©
Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann

Ne­an­der­land voor fa­mi­lies


Rond­om Düs­sel­dorf kun­nen kin­de­ren de Ne­an­der­tha­ler ont­moe­ten of kli­mavon­tu­ren en wa­ter­ski-ple­zier be­le­ven

In het ne­an­der­land is geen plaats voor saaie mo­men­ten: Kin­de­ren be­le­ven hier spel, ple­zier en amu­se­ment in het Ne­an­der­thal Mu­se­um en in de Zeit­tun­nel, tij­dens het klim­men, zwem­men en wa­ter­ski­ën.

Terwijl families in Düsseldorf stedelijke uitstapjes te wachten staan, ligt het iets landelijkere neanderland slechts op een steenworp afstand. Hier is genoeg plaats voor klimparken, waterski-installaties en openlucht-zwembaden, wat in zijn geheel mooie uitstapjes voor families met kinderen zijn.

Het neanderland in het district Mettmann heeft zijn naam vooral aan het Neandertal met zijn Neanderthal Museum te danken. Niet ver van de stad Mettmann, op de plek waar het museum staat, werd in 1856 het humaan fossiel van een Neanderthaler gevonden; een oermens, die volgens de nieuwste stand der kennis ongeveer 42.000 jaar geleden in het Neandertal moet hebben geleefd. In het Neanderthal Museum kunnen grote maar vooral ook de kleine bezoekers alle wetenswaardigheden rondom het ontstaan van de mensheid te weten komen en ontmoeten in het park gefokte dieren die afstammen van de oertijddieren zoals de oerossen en wilde tarpan-paarden. De steentijd-werkplaats is ook bijzonder spannend voor kinderen. Hier kunnen de kleine handwerkers zelf proberen, hoe de oermensen hun gereedschappen hebben gemaakt.

www.neanderthal.de

En als het interesse voor het ontstaan van onze leefwereld pas echt wakker is geschud, kan de hele familie verder gaan naar de Zeittunnel Wülfrath. In een 160 meter lange ontginningstunnel van de kalksteengroeve in de Bochumer Bruch aan de grens met Wülfrath ligt een heel buitengewone tentoonstelling verborgen; hier ervaren kinderen en volwassenen op een indrukwekkende en spannende manier alles over de 400 miljoen jaar oude geschiedenis van onze aarde. De bezoekers maken tijdens een wandeling door de tunnel op een reis door de tijd: Iedere periode van de aarde wordt met zijn karakteristieke eigenschappen, de ontwikkeling van levende organismen, het klimaat en de continentverschuiving gepresenteert. Donkere stukken in de tunnel, die met hun fascinerend landschap uit ruwe rotsen, natuur en resten van de oude industriële installatie een spannende coulisse vormen, worden afgewisseld door kleurige “tijdvensters”, waar men de spannende tentoonstelling kan bekijken. Hier zien de bezoekers buitengewone levensvormen uit lang verleden tijden, ontmoeten dinosauriërs en de eerste mensen.

www.wuelfrath.net

Het bezoek aan de koele tijdtunnel is vooral een aanrader tijdens de hoge temperaturen in de zomervakanties. Maar ook een uitstapje naar het Naturfreibad Mettmann is een aanrader. Het openlucht-zwembad, midden gelegen in het stadsbos, werd ontwikkeld met het oog op de ecologie en behoeft helemaal geen chloor of andere chemische stoffen. De uitgestrekte speelvelden en het heldere water nodigen uit te genieten van sport, spel en ontspanning.

www.mettmann.de

Voor families met waterratten is de waterskibaan in Langenfeld ook een bijzonder geschikt uitje. Sportievelingen kunnen hier, afhankelijk van hun kunnen en ervaring kiezen uit vier verschillende banen met allen een andere lengte. Beginners en kinderen kunnen in eerste instantie met een leraar beginnen, voordat ze zich dan alleen van de schans uit in het plezier laten trekken. Wie de smaak te pakken heeft, kan het dan met een snelheid van 30 kilometer per uur ook eens op een wakeboard proberen. Voor de tijd na het water heeft het terrein een strandtent waar men kan ontspannen.

www.wasserski-langenfeld.de

Eveneens sportief, maar dit keer niet in het koele nat, gaat het verder in het bos-klimpark Velbert-Langenberg; dit is ook een leuk uitstapje voor families met kleine kinderen. Op het kinderparcours kunnen kids reeds vanaf vier jaar het klimmen oefenen. Kleuterschool- en basisschoolkinderen met een lichaamslengte van tenminste één meter mogen dan al tot op een hoogte van tien meter klimmen en vervolgens met de 60 meter lange reuze-kabelglijbaan naar beneden glijden. Vanaf een leeftijd van 9 jaar en een lichaamslengte van tenminste 140 cm kunnen de kids dan zelfs mee op het adventure-parcours voor volwassenen. Met een hoogte van wel 15 meter, tig klim- en evenwichtsuitdagingen, gigantische kabelglijbanen en verschillende moeilijkheidsgraden, de absolute beginners het plezier niet nemen en sportieve geambieerden toch aan hun grenzen kunnen brengen, behoort allemaal tot het repertoire. Het gigantische bosgebied beslaat een totaal oppervlak van vijf hectare en heeft meer dan 60 klimuitdagingen voor groot en klein, waaronder ook vijf gigantische kabelglijbanen. Bijzonder moedige mensen nemen een poging bij de “Banana Jump”, de sprong vanaf een platform in richting van een gigantische banaan, waaraan men zich hoog boven de bosbodem vast moet houden - natuurlijk gebeurt dat natuurlijk allemaal goed beveiligd. Kleine en grote Tarzans kunnen bovendien een poging wagen op de “Todesschleuder” (slinger des doods) en 14 meter boven de bosbodem aan een liaan heen en weer slingeren.

http://www.wald-abenteuer.de | www.neanderland.de

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann
Neandertaler hautnah, © Stiftung Neanderthal Museum
Werksgelände von Rheinkalk am Steinbruch Prangenhaus, © Kreis Mettmann

Meer informatie


Nu ontdekken!

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren

Odysseum Themenwelt, © Odysseum Köln
©

Keu­len voor fa­mi­lies

Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann
©

Ne­an­der­land voor fa­mi­lies

Heimat-Tierpark Olderissen, © Bielefeld Marketing GmbH
©

Bie­le­feld voor fa­mi­lies

Aussicht auf die Region, © aachen tourist service e.v.
©

Aken voor fa­mi­lies

Radrast auf Eifeler Heuballen, © Archiv Eifel Tourismus GmbH
©

De Ei­fel voor fa­mi­lies

Fahrt auf der Wildwasserbahnim Wunderland Kalkar, © Wunderland Kalkar
©

Nie­der­r­hein voor fa­mi­lies

Fahrspaß auch für kleine Motorsportfreunde, © Michael Schumacher Kart & Event Center
©

Rhein-Erft-Kreis voor fa­mi­lies

KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein
©

Sie­ger­land-Witt­gen­stein voor fa­mi­lies

Planetarium Bochum von Außen, © Stadt Bochum Presse u. Informationsamt  Planetarium
©

Het Ruhr­ge­bied voor fa­mi­lies

Schwimmen im See, © Sauerland Tourismus e.V.
©

Sau­er­land voor fa­mi­lies

Freizeitspaß für die ganze Familie im Mitmach Erlebnispark Ketteler Ho, © Münsterland e.V. / Robert Denzer
©

Mün­ster­land voor fa­mi­lies