©
Freizeitspaß für die ganze Familie im Mitmach Erlebnispark Ketteler Ho, © Münsterland e.V. / Robert Denzer

Mün­ster­land voor fa­mi­lies

Leu­ke ex­cur­sie­tips voor ou­ders en kin­de­ren

Kaart van NRW

On­ze fa­mi­lie­tips voor het Mün­ster­land: Speel- en be­le­ve­nis­par­ken, die­ren­tui­nen en mu­sea zijn span­nen­de ex­cur­sie­doe­len voor fa­mi­lies met kin­de­ren.

Fietsen en paardrijden

Het Münsterland staat bekend voor zijn uitgestrekte parklandschappen: vlakke wegen slingeren door een groen en uitgestrekt landschap. Daarom is deze regio ook optimaal geschikt voor fietstoeren met de hele familie. Door het uniforme netwerk kunnen ook korte toeren worden gepland en op de vlakke routes komen de kinderfietsjes al bijna vanzelf vooruit. Waarmerk van de regio is de 100-Schlösser-Route, waarbij ook de kinderogen de bijzonder prachtige kastelen, burchten en herenhuizen kunnen bewonderen.
www.muensterland-tourismus.de/radtouren

Ook op een ander als het fietszadel voelen kinderen zich in het Münsterland op hun gemak: in de paardenregio van Noordrijn-Westfalen bevinden zich tal van maneges. Velen daarvan bieden ook paardrijvakanties of dagritten voor kinderen aan. In de paardenhoofdstad Warendorf kunnen grote en kleine bezoekers de mooie dieren tijdens hun demonstraties bewonderen; bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Warendorfer Hengstparade. En in de Meerfelder Bruch krijgen families zelfs de in vrije wildbaan levende Dülmener Wildpferden te zien.
www.muensterland-tourismus.de/reiten

Speel- en meedoe-parken

Geen paarden, maar in plaats daarvan tal van andere dieren kunnen kinderen bij de Ketteler Hof in Haltern am See bezoeken. Bij de kinderboerderij staan herten, schapen, geiten en veel cavia's te wachten om geaaid te worden. Bovendien is het speel- en meedoe-park ook al voor de kleintjes een echt kinderparadijs: op de waterspeelplaats mag naar hartenlust met water worden gespeeld en de houten raceauto's rijden hier op rails. Grotere en moedigere kinderen gaan met een rotvaart naar beneden op de water- en de golfglijbaan of klimmen op één van de vele klimtoestellen tot op een gigantische hoogte. Op meer dan 30 stations kunnen kinderen en hun ouders bij de Ketteler Hof bovendien veel spannende wetenswaardigheden over de flora en fauna in de regio te weten komen.
www.kettelerhof.de

Ook in het Vier-Jahreszeiten-Park Oelde kunnen bezoekers veel nieuwe dingen ontdekken. De avontuur- en belevenislust kan hier op het speelkasteel en de modder- of bosspeeltuin, het vlot, de belevenisdierentuin en zelfs op grote hoogte op hangbruggen van boomhut naar boomhut worden uitgeleefd. De vrolijk gekleurde natuur van het voormalige Landesgartenschau-terrein weet op zijn beurt de ouders te bekoren. Ieder seizoen biedt het Vier-Jahreszeiten-Park bovendien een passend familiefeest, bijvoorbeeld met jongleurs en artiesten in de zomer en een koud ijsplezier in de winter.

Cultuur en musea voor de kleintjes

Het Vier-Jahreszeiten-Park biedt nog een highlight voor kleine ontdekkers: in het kindermuseum Klipp Klapp nodigen vier themawerelden rondom de historische Kramersche Wassermühle uit om mee te doen. Kruip een keer in de huid van de molenaar, maal zelf graan of ga voor de camera staan en presenteer het weerbericht; hier is aanraken en proberen uitdrukkelijk gewenst.
www.oelde.de

In het Museum für Lackkunst in Münster gaat het in het kinderprogramma daarentegen om draken, geluksgoden en vleermuizen. Het museumpedagogische programma van het wereldwijd unieke museum is kosteloos en is bedoeld voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. Kinderen en volwassenen kunnen hier zelfs objecten uit de tijd voor Christus bewonderen.
www.museum-fuer-lackkunst.de

Reizen in de oudheid zijn sowieso altijd spannend voor kinderen en jongeren. In het LWL-Römermuseum in Haltern am See kunnen kleine toekomstige archeologen de resten van een Romeins kamp, dat vroeger daadwerkelijk op deze plek heeft gestaan, ontdekken. Een keer per jaar kunnen families zelfs een echt beeld van het leven toentertijd krijgen: tijdens de Römertagen worden potten gebakken, gemusiceerd, gespeeld en gestreden zoals dat gebeurde ten tijde van de Romeinen.
www.lwl-roemermuseum-haltern.de

Een excursie naar het LWL Museum für Naturkunde in Münster is ook een bezoekje waard voor families. Steeds weer wisselende tentoonstellingen rondom spannende thema's maar ook het aangesloten planetarium bieden vele ervaringen voor weetgierige bezoekers.
www.lwl.org/naturkundemuseum

Dierentuinen en dierenparken

Terwijl in het Naturkundemuseum vooral geprepareerde dieren te bewonderen zijn, kunnen families in dierentuinen en dierenparken van het Münsterland hun lievelingsdieren levendig en van dichtbij beleven. Het bijzondere aan de Allwetterzoo Münster is, dat bezoekers de meeste huizen van het dierenpark ook tijdens slecht weer en met droge voeten kunnen bereiken; daarvoor zorgen de "Allwettergänge". Verdere excursietips voor beestachtige belevenissen in het Münsterland zijn de Naturzoo Rheine, het Wildpark Frankenhof in Reken maar ook het Tierpark Anholter Schweiz, dat aan de grens met Nederland ligt.
www.muensterland-tourismus.de/zoos

 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ansicht auf die Burg Hülshoff, © Münsterland e.V.
Im Allwetterzoo Münster gibt es unter anderem Katas, © Allwetterzoo Münster
Freizeitspaß für die ganze Familie im Mitmach Erlebnispark Ketteler Ho, © Münsterland e.V. / Robert Denzer
Ansicht auf das Schloss Räsfeld, © Münsterland e.V.
Spannende Lernspiele im Klipp KLapp Kindermuseum in Oelde, © Kindermuseum KLIPP KLAPP

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren