©
Blick auf den begehbaren Hochofen, © Thomas Berns

Ko­len­mij­nen, mij­nen en me­taal­be­wer­kings­be­drij­ven


Be­leef de werk­we­rel­den van je voor­ou­ders

De he­den­daag­se ge­slo­ten ko­len­mij­nen, mij­nen en me­taal­be­wer­kings­be­drij­ven in Noor­drijn-West­fa­len ver­tel­len span­nen­de ver­ha­len uit de werk­we­rel­den uit de ver­ga­ne tijd. Neem een kijk­je in ko­len­mij­nen of an­de­re mij­nen of haal je “Ko­len­di­plo­ma”!

Arbeiders uit metaalbewerkingsbedrijven vertellen over hun leven: Landschapspark Duisburg-Noord

Waar vroeger ovens in één van de grootste metaalbewerkingsbedrijven in het Ruhrgebied brandden, vinden bezoekers tegenwoordig een landschapspark met een groot vrijetijdsaanbod zoals fietsen, duiken of klimmen. Tijdens rondleidingen over het gesloten terrein van het metaalbewerkingsbedrijf kunnen bezoekers echter een kijkje in het verleden nemen. Voormalige arbeiders uit de metaalbewerkingsfabriek vertellen bezoekers over de harde werkomstandigheden en bij nachtelijke rondleidingen met fakkels branden de industriegebouwen nog eens zo vurig als drie decennia geleden. Tijdens exclusieve rondleidingen hebben bezoekers bovendien de mogelijkheid, onbekend terrein te betreden. Dan openen de gidsen van de metaalbewerkingsfabrieken de gesloten deuren van de oude fabriekshallen naar de controlecentrale.

www.landschaftspark.de | www.landschaftspark.de/specials

Op het “Denkmalpfad” van de “Zeche Zollverein”

Als één van de meest indrukwekkende industriële monumenten is de “Zeche Zollverein” tegenwoordig een Unesco-werelderfgoed. De ooit grootste steenkolenmijn ter wereld leidt bezoekers tegenwoordig via het “Denkmalpfad” door de mijn en de kooksfabriek. Tijdens diverse rondleidingen nemen de deelnemers een kijkje in de tijd, waarin de fabriek nog in gebruik was. Langs gigantische tot stilstand gekomen machines brengen opgeleide gidsen, deels zelfs voormalige mijnwerkers, door de bovengrondse mijn en ontvoeren de bezoekers met authentieke mijnverhalen in de wereld van weleer.

www.zollverein.de

Ontdek twee mijnen in Dortmund

Twee andere industrieel-culturele highlights zijn de voormalige mijnen in Dortmund: De “Zeche Zollern” geldt als paradepaardje van de industriële cultuur, ook al ziet hij op de eerste blik meer uit als een herenhuis in plaats van een mijn. Een rondleiding met gids over het bedrijventerrein laat echter zien: Hier hebben mijnwerkers in het verleden tot aan hun lichamelijke grenzen gewerkt. Bij de nachtelijke rondleidingen over het terrein van “Kokerei Hansa” staat de esthetiek centraal: Bij het panorama-uitzicht vanaf de kolentoren vallen bizarre schaduwen op de muren van het verlicht industrieel monument en geheimzinnige geluiden verlenen de oude machines en gebouwen een nieuw gezicht.

Bergbaumuseum Ibbenbüren: Wie heeft het in zich, een kolendiploma te halen?

Één van de laatste overgebleven actieve steenkolenmijnen in Duitsland verleent ook een “kolendiploma” aan hobby-mijnwerkers. In het aan de mijn aangesloten Ibbenbürener Bergbaumuseum kunnen bezoekers tijdens spellen zoals briket stapelen en eierkolen scheppen bewijzen, dat ook zij een mijnwerker in zich dragen en worden met het kolendiploma beloond voor hun moeite. Eerder mogen de deelnemers tijdens een rondleiding door het museum een kijkje nemen in de 200 jaar mijnbouwgeschiedenis en in de vaak gevaarlijke werkzaamheden van een mijnwerker met boorhamer en co..

www.tourismus-ibbenbueren.de

Sauerland: In de voetsporen van de metaalerts-mijnbouwers

Wie bij mijnbouw alleen maar aan het Ruhrgebied denkt, moet eens een uitstapje naar het Sauerland maken. Want ook hier lijkt de aarde op een gatenkaas. De mijnbouwers zochten hier echter niet naar kolen, maar ze hoopten, zo veel mogelijk metaalerts te ginnen. Talrijke inmiddels gesloten metaalerts-mijnen kunnen tegenwoordig worden bezocht en vertellen verhalen over het harde leven als arbeider in een vaak gevaarlijke werkomgeving. Een overzicht van de verschillende bezoekbare mijnen en museum-mijnen zijn te vinden via: www.sauerland.com

De Eifel van beneden: “Grube Wohlfahrt” en “Grube Günnsersdorf”

De metaalerts-mijnbouw heeft ook een lange traditie in de Eifel: Reeds meer dan 2.000 jaar geleden werd hier naar metaalerts gezocht om metaal te maken. In de “Grube Wohlfahrt” in Reshceid en in de “Grube Günnersdorf” in Mechernich kunnen bezoekers in de voetsporen van echte mijnwerkers stappen. Veilig met een helm volgen de deelnemers de rondleidingen door de mijnen met een gids, die hen naar de diepten van de mijn brengt en spannende verhalen vertelt over het harde werk van de voormalige mijnwerkers.

www.grubewohlfahrt.de | www.bergbaumuseum-mechernich.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Zeche Zollverein, Essen, © Thomas Willemsen
Blick auf den begehbaren Hochofen, © Thomas Berns
Familienführung in der Kokerei Hansa, © Stiftung Industriedenkmalpflege und Geschichtskultur / Karlheinz Jardner
Ansicht auf die Zeche, © M. Holtappels-LWL

Zin in meer?


Kijk hier voor nog meer in­spi­ra­tie!

LWL-Industriemuseum Zeche Zollern in Dortmund, © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius
©

LWL-In­du­strie­mu­se­um Ze­che Zol­lern

Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau
©

Ex­tra­schicht

Architektur Kokerei, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

De Ko­ke­rei Han­sa