©
Fahrt auf der Wildwasserbahnim Wunderland Kalkar, © Wunderland Kalkar

Nie­der­r­hein voor fa­mi­lies


Ex­cur­sies in de na­tuur en de ge­schie­de­nis van de re­gio

On­ze fa­mi­lie­tips voor de Nie­der­r­hein: Heer­lijk naar bui­ten, ge­nie­ten van de fris­se lucht in het span­nen­de ver­le­den; hier wor­den ve­le fan­tas­ti­sche ex­cur­sie­doe­len aan­ge­bo­den voor fa­mi­lies met kin­de­ren.

Kaart van NRW

Fietsen en wandelen voor families

De nederrijnse landschappen zijn ideaal voor vakanties en uitstapjes met de complete familie: het typische landschap met hun knotwilgen, uiterwaarden en heide heeft veel fietspaden met nagenoeg geen helling, die ook zonder problemen door kinderen kunnen worden afgelegd. De Niederrheinroute, die Drei-Flüsse-Tour of de Römer-Lippe-Route zijn voorbeelden van populaire fietsroutes, die ook in kortere etappes of dagtoeren kunnen worden opgedeeld. De Römer-Lippe-Route biedt bovendien nog een bijzonder highlight: hier kan de Lippe met een kabelveer worden overgestoken.
www.roemerlipperoute.de

Maar ook te voet kunnen families het idyllische landschap van de Niederrhein verkennen. Het Hasenpfad, een bijna vier kilometer lang wandelpad, is ideaal voor families met kinderen. Hier kunnen ze veel wetenswaardigheden over de haas en zijn leefruimte te weten komen.
www.niederrhein-tourismus.de/Hasenpfad

Plezier aan het water en belevenissen in de winter

Niet alleen hazen voelen zich op hun gemak aan de Niederrhein: ook kleine waterratten zijn in deze regio van Noordrijn-Westfalen aan het juiste adres! Met Schwalm, Roer, Niers, Nette en de zijtakken en oude armen, vochtige gebieden en ontgrindingsplassen biedt de Niederrhein een uniek waterlandschap. In het Naturpark Schwalm-Nette kunnen families een duik nemen in deze waterwereld en bijvoorbeeld een kano-toer maken. Naast watersport zijn er ook nog tal van andere mogelijkheden voor kleine en grote sporters: de Kletterwand Niederrhein bevindt zich eveneens in het natuurpark.

Als het in de zomer echt heet wordt, bestaat er langs de Niederrhein vooral één bestemming: het Freizeitzentrum Xanten biedt onder andere het strandbad Xanterer Südsee, een waterski-installatie, mogelijkheden om te hengelen, te duiken en te surfen maar ook een adventure-midgetgolfbaan.

Naast deze bestemmingen voor de warme tijd van het jaar is het ook in de winter de moeite waard langs de Niederrhein, want dan zijn hier duizenden Arctische wilde ganzen te vinden in het winterse landschap. Van vele gemarkeerde plekken uit kunnen de trekvogels bijzonder goed worden geobserveerd. Tussen november en februari biedt de Biologische Station van de regio Wesel ook ganzenexcursies met gids aan.

Spannende geschiedenis van de Niederrhein

De Niederrhein heeft een roerig verleden en kinderen kunnen de geschiedenis op een levendige en spannende manier leren kennen. Het archeologische park Xanten brengt u terug naar de tijd, toen het huidige Xanten één van de grootste metropolen in de Germaanse provincies van Rome was en toen nog naar de naam “Colonia Ulpia Traiana” luisterde. De gereconstrueerde bouwwerken zoals het amfitheater en de huizen van de Romeinse ambachtslieden brengen de stad van weleer tot leven en in het museum worden echte vondsten uit de tijd van de Romeinen tentoon gesteld. Tentoonstellingsstukken om aan te raken en uit te proberen, hoorspellen en tal van stations voor kinderen maken het museumbezoek ook voor de jonge gasten een spannende belevenis. Tijdens de Romeinse weekeinden kunnen kinderen bovendien kijken, hoe de “Romeinse” bottensnijders en schoenmakers hun handwerk uitoefenen en ook zelf meedoen.
www.apx.lvr.de

