Nieuw land voor nieuwsgierigheid: Naar het Westen
Weekendplanning als dobbelspel
Wat is dat voor een kleurige trap? Waarom ziet het metrostation uit als een ruimtestation? En waar kun je “wier” eten? Op de één of andere manier zijn wij op reis allemaal een beetje nieuwsgieriger, we experimenteren meer en willen meer leren.
Deze speciale reismodus heeft minder met het aantal van de afgelegde kilometers te maken als met een scheutje reisvreugdige onbevooroordeeldheid en overdaad: Betonnen woestijnen worden excursiegebieden en uit asfaltpistes groeien bloemen. De stad is dezelfde, maar de kijk erop verandert.
Wij nodigen uit, een kijkje te nemen in het soms vergeten Westen van de republiek, een excursie om de hoek, in de achtertuinen van de vermeende grijze plekken. Een school des ziens. Leerdoel: Klein geluk. Sommigen noemen het “flow”, sommigen vlinders in de buik; en dat kun je niet afdwingen, dat kan alleen maar gebeuren. Zet je GSM in vliegtuigstand en ga erop uit met geïnspireerde halfgeleerdheid, de stad staat klaar met heel persoonlijke belevenissen, die niemand kan verkopen. Verover de stad. Echt. Nu. Hier.
Natuurlijk kun je door de hoofdsteden van Europa slenderen; dat willen we natuurlijk niet zomaar afdoen. Maar zo een reisje mondt al snel uit in een collectief-gestresst lijstjes met historische bezienswaardigheden afvinken. Als je echt nieuwsgierig bent, moet je deel uitmaken van het echte leven. En dat vindt ook plaats in het diepe Westen. Maar waar gaan we dan naar toe? Onze aanraders: Weekendplanning als dobbelspel. Want wat kun je doen, om unieke belevenissen waarschijnlijker te maken? Het toeval een kans geven. Reserveer een weekeinde in je kalender en ga er even tussenuit!
1 EEN LEVENDE MYTHE: DUISBURG
Niet aangepaste buurten en hard werk, zweet, verhalen over nederlagen en weer opstaan vindt je nog steeds in de stad, die net stevig de 300e verjaardag van de haven viert. Nu vullen talrijke architectonische ah's en oh's het industriële clishéprogramma aan: Over de diversiteit van het image-aanbod verheugen zich in de binnenhaven talrijke gastronomen maar ook gasten. Moest men in Dortmund nog de Phoenixsee uitgraven om de stad aan het water te brengen, heeft men hier gewoon een oud havenbassin nieuw leven ingeblazen. In de portfolio: het chique museum Küppersmühle in een voormalige korenopslag en ettelijke korenopslagen, ettelijke sterarchitecten, die onder leiding van Lord Norman Fosters masterplan het glittercomplex “Five Boats” aan de marina te water lieten, een vijfarmige synaogge van beton ontwierpen of voor het nieuwe Noordrijn-Westfaalse Landesarchiv met baksteen-blokken speelden. Maar af is dat allemaal nog lang niet. Dat zou ook saai zijn.
TIP: Hightech-handelsplaats & zeemansromantiek: De goede oude rondvaart door de haven biedt altijd nog het beste zicht op de stad die steeds verder verandert.
2 DÜSSELDORF: ALS CLICHÉ'S PASSEN
Ja, deze stad is kunstzinnig. Waar anders gunt men zich de luxe, een nieuwe metro onder de grond te laten lopen en deze in plaats van met reclame, met kunst te versieren? Een ritje door de Wehrhahn-Tunnel start bij het station Pempelforter Straße met een stoer zwart-witte strepen-wirwar op de vloeren en aan de plafonds. Op de stations Schadowstraße en Heinrich-Heine-Allee verrassen dan video-installaties en sound-experimenten. De door de internationale pers gevierde lijn rijdt tot aan de wijk Bilk en doorkruist de binnenstad met zes telkens zelfstandige kunstzinnige stations van de glanzende gevel tot en met de hoekige, met niet mnder spannende randen. Ons favoriete station: Benrather Straße. Niet alleen omdat hier grote projecties van het universum aan de wanden de metrogast in een astronaut veranderen, maar ook, omdat niet ver van de halte op de Carlsplatz de waarschijnlijk lekkerste markt van de hoofdstad van de deelstaat wacht op culinaire ontdekkers.
Een goede smaak en perfecte vormen zijn tijdens de metro-toer niet alleen te vinden op de Königsallee, maar ook anders geïnterpreteerd in de winkeltjes en ateliers aan het eindpunt van de lijn: Bij de halte Bilk kun je mooie etalages bewonderen in de Brunnenstraße tot en met de Karolingerplatz.
TIP: Een wild, nachtactief programma aan het einde van de toer biedt het BouiBouiBilk, een “interdisciplinaire ruimte voor kunst, cultuur en bombarie”. Volgens de website en uit eigen ervaring: regelmatig onregelmatig.
3 CITY NORD.ESSEN – TRENDY WIJK VAN MORGEN
Wat is nu het cliché? Dat in de Ruhrpott de was buiten grijs wordt, of dat de toeristen in de Pott ten spijt van de bewoners nog altijd onder de indruk zijn, van hoe groen het er eigenlijk is? Dat Essen een hotspot voor creatievelingen en do-it-yourself-pioniers is, is in deze logica waarschijnlijk de gemeenplaats van de toekomst. Totdat de hele wereld het weet, nodigen wij jou uit, nieuwe dingen de creatieve wijk City Nord.Essen te ontdekken: Bijvoorbeeld op het zonneterras van het gigantische Unperfekthaus, een privé gefinancierd creatief centrum met atelier en actionisten en duizend verrassingen, bijvoorbeeld tijdens het ontdekken van de rockscène rondom het “Don't Panic”, het “Café Nord” en het legendaire “Turock” Of heel fijnzinnig in de Galerie Ricarda Fox, in het Forum Kunst und Architektur of in de Kunstverein Essen. Wie nog meer energie heeft, neemt een kijkje bij de kunst van morgen bij “Karo Kunst in der Kastanienallee” of in de tamelijk jonge galerie “Alte Mitte”. De wijk biedt culinair een halve wereldreis, van falafel tot en met käsespätzle, en voor entertainment is met de Weststadthalle, het GOP Varieté, het Collosseum of tijdens het Midnightshopping in het Winkelcentrum Limbecker Platz gezorgd. Alles met de charme en het creatieve chaos van een wijk, die zich helemaal instelt op de toekomst. Zeg: “Ik ben erbij geweest!”
4 EEN KREFELDER PERSPECTIEFWISSEL
Er zijn mensen, die zien problemen en er zijn mensen, die zien oplossingen. Als je in de fluweel- en zijdestad uit het prachtige station uit de Gründerzeit in het heden stapt, kun je als bezoeker uitkiezen, tot welk soort je hoort. Uit het nieuwe ideeën rijkdom en trotse textieltraditie weeft men hier aan een krachtveld, waar we nog veel van zullen horen. De verandering van het perspectief is volop gaande in de stad: Als bezoeker bewonder je de kersbloesembomen en de bouwkundige pracht uit de gouden tijden op de Alexanderplatz. Hier in het Samtweberviertel (fluweelweverswijk) zitten 20 creatieve bedrijven in een pioniershuis: Reclamespecialisten en stadspel-app-bedenkers, kunstenaars en stadsactivisten en als je het wil, kun je spontaan als co-werker aanschuiven. Hier worden voortdurend nieuwe projecten voor de wijk bedacht: van rondleidingen via sluiproutes, het Streuner-Stadtmagazin (zwerver-stadtijdschrift) tot en met het grote wijkfeest; gasten zijn altijd overal graag gezien.
De in rechthoeken georganiseerde en daardoor voor een eenvoudige oriëntatie zorgende stad presenteert een wilde erfenis uit moderne gebouwen (Behnisch-huis), Bauhaus-architectuur van Mies van de Rohe (Haus Esters en Haus Lange), Art Nouveau-parels (het zuidelijke deel van de stad en de bijzonder mooie Biergarten am Stadtwaldhaus) en voormalige fabriekshallen (Kulturfabrik, Kulturrampe en Schlachthof), die tegenwoordig dienst doen voor de cultuur en voor plezier in de avonduurtjes. Laat in de nacht proosten we dan nog één keertje met een alt: Het beste in de "Blaue Engel" bij het station.
TIP: Als je vrijdag of zaterdag in de stad bent, kun je eens een bezoekje brengen aan “Tom und Mary”. In hun winkel vindt je een mengelmoes van memorabilia, kunst en echte Krefeldse “rommel”. (Doe ze de groeten!)
5 KUNSTZINNIG GEDRAAID: MÖNCHENGLADBACH
De twee moedigste gebouwen rondom de abdijberg in het centrum van Mönchengladbach zijn een museum en een shopping-mall: Het museum Abteiberg is een architectonische icoon uit de jaren '70. De bezoekers zien van buiten een ruimteschip of een vliegdekschip, maar van binnen bezit het gebouw een lichte labyrintachtige ruimte met hoogwaardige kunst van Gerhard Richter tot Joseph Beuys. De winkelpassage zorgt voor tegengewicht, met een buitengewoon geslaagd bouwwerk in golvende
vormen en met een futuristische ambiance: Het oog koopt mee. Eromheen ontwikkelt zich veel off-scène: Op de Waldhausener Straße ontmoet je elkaar in het Mescalitos, in het open atelier van het Blaue Haus of in de cultuurkerk. Je koopt je platen in een non-profit “Vinyl-garage” of neemt een kijkje bij de nieuwste tentoonstelling in Projektraum EA71 in de wijk Eicken. Uitstekend eten voor onderweg vind je bijvoorbeeld in de vegane “ALGE” en in Soanh's Vietnamese gaarkeuken. En als je dan eventjes genoeg hebt van de stad, dan raden we een ommetje naar de vrij rondlopende pauwen in het park van Schloss Rheydt aan.
6 WHOOP! WHOOP! WUPPERTAL!
Of je nu vanwege de zweeftrein, het Von der Heydt-museum, het sculpturenpark Waldfrieden of voor de levendige scène in het Luisenviertel naar Wuppertal komt, de basis van de Thermomix, Pina Bausch en de Bergische Kaffetafel behoort tot de meest onderschatte reisdoelen in het Westen. Wuppertal is een stad vol aan ontdekkingsrijkdom: Passend hierbij kun je de stad ook op de digitaal gestuurde elektrische auto-toer ontdekken. Hierbij heeft de auto ook voldoende accu voor een buitengewoon ommetje. Midden in Wuppertal heeft een wild collectief met niet te temmen vormgevingswil zijn claim gezet en een Utopiastad in het oude station Wuppertal-Mirke gesticht. Een geluk voor iedereen, als Utopianen pragmatisch worden! Op het terrein, dat via het Nordbahn-traject ook perfect te bereiken is met de fiets, is het eerste aanspreekpunt de “Hutmacher” met zijn onbewerkte wanden van het onder monumentenzorg staande gebouw en zijn geïmproviseerde bar, gemaakt van boeken. Hier worden niet alleen kennis en verhalen gedeeld, maar ook heel letterlijk spijs en drank, kantoren en fietsen.
Helemaal in het kader van de utopie brengt de winkel elan in de wijk, die met zijn chique gebouwen uit de Gründerzeit tot en met het tango-paradijs Café Ada, de ruwe charme van de live-bühne van het “Wirtschaftswunder” tot en met de kleurige Holsteiner Treppe gaat. Sinds Friedrich Engels is er geen spannendere Utopiaan in het Bergisches Land geweest.