©
Schloss Itlingen Bumerangtour, © Ascheberg Marketing

De kastelenas Nordkirchen - Westerwinkel


Het Münsterlandse parklandschap en indrukwekkende bouwwerken

Tussen de kastelen Nordkirchen en Westerwinkel in Ascheberg laat het Münsterland zich van zijn mooiste kant zien: een idyllisch parklandschap gecombineerd met indrukwekkende kastelen.

Tussen de kastelen Nordkirchen en Westerwinkel in Ascheberg laat het Münsterland zich van zijn mooiste kant zien: lichte bossen en groene weiden drukken hun stempel op het parklandschap, dat typerend is voor de regio. En natuurlijk mogen de beide prachtige kastelen niet worden vergeten; Nordkirchen wordt niet voor niets het “Westfaalse Versailles” genoemd.

Het grootste gedeelte van het landschap valt onder natuurbescherming en is zodoende een belangrijke habitat voor zeldzame planten en dieren geworden. Wie geluk heeft, kan tussen de Europese eik en de haagbeuk, kruiden en grassoorten bijvoorbeeld vleermuizen ontdekken of een nachtegaal horen zingen.

Wie de vleermuis van dichtbij wil zien, kan het beste de rondlopende route volgen die in het teken staat van dit nachtactieve dier en die door het natuurreservaat Tiergarten loopt. In de avondschemering vliegen de vleermuizen graag door hun jachtgebied, de sloten van kasteel Nordkirchen. Maar ook overdag is een bezoekje de moeite waard; in het bijzonder voor families met kinderen: Op het bosbelevenispad staan boomtelefoons, insectenhotels maar ook een staande wip, waarop het evenwicht getraind kan worden, te wachten op ontdekkers.

Een andere rondlopende route, de Kaisermantel-route, heeft zijn naam te danken aan een oranje gekleurde vlinder, die hier in de zomer te vinden is langs de paden met bloemrijke afbakeningen. Boven in de bomen zitten spechten; gelijk vijf verschillende soorten: naast de bekende grote bonte- en groene specht broeden in dit gebied ook de veeleisende en zeldzamere zwarte-, middelste bonte- en kleine bonte specht. Plantenliefhebbers kunnen in het natuurreservaat Ichterloh, waar de rondlopende route doorheen loopt, onder andere daslook, heksenkruid en diverse soorten orchideeën bewonderen.

Audioguides bieden verhalen en informatie

Onder de talrijke verkenningstochten langs de kastelenas zijn er ook twee, die met behulp van een audioguide nog meer informatie leveren. Hiertoe behoort niet alleen informatie rondom de planten en dieren, maar ook gedichten, muziek en verhalen. Zo komt bijvoorbeeld de “laatste wolf van Westfalen” aan het woord, die in de 19de eeuw werd gevangen en tegenwoordig te zien is in het Natuurkundemuseum in Münster.

Wie meer informatie wil hebben, kan ook deelnemen aan een rondleiding met gids of een natuurkundige excursie; of de kastelenas heel romantisch tijdens een poëtische wandeling leren kennen. Zoals het in het Münsterland gebruikelijk is, werd natuurlijk niet alleen aan de wandelaar maar ook aan de fietser gedacht. Zo kun je het gebied het beste ontdekken op de 100 Schlösser-Route (100 kastelen-route).

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Junge Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Wanderliegen auf der Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Eiche in der Schlösserachse, © Ascheberg Marketing e.V. Fotografin Birgit Stephan
Schloss Itlingen Bumerangtour, © Ascheberg Marketing

Bezienswaardigheden Münsterland

Sluiten
Galerie im Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, © Joachim Busch

Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Het enige Picasso-museum in Duitsland

Het enige Picasso-museum in Duitsland mag zich volledig noemen: Het heeft nagenoeg het complete lithografische oeuvre van de wereldberoemde Spaanse kunstenaar in zijn bezit.

lees meer
© Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Paleis Nordkirchen

Het Versailles van Noordrijn-Westfalen

Het park behoort tot de mooiste tuinen van Europa, samen met het prachtige paleis wordt het geheel in Münsterland ook wel het “Westfaals Versailles” genoemd.

lees meer
Fahrradfahrer vor dem Schloss Anholt, © Thorsten Brönner, www.thorstenbroenner.de

Slot Anholt

Een waterkasteel in het Münsterland

Het voormalige kasteel is één van de mooiste waterkastelen in het Münsterland. Binnen in het kasteel treft men fantastische kunst aan; buiten is een wandeling door het barokke park een echte aanrader.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Münsterland

Sluiten
© Ralf Emmerich / Münster Marketing

Ontspannen fietsen in het Münsterland

Met de fiets op weg op “Pättkes” en in ruitjes

Fietsen volgens de getallen in het Münsterland: Het veelal vlakke fietspadennetwerk weet te overtuigen met eenvoudige bewegwijzering, gastronomische verzorging en tal van bezienswaardigheden.

lees meer
© Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Hermannshöhen

Wandelen in het land van de Cheruskenvorst

Tegenwoordig vinden er geen slagen meer plaats op de Hermannshöhen. In plaats daarvan wordt er ontspannen gewandeld. Van het centrum van het Teutoburgerwoud uit krijgt u fantastisch mooie uitzichten te zien.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Töddenland-Radweg

Beleef de geschiedenis op de Töddenland-Radweg

Een fietsroute voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis: Deze rond lopende route gaat in de voetstappen van de Westfaalse kooplieden uit de 17de en 18de eeuw.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Münsterland e.V.

Europaradweg R1

Met de fiets dwars door Europa

Unesco-werelderfgoed, Hermannsdenkmal, flamingo's en mooie steden zoals Münster - De Europaradweg R1 verbindt vele Westfaalse highlights met elkaar.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Uwe Völkner - Fotoagentur FOX

Op weg naar de apostel Jakobus

Op historische pelgrimsroutes door het Münsterland

Reeds eeuwen geleden doorkruisten bedevaartgangers op hun weg naar Santiago de Compostella het huidige Noordrijn-Westfalen. Één van de historische routes loopt door het Münsterland.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Münsterland e.V.

100 Schlösser Route

Op een route van bijna 1000 km door het romantische Münsterland

Romantische burchten en indrukwekkende herenhuizen: Fietser beleven op de Münsterlandse 100 Schlösser Route de grote bouwkunst in Westfalen.

lees meer