De Grafschafter Musenhof in het Schlosspark Moers behandelt een periode die enkele eeuwen later ligt. In de middeleeuwse spel- en leerstad met pottenbakkerij, bakhuis, winkel, stal, burgerlijk vakwerk-woonhuis en stadtoren met kerker kunnen kinderen in diverse rollen sluipen. Als handelaar “Bubenkönig” of akkerburgers kunnen ze van dichtbij beleven, hoe het leven in de middeleeuwen eruit zag en zich aanvoelde. De deelname is kosteloos op vaste tijden, waarin de rollenwissel wordt begeleid door een pedagoog.

De jongere geschiedenis van de Niederrhein wordt getoond in het nederrijnse Freilichtmuseum Dorenburg. Boerderijen met vakwerkhuizen en werkplaatsen tonen, hoe men vroeger in deze regio heeft geleefd, gewoond en gewerkt. In het Spielzeugmuseum kunnen de jongsten bezoekers bovendien ontdekken, hoe kinderen in de afgelopen drie eeuwen speelden en welk speelgoed zij bezaten. Bijzonder spannend voor jonge speurneuzen: Aan de kassa van het museum kunnen kinderen een detective-loep afhalen, waarmee ze in het museum geheime teksten kunnen ontsleutelen.

Dierentuinen en attractieparken

Ook het Tierpark Weeze heeft zich toegewijd aan het verleden: Bij de kasteelruïne Herteneld kunnen bezoekers de met uitsterven bedreigde landbouwkundige dieren zoals witte Duitse edelgeiten, vosschapen of rode Westfaals bergvee bekijken. Een bosleerpad en een natuurbelevenispad vertellen bovendien veel wetenswaardigheden over dier en natuur.
www.niederrhein-tourismus.de/TierparkWeeze

Ook in Viersen kunnen jonge dierenvrienden inheemse diersoorten bezoeken. Het Süchtelner Wildgehege biedt plaats aan herten, wilde zwijnen en geiten. Een blote voeten-pad en een insectenhotel bieden bovendien mogelijkheden voor een direct contact met de natuur.  
www.niederrhein-tourismus.de/Wildgehege

In de Terrazoo in Rheinberg draait daarentegen alles om slangen, hagedissen, spinnen en amfibieën. Hier loont zich ook een bezoekje als het regent, want de vaak exotische dieren voelen zich binnen het beste op hun gemak. Tijdens rondleidingen in de dierentuin kunnen kinderen en volwassenen de dieren zelfs van heel dichtbij leren kennen.

Het attractiepark in de regio Niederrhein biedt minstens net zo veel spanning. In Kernie’s Familienpark staan spannende wildwater- en achtbanen klaar voor moedige bezoekers. Maar ook de jongste parkbezoekers hebben hier veel plezier in de theekopjesdraaimolen of tijdens een ritje met de trein.

Een “boerderij-belevenisoase” vinden families in Kevelaer. In het Irrland kunnen kinderen in speel- en actieschuren, een indoor klimwereld en de grootste serre langs de Niederrhein lekker dollen, hun zintuigen scholen en hun beweeglijkheid verbeteren. Ook voor kleuters zijn hier tal van geschikte attracties.
www.irrland.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Mittelaltermarkt im Freilichtmuseum Dorenburg, © Niederrheinisches Freilichtmuseum
Ansicht auf den Hafentempel in Xanten, © Niederrhein Tourismus GmbH
Unterwegs an der Schwalm in der Nähe der Molzmühle, © Naturpark Schwalm-Nette
Fahrt auf der Wildwasserbahnim Wunderland Kalkar, © Wunderland Kalkar

Meer in­for­ma­tie


Nu ontdekken!