

Gezellig winkelen in de stad met een mooie achtergrond van vakwerkhuizen is ook in andere steden in Noordrijn-Westfalen mogelijk. Eerder onopvallend gelegen tussen Essen en Wuppertal, is Hattingen desalniettemin de grootste stad in de Ennepe-Ruhr-Kreis, met een mooi oud centrum, waar je ook nog eens gezellig kunt winkelen. Tijdens het slenteren door de steegjes met vakwerkhuizen kun je tal van kleine boetieken ontdekken en niet alleen spullen, die je ook ergens anders kunt kopen.

Met een eveneens mooie coulisse kun je ook in Bad Münstereifel genieten van een dagje winkelen. Het concept in de kleine stad in Kreis Euskirchen is echter nieuw: het complete centrum werd pas recentelijk veranderd in een City Outlet. Grote merken, hoofdzakelijk uit de textielbranche, hebben hier winkels geopend en bieden hun producten voor een leuke prijs aan. Als het ware fabrieksverkoop in vakwerkhuizen.

Shopping in het oude centrum van Xanten, Kempen en Kevelaer

Shoppen in het oude centrum is ook langs de Niederrhein een goed alternatief: de met oog voor detail gerestaureerde binnenstad van Moers met aansluitend kasteelpark, het nieuwe woon- en bedrijfsgebouwencomplex Klosterhof in Kempen of de binnenstad van Xanten zijn allang buiten de grenzen van de stad een begrip voor ontspannen winkelen. Kevelaer doet er op zijn beurt nog een schepje bovenop. Tijdens het slenteren door het door traditie en moderne beïnvloedde oude centrum wordt het winkelen al bijna een bedevaart. Want naast bekende merken vind je hier ook talrijke winkeltjes, mooie boetieken en kleine, tot aan het plafond met rozenkransen, Heiligen- en engelenfiguren, kaarsen en andere katholieke religieuze voorwerpen gevulde winkeltjes. Dat moet je gewoon eens gezien hebben.

 

Rei­sear­ran­ge­men­ten


Laat je in­spi­re­ren!

Bent u op zoek naar een shop­ping pa­ra­dijs?

Die Schildergasse in Köln, bei der Shoppingmeile, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen
©

Keul­se Schil­der­gas­se

Eingang am Limbecker Platz, © Hanjo Schumacher
©

De Lim­bec­ker Platz

Der Eingang vom Centro, © Centro Management GmbH
©

Cen­tro Ober­hau­sen