©
Schwimmen im See, © Sauerland Tourismus e.V.

Sau­er­land voor fa­mi­lies


Wan­de­len en win­ter­sport voor de klein­tjes

On­ze fa­mi­lie­tips voor het Sau­er­land: Wan­de­len en win­ter­sport wordt hier zelfs in­te­res­sant voor de klein­ste fa­mi­lie­le­den. Het “land van de 1000 ber­gen” heeft veel aan­bie­din­gen voor fa­mi­lies met kin­de­ren in pet­to.

Kaart van NRW

Wandelen en wintersport ook voor de kleintjes

In het “Land van de 1000 bergen” gaan ouders in de zomer graag wandelen en brengen ze in de winter graag een bezoekje aan de skipiste. Maar wat als de kinderen wandelen saai vinden en voor wintersport nog te klein zijn? Niet in het Sauerland! Talrijke belevenis-wandelpaden bieden vele spannende stations, interessante wetenswaardigheden omtrent de flora en fauna en een uitdagende route, zodat er zeker geen sprake kan zijn van verveling. Het Vosspfad in Helmeringhausen bestaat bijvoorbeeld uit 22 stations, waaronder een boomtelefoon, een boomschommel en een insectenherberg en op de route, die slechts ca. een uurtje duurt, kunnen kleine wandelaars naar hartenlust spelen, springen en rennen. Het bosbelevenispad Rüthen volgt een soortgelijk concept en weet bovendien nog te overtuigen met een avontuurlijke speelplaats, die aan het einde van de route op uw kinderen wacht.
www.sauerland.com/kinderfreundliches-wandern | www.helmeringhausen.de | www.ruethen.de/walderlebnispfad

Ook in de winter hoeven ouders zich geen zorgen te maken over het plezier van hun kinderen, want in de sneeuwgebieden van het Sauerland zijn er tal van aanbiedingen voor de kleine wintersporters. In het grootste skigebied ten noorden van de Alpen, de Wintersport-Arena Winterberg, verheugen kinderen zich over sledepistes en snow-tubing hellingen. Ook in het Winterpark Willingen kan naast het skiën ook nog gesleed worden. Net zoals in de Wintersport-Arena is ook hier een kinderland met vrolijk gekleurde torens en spelfiguren, waar ook al de kleinsten spelenderwijs het skiën kunnen leren kennen.
www.wintersport-arena.de | www.winterpark-willingen.info

Familietips voor de zomer

Hoge snelheden kunnen in Willingen echter niet alleen in de winter op de pistes worden bereikt. Ook in de zomer kunnen jonge en oude gasten gas geven op de 700 meter lange zomerrodelbahn. Kinderen, die nog niet helemaal durven, kunnen in de tussentijd spelen op een reuzen-trampoline en een kinderspeelplaats.
www.sommerrodelbahn-willingen.de

Als de temperaturen in de zomer in de hoogte schieten, is een bezoekje aan één van de meren in het Sauerland een echte aanrader. De grootste en populairste meren zijn de Bigge-, Diemel-, Henne-, Möhne- en Sorpesee. Omdat de meren eigenlijk stuwmeren zijn en ook worden gebruikt voor de drinkwatervoorziening, is het water van uitstekende kwaliteit en kinderen kunnen hier in het heldere en schone water zwemmen, duiken, roeien, zeilen of surfen.
www.sauerland.com/seen

Op nog warmere dagen willen veel families de hoge temperaturen alleen nog maar ontvluchten. In het Sauerland is dat geen probleem met het uitgestrekte grottenlandschap! Het meest bekend zijn de Atta- en de Dechengrot in Attendorn en in Iserlohn. Bij constante temperaturen van rond de 10 graden moeten bezoekers hier zelfs warme kleren aantrekken, maar daarvoor worden ze met betoverende uitzichten op de onderaardse landschappen beloond. De druipsteengrotten zijn indrukwekkend voor zowel kinderen alsook volwassenen met de fascinerende vormen en een geheimzinnige sfeer.  

