©
Feuerwerk, © pixabay

Jaarwisseling 2017/18 in Noordrijn-Westfalen


Feest op de Rijn en swing-bal in het Schokoladenmuseum

Genieten van de Ruhrpott-versie van 'Dinner for one' of met wildvreemden een keukenfeest vieren - tijdens de jaarwisseling is van alles mogelijk in Noordrijn-Westfalen.

Cultuur en traditie rondom de jaarwisseling

Oudejaarsconcert in de Dom van Xanten

Vele concertgebouwen en kerken nemen met grote concerten afscheid van het afgelopen jaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in de Dom van Xanten. U wordt vanaf 19.30 uur Bach, Mozart en Zelenka ten gehore gebracht. In het klooster Steinfeld in het Eifeldorpje Kall begint het concert daadwerkelijk pas bij het luiden van de klok om middernacht.

www.xanten.de | www.kloster-steinfeld.de

Oudejaarsconcert met liedjes uit de filmwereld, Essen

Het Folkwang Kammerorchester in Essen brengt op de laatste dag van het jaar de mooiste melodieën uit de filmgeschiedenis ten gehore. Met 'Somewhere over the rainbow', 'Mission impossible' of 'Can you feel the love tonight' komen verhalen en gevoelens weer tot leven tijdens de Kersttijd.

www.folkwang-kammerorchester.de

Dinner for Wan(ne), Mondpalast in Herne

Sinds 2005 wordt de oudejaarsklassieker 'Dinner for one' ook als Ruhrgebied-versie ten tonele gebracht - hier kunt u in het Mondpalast in Wanne-Eickel in het Noorden van het Ruhrgebied van genieten. Regisseur en toneelspeler Thomas Rech heeft de traditionele sketch onder de naam 'Dinner for Wan(ne)' omgeschreven in een eigen versie. In de hoofdrol: Jaköbchen en Omma Soffie. 

www.mondpalast.com

Dinner for One, Münster

In het Boulevard Münster wordt de originele versie van 'Dinner for One' ten tonele gebracht. Tijdens oudejaarsdag zijn het gelijk drie opvoeringen. 's Avonds staat dan nog twee keer 'Kein Zimmer frei' op het programma - met een groot oudejaarsbuffet.

www.boulevard-muenster.de

Oudejaarsshow 'Amazing Shadows', Ratingen

Theater, dans en acrobatiek – de kunstenaars van het schaduwdanstheater 'Amazing Shadows' uit de Verenigde Staten creëren slechts met hun lichaam dieren, mensen en machines. Er verschijnen complete werelden in het schaduwrijk. Nieuwe beelden wisselen zich deels in een razendsnel tempo af.

www.kalender-ratingen.de

Holiday on Ice, Münster

De eerste grote liefde, de eerste kus of een onvergetelijk avontuur: Al deze momenten kunnen de mooiste momenten in een leven zijn. Bijzondere ogenblikken waardoor de nieuwe show 'Time' van Holiday on Ice werd geïnspireerd. Van 28 december 2017 tot en met 1 januari 2018 is de show te gast in Münster. In het Messe und Congress Zentrum Halle Münsterland vinden ook op oudejaarsdag twee voorstellingen plaats.

www.mcc-halle-muensterland.de

Grote feesten tijdens de jaarwisseling

Jaarwisseling met James Bond, Bad Driburg

Shaken not stirred; zo drinkt James Bond zijn Martini het liefst. In het 'Gräflicher Park Grand Resort' in Bad Driburg bij het Teutoburgerwoud kun je naast deze klassieker ook genieten van andere cocktails en longdrinks, maar ook van prosecco, softdrinks, bier en geselecteerde wijnen. Stijlvolle decoratie, muziek en outfits uit de wereld van de gentleman-agent zorgen voor een echte 007-sfeer. 

www.graeflicher-park.de

Jaarwisseling op de Rijn

Het vuurwerk tijdens de jaarwisseling bewonderen vanaf de Rijn op één van de schepen van de Keuls-Düsseldorfs Deutsche Rheinschiffahrt. Naast een onbelemmerd uitzicht op de coulissen van Düsseldorf en Keulen wordt er ook nog gezorgd voor een groot buffet en live muziek.

www.k-d.com

Swing-bal in het Schokoladenmuseum

Ritmes uit de jaren '20 en '30 uit de vorige eeuw van Lindy Hop tot en met Rockabilly bepalen het ritme tijdens het bal in het Keulse Schokoladenmuseum. Na een kennismakings-dansles voor beginners kan het feest beginnen op de drie verschillende dansvloeren. Om middernacht heb je vanaf het museum een onbelemmerd zicht op het vuurwerk rondom de Rijnbruggen en de Dom.

