©
Die Lohnhalle mit dem Fördergerüst auf der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels

Een bezoekje aan het “Schloss der Arbeit”: de Zeche Zollern


LWL-Industriemuseum Zeche Zollern

Een rondleiding met gids door het pronkstuk van de industriële cultuur: de mijnbouwinstallaties van de Dortmunder mijn verrassen met jugendstil in plaats van kolenstof


Bij een bezoek aan de voormalige stenkolenmijn verwachten de bezoekers met recht een door kolen zwart geworden wereld van hard werk. Maar de Zeche Zollern in Dortmund verrast. De machinehal met het indrukwekkende Jugendstil-portaal is een vlaggenschip-bouwwerk van staal en glas, lijkt eerder op een adellijke residentie dan op een mijn. Tegenwoordig is het met het portaal en de andere fabrieksgebouwen allang een icoon van de industriële cultuur geworden. Beleef de glans van de representatiecultuur van de steenkolenmijnen in het Ruhrgebied tijdens een groepsrondleiding op het terrein van de voormalige Zeche Zollern.

De Gelsenkirchener Bergwerks AG nam met de bouw van de Zeche Zollern II/IV van 1898 tot 1904 plaats bij de groten der groten van de mijnbouwgezelschappen. Zelfbewustzijn en prestigieus denken van de bezitters verlangde een complex, dat representatief vormgegeven en voorzien moest worden van de modernste techniek. Het kasteelachtige complex ontwikkelde zich tot de veel besproken voorbeeldige mijn van zijn tijd. De mijnbouwwerken fascineren door hun architectuur, door originele machines en inrichtingen uit andere mijnen.

De rondleiding met gids levert een kijkje in de centrale ruimtes van de Zeche Zollern: Loonhal, washal, lampenhok, oude administratie en mijnhal. Ook de machinehal met het indrukwekkende Jugendstil-portaal kan men van buiten bekijken.

De vaste tentoonstelling laat zien, wat de mijnwerkers van dichtbij beleefden: zwaar werk met slechts weinig licht en stoffige lucht, zorgen om de gezondheid en de arbeidskracht tot aan dodelijke ongevallen, angst voor het verlies van loon en de toename van de werkdruk. Het herinnert echter ook aan de verbeteringen: betere werkomstandigheden door meer licht, een langere levensverwachting door goede medische zorg, afnemend aantal ongevallen door beschermende werkkleding, hulpdiensten die zich gespecialiseerd hadden op mijnongelukken en vooral: door een omvangrijke opleiding en de ontwikkeling van bedrijfsinterne sociale politiek.

Diensten

  • Een rondleiding door de mijn van de Zeche Zollern

 

Extra informatie:

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag en tijdens feestdagen van 10 tot 18 uur, deuren sluiten om 17.30 uur.
Maandag: gesloten

Gastronomie: Het museumrestaurant “Pferdestall” met Biergarten en een gezelschapsruimte voor maximaal 110 personen biedt Westfaalse specialiteiten en een internationale keuken aan.

Barrièrevrijheid: Het LWL-Industriemuseum is gecertificeerd door het initiatief van de deelstaat “Reisen für Alle”. De actuele berichten hieromtrent vind je via deze link.

Routebeschrijving: De Zeche Zollverein kun je makkelijk met de auto, maar ook met het openbaar vervoer bereiken. De volgende bushaltes “Industriemuseum Zollern” evenals “Bövinghauser Straße” en met de regionale treinverbinding RB43: “Dortmund-Bövinghausen” (10 minuten lopen).

 


DATA & PRIJZEN


Meer informatie

Reisperiode

01.01.2016 - 31.12.2017

Duur in dagen

1

Prijzen

40,- euro plus entree

Wij hopen op begrip, dat deze rondleiding alleen geboekt kan worden voor groepen.

Toegangsprijzen vanaf 19 oktober 2015:
Volwassene: 4,- euro,
Kinderen, jeugd (6 - 17 jaar) en scholieren: 2,- euro
Met korting: 3,50 euro
Groepen vanaf 16 personen: 3,50 euro per persoon

Boeken: Spreek de datum voor de rondleiding alstublieft telefonisch af via tel.: 0231/6961-211 tijdens de servicetijden van het kantoor (ma-vr 9.30 uur tot 12.30 uur en bovendien ma-do ook van 14.00 uur tot 15.30 uur).

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Lohnhalle mit dem Fördergerüst auf der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels
Blick auf die Maschinenhalle und die Schachthalle der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels
Das Jugendstil-Portal der Maschinenhalle auf der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels
Die Zeche Zollern war ein Steinkohle-Bergwerk im Dortmunder Stadtteil Bövinghausen, © LWL-Industriemuseum/S. Cintio

Meer informatie


Nu ontdekken!

Certificeringen

certificate

Contact

LWL-Industriemuseum Westfälisches Landesmuseum für Industriekultur
Zeche Zollern
Grubenweg 5
44388 Dortmund
Telefoon: +49 231 696 1 -111
Fax: +49 231 696 1 -114
E-mail: zeche-zollern@lwl.org
Homepage: www.lwl-industriemuseum.de

AANBIEDING AANVRAGEN vanaf 40,00 €


Direct aanvragen bij: LWL-Industriemuseum Zeche Zollern

Reisgegevens

Jouw contactgegevens

Velden met een * zijn verplicht.

plan jouw aankomst


Jouw bestemming: Grubenweg 5 / 44388 Dortmund

Per Google Maps

Per trein

powered by Deutsche Bahn AG