Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Rond­lei­din­gen door het bos en ran­ger-toe­ren in het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

Be­leef een in­di­vi­du­e­le, heel bij­zon­de­re na­tuur­be­le­ve­nis

Zon­der stress en zon­der kaart: het Na­ti­o­nal­park Ei­fel kun je heel ont­span­nen ont­dek­ken op een in­di­vi­du­e­le toer met een er­va­ren gids of ran­ger.

Het Nationalpark Eifel is het enige nationaal park in Noordrijn-Westfalen. Op een oppervlak van ongeveer 110 vierkante kilometer herovert de natuur in de Eifel het land: sinds 2004 laat de mens het achterwege, de natuurlijke producten van het nationaal park, zoals hout of vruchten, te gebruiken. In plaats daarvan oogsten bezoekers nu kostbare belevenissen: de glinsterende blik van een wilde kat, de diepe bronstroep van de herten in de herfst of het klapperen van de zeldzame zwarte ooievaar. Alleen al 1.800 bedreigde dier- en plantensoorten kunnen zich nu weer vrij ontplooien in hun levensruimte; en door wandelaars en hikers worden ontdekt tijdens een wandeling in de wilde natuur.

Op slechts 65 kilometer van Keulen biedt een uitstapje in het Nationalpark Eifel een gegarandeerde ontsnapping uit het alledaagse, stedelijke leven. Beekjes slingeren door de dalen, beukenbossen lokken met hun lichte loof en het panorama van de stuwdammen van de Rur-, Ober- en Urftsee zijn adembenemend mooi. Op de wildernis-trail kunnen wandelaars genieten van de mooie natuur. Het is het hele jaar door een echt spektakel: als in de lente de wilde narcissen de weiden kleuren, maar net zo in de winter, als de ijspegels aan de takken hangen en de dieren stille sporen achterlaten in de sneeuw.

Rondleidingen door het bos: heel individuele natuurbelevenissen

Een outdoor-toer met vrienden; zonder dat ook maar iemand zich met een vervelende kaart bezig moet houden. Een uitstapje met de sportclub; waarbij het een natuurbelevenis met trainingseffect wordt. Een wandeling met de familie; te midden van de wilde natuur. Al dat en nog veel meer kunnen bezoekers heel ontspannen en zonder organisatorische moeite beleven in de Eifel. In het unieke nationaal park in Noordrijn-Westfalen staan meer dan 160 gidsen ter beschikking om van een excursie in de natuur een heel bijzondere belevenis te maken.

De ervaren gidsen laten hun beschermelingen het Eifeler oerwoud zien uit tal van verschillende perspectieven. Afhankelijk van het zwaartepunt van de rondleiding, gaat het ontspannen langs de zonnige weiden die vol staan met wilde narcissen en bloeiende bremmen of over wilde paden door de schaduwrijke beekdalen voor een rustieke picknick bij de stuwdam maar ook sportief door het struikgewas; de gids weet in ieder geval, welke weg hij moet nemen en laat de bezoekers van het Nationalpark Eifel iedere schat langs de rand van de weg zien. De gidsen laten hierbij geen standaard programma de revue passeren, maar willen de bezoekers verrukken door individuele, op hun toegepaste highlights van de Eifeler natuur.

Een toer helemaal afgestemd op de wensen van de bezoeker

De gidsen passen de toeren daadwerkelijk aan op de smaak van de bezoekers. Of het nu een ritje in het zadel van een paard of een toer op de fiets is, een excursie met een koets of een gezellige of ook sportieve wandeling; in het Nationalpark Eifel is alles mogelijk. De opleiding tot vrijwillige gids duurt minstens 70 lesuren, waardoor het echte professionals op hun gebied worden. Allen kennen de diversiteit van de deels zeldzame planten en dieren, weten over het ontstaan van het gesteente, vertellen de bezoekers echter ook graag lokale anekdotes en berichten levendig over cultuur en landschap. Bijzonder spannend en ook charmant worden de rondleidingen ook dankzij de desbetreffende persoonlijke achtergrond, die iedere gids meebrengt. Onder de gidsen bevinden zich ware entertainers maar ook opgeleide pastoors, gestudeerde geologen, voormalige huisvrouwen of Vogelsang-referenten. Sommige gidsen beheersen naast het Duits ook Engels, Spaans, Nederlands, Turks, Pools, Eifeler dialect evenals de Duitse en Nederlandse gebarentaal, waardoor qua taal geen grenzen meer bestaan.

Voor mensen met een beperking heeft het Nationalpark Eifel bovendien een barrièrevrije weg aangelegd. De “Wilde Weg” is een 1,5 kilometer lange rondlopende weg, die direct aan de eveneens barrièrevrije natuurlijke belevenisruimte in het bosgebied Kermeter grenst. Hier kunnen ook bezoekers met een lichamelijke beperking ervaren, hoe het gebied met de tijd weer verandert in een oerwoud. Borden langs de rand van de weg bieden in vier talen en voor mensen met taalmoeilijkheden ook nog in het vereenvoudigd Duits informatie over dieren en planten.

