Kall Königsberg mit Blick auf das Kloster Steinfeld, © Naturpark Nordeifel e.V.

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

De ha­bi­tat van de be­ver en wil­de nar­cis

Neem een duik in de bloe­men­zee van ge­le nar­cis­sen, ont­moet de be­ver, het ree of de wa­terspreeuw en ge­niet van adem­be­ne­men­de uit­zich­ten; het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen biedt span­nen­de na­tuur­be­le­ve­nis­sen.

Hoogveen en stuwdammen, beboste bergen, diep uitlopende dalen en eeuwenoude grotten. Bovendien een prachtige, kleurige diversiteit, zoals hij bijna nergens te vinden is: Het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen - Eifel is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Hier mag de natuur zich weer uitbreiden, zonder door mensen te worden beperkt. Laatst genoemde mag de natuur natuurlijk wel bezoeken en genieten van de schoonheid.

Het beste voorbeeld voor de oorspronkelijke natuurromantiek, die de bezoeker van het natuurpark Hoge Venen - Eifel kan ontdekken, zijn de wild romantische narcissendalen aan de Olef, Perlenbach en Fuhrtbach, die tussentijds waren verdwenen, omdat sparren en andere voor deze locatie vreemde planten ze na de Tweede Wereldoorlog hadden verdreven. Dankzij het werk van geëngageerde natuurbeschermers werden de dalen gerenaturiseerd en zijn nu weer loofbossen aan de oevers te vinden. Zo kunnen bezoekers zich iedere lente weer opnieuw verheugen over een kleurige zee van miljoenen gele bloemen.

De bezoekers vinden op hun tocht door de wilde natuur zeldzame dieren en planten

De oorspronkelijke natuur is ook nu weer de habitat van talrijke zeldzame dieren en planten geworden. Zo kunnen bezoekers hier met een beetje geluk de waterspreeuw zien, die niet alleen opvalt door de typische witte borst, maar ook nog eens zeer goed zwemmen en duiken kan. Ook de zeer zeldzame blauwe vuurvlinder, die hier reeds ten tijde van de IJstijd hier rondvloog, heeft op de narcissenweiden een habitat gevonden. Wie wil, kan deelnemen aan een toer met gids door de bloemenzee. De bezoekers kunnen echter ook op eigen houtje op meerdere paden de omgeving verkennen. Net zo mooi kleurig als de narcissen zijn de bremmen, die ook wel bekend staan als “Eifelgoud”. In de vroege zomer verandert hij vooral het Dreiborner hoogvlak ten zuiden van de Ufttal-stuw in een goud-gele kleurenzee. Wie hier langs loopt, moet goed opletten: Misschien zie je ook nog een ree, een vos of een schuwe wilde kat, die net tevoorschijn komt uit een bremstruik.

Maar ook een beklimming naar één van de vele grotten is de moeite waard; het heerlijk uitzicht, bijvoorbeeld op de glanzende meren, is een mooi loon. Bijzonder mooie uitzichtspunten zijn gekenmerkt als “Eifel-Blicke”, waar de gasten van het natuurpark niet alleen kunnen genieten van het uitzicht, maar ook even een pauze kunnen inlassen. Een bijzondere bewoner van het natuurpark Hoge Venen - Eifel vindt men op de hoogvlaktes echter niet: de bever, die sinds enige tijd weer hier thuis is, voelt zich meer op zijn gemak in de buurt van de oevers. Hier kan hij zijn burchten bouwen en vindt hij ook voldoende hout voor zijn vakkundig geconstrueerde stuwdammen. Hij is bijzonder vaak aan te treffen aan de Roer.

In de buurt van de Roer ligt ook de Wildniswerkstatt Düttling (wilderniswerkplaats) in Heimbach. In het hiertoe behorende en 100 hectare grote wildernisgebied kunnen kinderen en jeugdigen zich uitleven. Regelmatig worden er hier in de bossen en op de weiden projectdagen en wildernis-camps ver van de gemarkeerde wandelpaden georganiseerd. Veel van de aanbiedingen zijn ook barrièrevrij.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Kall Königsberg mit Blick auf das Kloster Steinfeld, © Naturpark Nordeifel e.V.
Auf Eifel-Expedition zu den Narzissenwiesen, © Naturpark Hohes Venn - Eifel
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Meer informatie

Nu ontdekken!

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer