Die Maschinenhalle der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum

Een be­zoek­je aan het “Schloss der Ar­beit”: de Ze­che Zol­lern


Kaart van NRW

Een rond­lei­ding met gids door het pronk­stuk van de in­du­stri­ë­le cul­tuur: de mijn­bouw­in­stal­la­ties van de Dort­mun­der mijn ver­ras­sen met ju­gend­stil in plaats van ko­len­stof

Bij een bezoek aan de voormalige stenkolenmijn verwachten de bezoekers met recht een door kolen zwart geworden wereld van hard werk. Maar de Zeche Zollern in Dortmund verrast. De machinehal met het indrukwekkende Jugendstil-portaal is een vlaggenschip-bouwwerk van staal en glas, lijkt eerder op een adellijke residentie dan op een mijn. Tegenwoordig is het met het portaal en de andere fabrieksgebouwen allang een icoon van de industriële cultuur geworden. Beleef de glans van de representatiecultuur van de steenkolenmijnen in het Ruhrgebied tijdens een groepsrondleiding op het terrein van de voormalige Zeche Zollern.

De Gelsenkirchener Bergwerks AG nam met de bouw van de Zeche Zollern II/IV van 1898 tot 1904 plaats bij de groten der groten van de mijnbouwgezelschappen. Zelfbewustzijn en prestigieus denken van de bezitters verlangde een complex, dat representatief vormgegeven en voorzien moest worden van de modernste techniek. Het kasteelachtige complex ontwikkelde zich tot de veel besproken voorbeeldige mijn van zijn tijd. De mijnbouwwerken fascineren door hun architectuur, door originele machines en inrichtingen uit andere mijnen.

De rondleiding met gids levert een kijkje in de centrale ruimtes van de Zeche Zollern: Loonhal, washal, lampenhok, oude administratie en mijnhal. Ook de machinehal met het indrukwekkende Jugendstil-portaal kan men van buiten bekijken.

De vaste tentoonstelling laat zien, wat de mijnwerkers van dichtbij beleefden: zwaar werk met slechts weinig licht en stoffige lucht, zorgen om de gezondheid en de arbeidskracht tot aan dodelijke ongevallen, angst voor het verlies van loon en de toename van de werkdruk. Het herinnert echter ook aan de verbeteringen: betere werkomstandigheden door meer licht, een langere levensverwachting door goede medische zorg, afnemend aantal ongevallen door beschermende werkkleding, hulpdiensten die zich gespecialiseerd hadden op mijnongelukken en vooral: door een omvangrijke opleiding en de ontwikkeling van bedrijfsinterne sociale politiek.

Diensten

  • Een rondleiding door de mijn van de Zeche Zollern

 

Extra informatie:

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag en tijdens feestdagen van 10 tot 18 uur, deuren sluiten om 17.30 uur.
Maandag: gesloten

Gastronomie: Het museumrestaurant “Pferdestall” met Biergarten en een gezelschapsruimte voor maximaal 110 personen biedt Westfaalse specialiteiten en een internationale keuken aan.

Barrièrevrijheid: Het LWL-Industriemuseum is gecertificeerd door het initiatief van de deelstaat “Reisen für Alle”. De actuele berichten hieromtrent vind je via deze link.

Routebeschrijving: De Zeche Zollern kun je makkelijk met de auto, maar ook met het openbaar vervoer bereiken. De volgende bushaltes “Industriemuseum Zollern” evenals “Bövinghauser Straße” en met de regionale treinverbinding RB43: “Dortmund-Bövinghausen” (10 minuten lopen).

 


DATA & PRIJZEN

Meer informatie

Reisperiode

01.01.2022 - 31.12.2022

Duur in dagen

1

Prijzen

EUR 40,00 plus entree voor een Duitstalige rondleiding

EUR 52,00 pluss entree voor en Engelstalige rondleiding 

Wij hopen op begrip, dat deze rondleiding alleen geboekt kan worden voor groepen.

Toegangsprijzen:
Volwassene: EUR 5,00
Kinderen, jeugd (6 - 17 jaar) en scholieren: gratis entree 
Met korting: EUR 2,50
Groepen vanaf 16 personen: EUR 4,50 per persoon

Boeken: Spreek de datum voor de rondleiding alstublieft telefonisch af via tel.: 0231/6961-211 tijdens de servicetijden van het kantoor (ma-vr 9.30 uur tot 12.30 uur en bovendien ma-do ook van 14.00 uur tot 15.30 uur).

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Zeche Zollern war ein Steinkohle-Bergwerk im Dortmunder Stadtteil Bövinghausen, © LWL-Industriemuseum/S. Cintio
Die Lohnhalle mit dem Fördergerüst auf der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels
Das Jugendstil-Portal der Maschinenhalle auf der Zeche Zollern, © LWL-Industriemuseum, M. Holtappels
Im Montanium die Untertagewelt erleben, © LWL-Industriemuseum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Certificeringen

certificate

Contact

LWL-Industriemuseum Westfälisches Landesmuseum für Industriekultur
Zeche Zollern
Grubenweg 5
44388 Dortmund
Telefoon: +49 231 696 1 -111
Fax: +49 231 696 1 -114
E-mail: zeche-zollern@lwl.org

Heenreis

per Google Maps
Per trein

AANBIEDING AANVRAGEN vanaf 45,00 €

Informeer direct bij:


Vraag nu af

Reisgegevens

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.