©
KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein

Sie­ger­land-Witt­gen­stein voor fa­mi­lies

Ont­moe­tin­gen met de klei­ne Rot­haar en nog veel meer

Kaart van NRW

On­ze fa­mi­lie­tips voor het Sie­ger­land-Witt­gen­stein: be­le­ve­nis­rou­tes zijn fan­tas­ti­sche ex­cur­sie­doe­len voor wan­de­laars. Wi­sen­ten en la­ma's zor­gen voor beest­ach­ti­ge ont­moe­tin­gen.

Wandelen met de kleine Rothaar

De regio Siegerland-Wittgenstein heeft iets heel bijzonders bedacht om ook kinderen te overtuigen van wandelingen in de oorspronkelijke natuur: rondom de Rothaarsteig, één van de mooiste hoger gelegen wandelpaden in Europa, gaat het verhaal over de kleine kobold Rothaar. Het roodharige fabelwezen nodigt kleine avonturiers uit, zijn sprookjesachtige wegen, geheime plekken en betoverende schatten te ontdekken. De twee kilometer lange sprookjes-wandelroute begint op een goed bewegwijzerde wandelparkeerplaats en komt voorbij aan tal van stations, die geheimzinnige geschiedenissen over de kleine Rothaar en zijn omgeving vertellen.
www.kleiner-rothaar.de

Een andere belevenis-wandelroute, waarbij kinderen springen, rennen en met alle zintuigen kunnen genieten van de natuur, is het belevenispad Siegquelle in Netphen. Door bos en kreupelhout moet hier de één en andere hindernis worden bedwongen; zo wordt de rondlopende wandelroute een echt avontuur voor kleine wandelaars!

Vele andere spannende plekken in de natuur kunnen families tijdens een ranger-toer ontdekken. De professionele bosgidsen weten alles over het bos en laten kinderen, jongeren en volwassenen graag deel hebben aan hun kennis. Samen met de rangers worden geheime paden bewandeld, hagedissen en andere inheemse dieren gevonden en tal van verschillende planten ontdekt.
www.siegerland-wittgenstein-tourismus.de/ranger

Ontmoetingen met lama's en wisenten

Families, die zelfs dat niet buitengewoon genoeg is, moeten een dagje uit naar het Abenteuerdorf Wittgenstein. Van hieruit kunnen groepen van maximaal 12 personen een wandeling maken onder dierlijke begeleiding: Zuid-Amerikaanse lama's gaan mee op een 2 ½ uur durende toer, waar de wandelaars veel over de houding en het gebruik van de dieren, over hun speciale eigenschappen en de omgang met hun te weten kunnen komen. Ook het Abenteuerdorf zelf biedt kinderen met midgetgofl, een vijver met bootjes en een voetbalveld nog tal van mogelijkheden om te spelen en plezier te hebben.
www.abenteuerdorf.info

Een misschien wel nog buitengewonere ontmoeting met dieren staat families te wachten in de Wisent-Welt Wittgenstein. Sinds 2013 is er hier sprake van een voor West-Europa uniek natuurproject: rondom de Rothaarsteig lopen sindsdien weer vrij levende wisenten rond. Een van de zachtmoedigste, maar desalniettemin schuwe dieren van de uitgezette kudde in de vrije natuur te beleven, is echter zeer onwaarschijnlijk en urenlange wandelingen tijdens een familie-uitstapje nauwelijks uitvoerbaar.

Dat is de reden dat er in Bad Berleburg de Wisent-Wildnis is opgericht. Een hectare groot omheind grondstuk met een 20 dieren tellende grote wisenten kudde. Hier kunnen bezoekers heel dichtbij de zachtmoedige reuzen komen: de drie kilometer lang wandelroute door de Wisent-Wildnis brengt families ook door een tunnel in de vorm van een dassenburcht of door een beek, waar kijkgaten een blik op de zachte giganten mogelijk maken, zonder hen te storen. In de wisenten belevenistentoonstelling kunnen kinderen en volwassen vervolgens gratis meer over de grote dieren te weten komen.

Een reis in het verleden

Voor hun uitzetting in 2013 werden de laatste vrij levende wisenten in de middeleeuwen gezien in het Wittgensteiner Land. Misschien wandelden ze toentertijd ook rondom de Ginsburg, die reeds in de 12e eeuw werd gebouwd. Tegenwoordig kunnen families hier een reis in het verleden maken: de burcht kan worden bezichtigd en de hoge toren kan worden beklommen.
www.siegerland-wittgenstein-tourismus.de/ginsburg

Ook in het Technikmuseum Freudenberg kunnen kleine en grote bezoekers een duik nemen in de tijd van weleer. Museumgasten krijgen een realistisch kijkje, hoe het werk met machines en voertuigen meer dan honderd jaar geleden plaats vond. Het bijzondere: de machines, waaronder een gigantische stoommachine, zijn nog volledig functioneel.
www.technikmuseum-freudenberg.org

 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein
Die Herde der Wisent-Wildnis, © Wisent Welt Wittgenstein
Quellwasser von der Siegquelle, © Siegerland-Wittgenstein Touristikverband e.V.
Ranger zeigt den Kindern die Natur, © Rothaarsteigverein / K.-P.Kappest
Technik die begeistert, © Technikmuseum Freudenberg / Fischbach

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren