©
Pflanzenkunde für Kinder, © Nationalpark Eifel - S. Wilden

Ran­ger-rond­lei­din­gen in het Na­ti­o­nal­park Ei­fel


On­der­weg met de ex­perts van het na­ti­o­naal park

On­der de ran­ger-hoed zit een he­le­boel na­tuur- en plaat­se­lij­ke ken­nis. De stoe­re man­nen uit de Ei­fel zijn ex­perts op hun ge­bied.

Naast de vrijwillig werkende gidsen hebben bezoekers in het Nationalpark Eifel ook de mogelijkheid, zich door een professionele ranger te laten begeleiden bij een toer door de wildernis. De Engelse uitdrukking “range” betekent in het Nederlands zo veel als “gebied” en dat is eigenlijk ook de belangrijkste opgave van de ranger: zij passen op, dat in hun gebied, het Nationalpark Eifel, geen planten worden gehinderd aan het groeien en geen dieren worden gestoord. Daarom bewegen de bezoekers, net zoals bij een toer met de gidsen, zich tijdens een ranger-toer altijd met respect voor de leefruimte van de verschillende dieren- en plantensoorten. De rangers houden zich primair bezig met het landschap en de bescherming van het nationaal park en geven hun kennis tijdens diverse toeren door aan de bezoekers.

Vele van de gratis rondleidingen vinden regelmatig plaats en ze zijn ook interessant voor kinderen en deels zelfs te doen met een kinderwagen. Er vindt bijvoorbeeld iedere maand een ranger-toer plaats met een wisselend onderwerp, waarbij de deelnemers afhankelijk van het seizoen sporen van de dieren in de sneeuw, bloemen of dieren leren onderscheiden. Vervolgens kan in de zomer in de groep een barbecue plaatsvinden of de deelnemers warmen zich in de winter weer een beetje op met glühwein of kinderpunch. Iedere zaterdag gaan de ranger-toeren bovendien voorbij aan de Rurberg, door precies die rotsen, die ook populair zijn bij muurhagedissen en gladde slangen. Een andere toer, die eveneens op zaterdag plaats vindt, gaat op slingerende paden door de Kermeter-hoogte en nog hoger op een oude brandweertoren, van waaruit u een indrukwekkend uitzicht op het nationaal park heeft. De ranger-toeren per boot zijn uitermate geschikt voor mensen met een rolstoel en ook een groot deel van de toeren zijn afgestemd op deelnemers met een visuele beperking of een gehoorvermindering. 

www.nationalpark-eifel.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Nationalpark Eifel - S. Wilden, © Nationalpark Eifel - S. Wilden
Alter Baum im Nationalpark Eifel, © Nationalparkforstamt Eifel
Baumstamm als Lebensraum, © Nationalparkforstamt Eifel Fotograf M.Harzheim
Erkundung der Wasserlebewesen, © Nationalparkforstamt Eifel Fotograf S. Wilden
Pflanzenkunde für Kinder, © Nationalpark Eifel - S. Wilden

Van de na­tuur le­ren