Ranger-toeren: onderweg met de experts van het nationaal park

Naast de vrijwillig werkende gidsen hebben bezoekers in het Nationalpark Eifel ook de mogelijkheid, zich door een professionele ranger te laten begeleiden bij een toer door de wildernis. De Engelse uitdrukking “range” betekent in het Nederlands zo veel als “gebied” en dat is eigenlijk ook de belangrijkste opgave van de ranger: zij passen op, dat in hun gebied, het Nationalpark Eifel, geen planten worden gehinderd aan het groeien en geen dieren worden gestoord. Daarom bewegen de bezoekers, net zoals bij een toer met de gidsen, zich tijdens een ranger-toer altijd met respect voor de leefruimte van de verschillende dieren- en plantensoorten. De rangers houden zich primair bezig met het landschap en de bescherming van het nationaal park en geven hun kennis tijdens diverse toeren door aan de bezoekers.

Vele van de gratis rondleidingen vinden regelmatig plaats en ze zijn ook interessant voor kinderen en deels zelfs te doen met een kinderwagen. Er vindt bijvoorbeeld iedere maand een ranger-toer plaats met een wisselend onderwerp, waarbij de deelnemers afhankelijk van het seizoen sporen van de dieren in de sneeuw, bloemen of dieren leren onderscheiden. Vervolgens kan in de zomer in de groep een barbecue plaatsvinden of de deelnemers warmen zich in de winter weer een beetje op met glühwein of kinderpunch. Iedere zaterdag gaan de ranger-toeren bovendien voorbij aan de Rurberg, door precies die rotsen, die ook populair zijn bij muurhagedissen en gladde slangen. Een andere toer, die eveneens op zaterdag plaats vindt, gaat op slingerende paden door de Kermeter-hoogte en nog hoger op een oude brandweertoren, van waaruit u een indrukwekkend uitzicht op het nationaal park heeft. De ranger-toeren per boot zijn uitermate geschikt voor mensen met een rolstoel en ook een groot deel van de toeren zijn afgestemd op deelnemers met een visuele beperking of een gehoorvermindering. 

Op de fiets door het nationaal park

Er bevindt zich ook een oud militair terrein in het Nationalpark Eifel. Vroeger reden hier pantsers over het Dreiborner Hoogvlak; tegenwoordig zijn het hoogstens nog koetsen, fietsen of ook rolstoelen, die het terrein verkennen. Want de natuur heeft allang het oude militaire terrein in het Nationalpark Eifel terug heroverd en samen met de natuur komen ook wandelaars en fietsers, die het dichte netwerk aan wegen bevolken. De wegen zijn ook goed begaanbaar en toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Bij een excursie met de paardenkoets komen bezoekers tot rust en kunnen ontspannen ervan genieten, hoe de weiden, bossen en het wild groeiende oerwoud zich afwisselen. Dicht langs de rand van de weg zien de dagjesmensen ook de geschiedenis van deze heel bijzondere plek. Het ritje met een huifkar begint bij de voormalige NS-opleidingsplaats Vogelsang, gelegen boven de Urftsee, wat tegenwoordig omgebouwd is tot een modern tentoonstellings- en opleidingscentrum, en eindigt in de zogenaamde Wüstung Wollseifen, een verlaten dorp, waar alleen nog kerk, kapel en enkele andere gebouwen van over zijn gebleven.

www.nationalpark-eifel.nl

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Planwagenfahrt im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
Ausritt im Grünen, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
Baumlehre im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
Blick auf Einruhr, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Van de na­tuur le­ren

Damwild Kolbenhirsche im Wildwald Vosswinkel, © Karl-Heinz Volkmar

Wil­der­nis­bos Vosswin­kel

lees meer
Het hele Panarbora boomkroonpad in vogelperspectief, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­be­le­ve­nis­park Pa­n­ar­bo­ra

lees meer
Das Stahlwerk in Duisburg präsentiert sich heute in grünem und buntem Gewand, © Thomas Berns

Land­schaps­park Duis­burg-noord

lees meer
Infotafel am Geostopp Deilbachtal, © GeoPark Ruhrgebiet

Ge­o­park Ruhr­ge­bied

lees meer
Die Scheuerbachsenke in der Wahner Heide zeichnet sich durch ihre Dünenlandschaft aus, © Bündnis Heideterrasse e.V._

De Wah­ner Hei­de

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Rond­lei­din­gen door het bos en ran­ger-toe­ren in het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Wisent World Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wi­sent we­reld Witt­gen­stein

lees meer
Sauerland Medebach baai, © Tourismus NRW e.V.

De Me­de­ba­cher Bucht in het Sau­er­land

lees meer
Gymnicher Mühle, © Rhein-Erft-Kreis

De mo­len van Gym­nich

lees meer
Ausblick auf die Aggertalsperre, © Klaus Stange

De stuw­dam­men in het Ber­gi­sche Land

lees meer
Möhnesee Panorama , © Tourismus NRW e.V.

De Möh­ne­see: een West­faal­se zee in het Sau­er­land

lees meer
Ausblick auf den Wupperlauf, © Gunnar Bäldle

De Wup­per

lees meer
Wasserentnahmestelle an der Siegquelle, © TVSW Fotograf Siemon

Het bron­nen­rijk Sie­ger­land-Witt­gen­stein

lees meer
Seit 2013 bringt die Lippefähre Radfahrer und Wanderer auf die andere Uferseite, © Lippefähre Dorsten

Na­tuur­be­le­ve­nis wei­de­land­schap aan de Lip­pe

lees meer
Ruhrgebied Duisburg Windmolen Landschapspark , © Tourismus NRW e.V.

In­du­stri­eel bos in het Ruhr­ge­bied

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Die Wandergruppe unterwegs in der Natur, mit einen Ranger, © Sauerland-Tourismus e.V. /  Foto Tanja Evers

Ran­ger-toe­ren door het Zuid­west­faal­se bos

lees meer