Ideeën voor slecht weer

En waar gaat het naar toe met de familie tijdens regenachtige dagen als het buiten weer kouder wordt? Voorbeeld naar de Kletterhalle Sauerland! Hier kunnen kinderen en jongeren onder andere in de klimtuin hun moed bewijzen en, natuurlijk goed beveiligd, op een hoogte van 9 meter een sprong in het diepe wagen.
www.kletterhalle-sauerland.de

Kleine ontdekkers hebben in het eerste Science Center in Noordrijn-Westfalen minder spierkracht nodig: hier is het namelijk gevraagd, na te denken! De Phänomenta in Lüdenscheid laat kinderen en volwassenen kennis maken met de verbluffende wereld van de fysiek en op 160 stations meedoen aan experimenten. Zelfs techniekverweigeraars zullen hier gefascineerd raken van de krachten van de natuurwetenschappen!
www.phaenomenta.de

Ook in een ander belevenispark in het Sauerland staan de natuurwetenschappen centraal: Iin de piramides van het Galileo Park staan interessante en buitengewone tentoonstellingen klaar voor jonge en oudere bezoekers, die zowel over wetenschappelijke alsook op “raadselachtige” onderwerpen gaan. Het park heeft trouwens ook nog beestachtige mascottes, die in een eigen verblijf op het terrein leven: enkele neusberen worden wakker in hun veilig verblijf boven de piramides.
www.galileo-park.de

Beestachtige excursiedoelen

Geen speciale mascotte, maar wel tal van verschillende dierlijke bewoners heeft het Wildwald Vosswinkel in Arnsberg. Tijdens de dagelijkse voedertijden kunnen de bezoekers erg dichtbij de inheemse dieren zoals de oehoe, het rood wild of wilde zwijnen komen. De schapen van het park lopen zelfs vrij rond in het park en de eekhoorntjes springen van tak naar tak boven de hoofden van de bezoekers.
www.wildwald.de

In het Wild- und Freizeitpark Willingen kunnen ook exotische dieren zoals de berberaapjes en papegaaien worden bewonderd, terwijl in het Wildpark Bilsteintal in Warstein de focus juist weer op de inheemse fauna ligt en vossen, lynxen, wasberen en marters door het park tuimelen.
www.wildpark-willingen.de | www.bilsteintal.de/wildpark

Avontuur in de attractieparken

Dieren bekijken, bij de kinderboerderij zelfs aanraken, kan men ook in het Panoramapark. Bovendien staan hier ook nog tal van andere attracties klaar voor de kleine bezoekers: de power-paddler (peddelbootjes), het glijbaanparadijs en de “Fichtenflitzer”, de zomer-rodelbaan van het Panoramapark, zorgen voor bewegingsrijke actie.

Eveneens actierijk gaat het er in het Fort Fun Abenteuerland aan toe. Wildwater- en achtbanen, de Drachenflieger en de goudwasinstallatie staan hier onder het motto van het wilde westen, zodat kleine bezoekers zich hier als echte cowboys en cowgirls kunnen voelen.

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Unterwegs in der Dechenhöhle, © Dechenhöhle und Deutsches Höhlenmuseum Iserlohn
Kletten im Fort Fun, © Fort Fun Abenteuerland
Postwiesen-Skigebiet im Sauerland, © Sauerland Tourismus e. V.
Schwimmen im See, © Sauerland Tourismus e.V.
Rennen auf der Bobbahn, © Bobbahn Winterberg

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren

Odysseum Themenwelt, © Odysseum Köln
©

Keu­len voor fa­mi­lies

Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann
©

Ne­an­der­land voor fa­mi­lies

Heimat-Tierpark Olderissen, © Bielefeld Marketing GmbH
©

Bie­le­feld voor fa­mi­lies

Aussicht auf die Region, © aachen tourist service e.v.
©

Aken voor fa­mi­lies

Radrast auf Eifeler Heuballen, © Archiv Eifel Tourismus GmbH
©

De Ei­fel voor fa­mi­lies

Fahrt auf der Wildwasserbahnim Wunderland Kalkar, © Wunderland Kalkar
©

Nie­der­r­hein voor fa­mi­lies

Fahrspaß auch für kleine Motorsportfreunde, © Michael Schumacher Kart & Event Center
©

Rhein-Erft-Kreis voor fa­mi­lies

KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein
©

Sie­ger­land-Witt­gen­stein voor fa­mi­lies

Planetarium Bochum von Außen, © Stadt Bochum Presse u. Informationsamt  Planetarium
©

Het Ruhr­ge­bied voor fa­mi­lies

Schwimmen im See, © Sauerland Tourismus e.V.
©

Sau­er­land voor fa­mi­lies

Freizeitspaß für die ganze Familie im Mitmach Erlebnispark Ketteler Ho, © Münsterland e.V. / Robert Denzer
©

Mün­ster­land voor fa­mi­lies