www.silvester-swingball.de

Oudejaarsgala's in Phantasialand, Brühl

In Phantasialand kunnen bezoekers gelijk uit meerdere oudejaarsgala's kiezen. Van het Keizerlijk oudejaarsfeest met een sfeer uit het Verre Oosten, via een legendarische Queen-nacht tot en met een duik in het Afrikaanse levensgevoel. Als hoogtepunt van de avond kunnen de gasten zich verheugen op het langste vuurwerk tijdens oud & nieuw in heel Duitsland.

www.phantasialand.de

Dinner, dans en feest in de Flora

Het mooiste feestgebouw biedt de perfecte omgeving voor een feestelijke, glamoureuze oudejaarsavond in Keulen. Van een luxueus 5 gangen menu met lekkere drankjes evenals live muziek gaat het verder met een indrukwekkend dansfeest. Later wordt in de feestzaal maar ook op het terras van het daksalon de jaarwisseling gevierd.

www.silvester-flora.de

Genotvolle highlights tijdens de jaarwisseling

Keuken-oudejaarsfeest, Gut Hohenholz in Bedburg

Gut Hohenholz in Bedburg nodigt uit deel te nemen aan een keuken-oudejaarsfeest met 15 gangen. Er is geen vaste plaatsen. Er wordt gegeten bij verschillende stations in de keuken en in het gastenbereik en tijdens het eten kun je een kijkje nemen over de schouders van de koks, hoe zij alweer bezig zijn met de bereiding van de volgende gang. Na het vuurwerk wordt dan tot in de vroege uurtjes met live muziek gefeest.

www.guthohenholz.de

Menu op de kiemvloer, Land Gut Höhne in Mettmann

Het in de historische muren van een herenboerderij gevestigde hotel biedt tijdens de jaarwisseling een overnachtingspakket aan, dat naar keuze met een buffet en live cooking-stations in het restaurant of met een menu op de kiemvloer kan worden geboekt. Als de klokken van de eigen klokkentoren om middernacht luiden, is bij goed zicht het silhouet van het kleurige vuurwerk van Düsseldorf te zien.

www.guthoehne.de

Sensuele tangonacht in Wuppertal

Wie naar het oudejaarsbal in de prachtige historische stadhuis van Wuppertal komt, bevindt zich er middenin. Niet alleen in de bijzonder mooie architectuur, maar ook middenin de tangoscène. In de Rossini-zaal van de in het wilhelminische stijl gebouwd historisch stadhuis staat sensualiteit op het programma; tijdens het buffet maar ook op de dansvloer. Een tango-opvoering vormt het show-hoogtepunt voor middernacht.

www.tango-tango.de

Nog meer bijzondere momenten om het nieuwe jaar mee te beginnen

Jaarwisseling op de slakkenbergen in het Ruhrgebied

De slakkenbergen in het Ruhrgebied hebben weliswaar geen speciaal aanbod voor de jaarwisseling ontwikkeld. De beklimming is rond middernacht desalniettemin de moeite waard, want een zo mooi 360 graden panorama-uitzicht van bovenaf op het vuurwerk in het Ruhrgebied vindt je verder nergens. En het uitzicht is bovendien geheel gratis.

www.ruhr-tourismus.de

Jaarwisseling in de sneeuw, skihal Neuss

Je kunt de jaarwisseling gegarandeerd in de sneeuw vieren in de skihal in Neuss. Tot 23.00 uur kunnen de laatste afdalingen door de poedersneeuw worden gemaakt. Wie wil, kan nog diverse aanbiedingen extra boeken, bijvoorbeeld een fondue-avond of een groot gala-buffet in de 'Hochalm'. Als de klok twaalf keer slaat, wordt het nieuwe jaar samen op de piste begroet.

www.allrounder.de

Jaarwisseling in de boomtoppen

Families of eenoudergezinnen die tijdens de jaarwisseling een paar dagen weg willen en hierbij iets bijzonders willen beleven, zijn in Bonn aan het juiste adres. De jeugdherberg aldaar biedt een vierdaags programma, waarbij de deelnemers in de huid van spionnen en agenten kruipen. Maar ook andere jeugdherbergen in het land hebben een bijzonder programma bedacht. Zo kun je in de jeugdherberg in Bad Honnef tijdens de jaarwisseling je horizon verbreden: Tijdens de astro-jaarwisseling kunnen kinderen vanaf zes jaar het prachtig schouwspel van de natuur aan de dag- en nachthemel beter leren kennen. Bij de Panarbora-oudejaarsspecial komen families op het boomtoppenpad in het Bergisches Land bij elkaar, om het nieuwe jaar op het platform vanaf de uitkijktoren te begroeten. 

www.jh-silvester.de

delen maar

Winterse uitjes

Lichterkettensterne Weihnachtsmarkt Neumarkt, Köln, © CityProjekt Veranstaltungs GmbH
©

Kerstmarkten van A tot Z

Bundeskunsthalle Bonn bei Nacht, © Peter Oszvald Kunst- & Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Top-Tentoenstellingen 2017

Winterlandschaft am Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein, Klaus-Peter Kappest
©

Winter in NRW