©
Schloss Itlingen Bumerangtour, © Ascheberg Marketing

De kastelenas Nordkirchen - Westerwinkel


Het Münsterlandse parklandschap en indrukwekkende bouwwerken

Tussen de kastelen Nordkirchen en Westerwinkel in Ascheberg laat het Münsterland zich van zijn mooiste kant zien: een idyllisch parklandschap gecombineerd met indrukwekkende kastelen.

Tussen de kastelen Nordkirchen en Westerwinkel in Ascheberg laat het Münsterland zich van zijn mooiste kant zien: lichte bossen en groene weiden drukken hun stempel op het parklandschap, dat typerend is voor de regio. En natuurlijk mogen de beide prachtige kastelen niet worden vergeten; Nordkirchen wordt niet voor niets het “Westfaalse Versailles” genoemd.

Het grootste gedeelte van het landschap valt onder natuurbescherming en is zodoende een belangrijke habitat voor zeldzame planten en dieren geworden. Wie geluk heeft, kan tussen de Europese eik en de haagbeuk, kruiden en grassoorten bijvoorbeeld vleermuizen ontdekken of een nachtegaal horen zingen.

Wie de vleermuis van dichtbij wil zien, kan het beste de rondlopende route volgen die in het teken staat van dit nachtactieve dier en die door het natuurreservaat Tiergarten loopt. In de avondschemering vliegen de vleermuizen graag door hun jachtgebied, de sloten van kasteel Nordkirchen. Maar ook overdag is een bezoekje de moeite waard; in het bijzonder voor families met kinderen: Op het bosbelevenispad staan boomtelefoons, insectenhotels maar ook een staande wip, waarop het evenwicht getraind kan worden, te wachten op ontdekkers.

Een andere rondlopende route, de Kaisermantel-route, heeft zijn naam te danken aan een oranje gekleurde vlinder, die hier in de zomer te vinden is langs de paden met bloemrijke afbakeningen. Boven in de bomen zitten spechten; gelijk vijf verschillende soorten: naast de bekende grote bonte- en groene specht broeden in dit gebied ook de veeleisende en zeldzamere zwarte-, middelste bonte- en kleine bonte specht. Plantenliefhebbers kunnen in het natuurreservaat Ichterloh, waar de rondlopende route doorheen loopt, onder andere daslook, heksenkruid en diverse soorten orchideeën bewonderen.

Audioguides bieden verhalen en informatie

Onder de talrijke verkenningstochten langs de kastelenas zijn er ook twee, die met behulp van een audioguide nog meer informatie leveren. Hiertoe behoort niet alleen informatie rondom de planten en dieren, maar ook gedichten, muziek en verhalen. Zo komt bijvoorbeeld de “laatste wolf van Westfalen” aan het woord, die in de 19de eeuw werd gevangen en tegenwoordig te zien is in het Natuurkundemuseum in Münster.

Wie meer informatie wil hebben, kan ook deelnemen aan een rondleiding met gids of een natuurkundige excursie; of de kastelenas heel romantisch tijdens een poëtische wandeling leren kennen. Zoals het in het Münsterland gebruikelijk is, werd natuurlijk niet alleen aan de wandelaar maar ook aan de fietser gedacht. Zo kun je het gebied het beste ontdekken op de 100 Schlösser-Route (100 kastelen-route).

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Junge Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Wanderliegen auf der Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Eiche in der Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Schloss Itlingen Bumerangtour, © Ascheberg Marketing