©
Wandergruppe am Bach mit Ranger des Landesbetreibes Wald und Holz NRW, © Sauerland-Tourismus e.V

Ran­ger-toe­ren door het Zuid­west­faal­se bos

Het groot­ste bos­ge­bied van Noor­drijn-West­fa­len met al­le zin­tui­gen be­le­ven

Laat je de leef­ruim­te in het groot­ste bos­ge­bied van Noor­drijn-West­fa­len uit­leg­gen door de er­va­ren “bo­s­in­ter­preet”: tij­dens de ran­ger-toe­ren neem je een duik in de we­reld van het Zuid­west­faal­se bos.

Een hoed met brede rand, een lichtgroen overhemd en een donkergroene broek; je kunt de ranger al van ver herkennen in de Zuidwestfaalse bossen. Niemand kent de weg beter als zij. Iedere dag lopen ze door hun gebied en controleren, of er ergens problemen zijn, of er bijvoorbeeld paden beschadigd zijn, honden vrij rondlopen en zodoende wilde dieren en planten in gevaar brengen of paden ontoegankelijk zijn geworden.

Wie wil, kan de ranger begeleiden op zijn rondgang, die door het uitgestrekte gebied in de Noordrijn-Westfaalse regio Sauerland en Siegerland-Wittgenstein lopen. Of het nu gepland of spontaan is; de bosbouwmedewerkers en bosopzichter van het Landesbetrieb Wald und Holz NRW nemen bezoekers graag mee in de uitgestrekte bosgebieden van Zuidwestfalen. Passend bij de wensen van volwassen bezoekers worden er bos-belevenis-wandelingen aangeboden, die alle zintuigen verwennen. Bovendien worden er rondleidingen aangeboden, die zich helemaal aansluiten op de wensen van een groep. Ook barrièrevrije toeren zijn mogelijk. Er worden ook regelmatig “ontdekkingstochten met de ranger” aangeboden voor kinderen en jongeren, waarbij ook getest wordt, hoe het is om vijf minuten stil te zijn en wat je dan allemaal midden in het bos hoort. Volwassenen kunnen een ranger-ticket kopen voor de toeren, dat bestemd is voor kleine groepen tot 25 personen en per persoon vijf euro kost. Voor kinderen en jongeren is de deelname aan alle rondleidingen helemaal gratis.  

Als de bezoekers hebben gekozen voor een bepaalde toer, gaan ze ook al op weg door het grootste bosgebied van Noordrijn-Westfalen en dat op een heel bijzondere route: het gebied van de ranger loopt van de Rothaarsteig, Sauerland-bosroute en Sauerland-Höhenflug. Zelfs een wandeling op eigen houtje is hier al een echte belevenis. Met behulp van de ranger kun je ook de bijzonder mooie, echter ietwat verstopte plekken zonder moeite ontdekken.  Enige voorwaarde: bezoekers moeten anderhalf tot twee uur tijd en voldoende nieuwsgierigheid meebrengen. En zelfs als je zelfstandig op ontdekking gaat en toevallig een ranger ontmoet, staat hij je ook spontaan met raad en daad terzijde.

www.wald-und-holz.nrw.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ranger des Waldbetriebs Wald und Holz NRW mit Wandergruppe, © Sauerland-Tourismus e.V. /  Foto Tanja Evers
Wandergruppe am Bach mit Ranger des Landesbetreibes Wald und Holz NRW, © Sauerland-Tourismus e.V
Die Wandergruppe unterwegs in der Natur, mit einen Ranger, © Sauerland-Tourismus e.V. /  Foto Tanja Evers

Meer informatie

Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren