©
Aussicht auf den Elisabeth-Treskow-Platz, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Hip­pe ste­den­trips


In­si­der-tips voor een bui­ten­ge­wo­ne stads­be­le­ve­nis

Je bent op zoek naar iets bui­ten­ge­woons? On­ze ge­hei­me tips voor ste­den­trips la­ten je zien, waar het cre­a­tie­ve stads­le­ven en es­the­ti­ca wor­den ge­mixt met gek­ke idee­ën.

Inspirerende plaatsen in het Ruhrgebied

Unperfekthaus Essen

Urban Lifestyle overdekt en met een fantastisch dakterras vindt men in Essen: Het Unperfekthaus is een 4.000 m² tellende creatieve wijk, waarin networkers, kunstenaars, toeristen en bedrijfslui elkaar ontmoeten. Het meedoen in één van de vele ateliers en werkplaatsen, oefenruimtes en interessegroepen is natuurlijk gewenst. Het Unperfekthaus is dagelijks geopend en biedt bezoekers voor de entree van 6,50 Euro tot wel vijf uur lang willekeurig veel koffie met melk, thee, cola, limonade, internet, coworking, tafeltennis, ontspannende ligstoelen, tafelvoetbal, kunst en knuffelhoeken. Wie wil kan er ook een nachtje blijven: De “Gemeenschappelijke woning voor een paar dagen” biedt zes tweepersoons- en twee éénpersoonskamers, acht badkamers, een gezamenlijke keuken en een eigen sauna. De woning wordt alleen in zijn geheel verhuurd.
www.unperfekthaus.de

Kugelpudel in Bochum

Zin in komkommerijs? In Bochum vindt men kunst in een hoorntje. De “Kugelpudel” biedt extravagante, ook vegane ijscreaties, een meubelmix van retro- en upcycling-ideeën evenals tentoonstellings- en verkoopruimtes voor creatieve mensen uit Bochum. Het kult-ijssalon maakt alle gerechten uit regionale en natuurlijke ingrediënten helemaal zelf en serveert een weelderige portie kunst en cultuur on the side.
www.kugelpudel.com

Heimatdesign in Dortmund

In Dortmund biedt het platform Heimatdesign creatieve elementen uit de regio – virtueel en heel echt. De Heimatdesign-shop biedt jonge designers de mogelijkheid, hun producten in de winkel te verkopen, maar ook online aan te bieden. Naast tijdschriften en boeken vindt de bezoeker er meubels, accessoires en mode. Mogelijkheden, de nieuwe schoenen of het zojuist gekochte shirt gelijk te presenteren, bieden de tentoonstellingen en concerten, die op het online platform worden aangekondigd.
www.heimatdesign.de

Scènewijken in Düsseldorf en Keulen

Düsseldorf Flingern

Veel kleine winkels, bars en cafés, aangevuld met galerieën en een klein theater; dat is typisch voor de wijk Flingern in Düsseldorf. Het musicalhuis Capitol en het ernaast gelegen danstheater NRW liggen helemaal in het oosten, het cultuurcentrum Zakk helemaal in het zuiden van he trendy wijk. Ook de Toten Hosen hebben hier aan hun carrière getimmerd. De tuinen van Flingern-Nord behoren tot de mooiste van de hele stad.
www.flingern.net | www.einkaufen-duesseldorf-flingern.de

Belgisches Viertel in Keulen

Belgische steden en regio's zijn vereeuwigd in de straatnamen van deze Keulse wijk, die afgelegen van de Schildergasse en Hohe Straße uitnodigen tot een exclusieve shopping-toer. De hier gevestigde winkels bieden een ontspannen winkelatmosfeer zonder het tumult van de grote stad. Vaak bevinden ze zich in mooie oude gebouwen, waardoor de extravagant ingerichte winkels nog beter tot hun recht komen. Het algemene devies van de winkels in het Belgisches Viertel luidt: Klasse in plaats van massa. Designermode en kleding van minder verspreide labels wisselen hier van eigenaar. Of kleding, schoenen of accessoires; wie op zoek is naar een opvallend lievelingsstuk, zal hier zeer zeker iets moois vinden. Talrijke jonge modeontwerpers hebben in of vlak bij het Belgisches Viertel hun boetiek en brengen de nieuwste modetrends naar Keulen. Veel trendy bars, cafés en restaurants omlijsten de straten, die midden in Keulen Brussel en Luik tot leven brengen. Een overzicht van de mode- en sieradenwinkels in het Belgisches Viertel vindt u in de brochure “Chic Belgique”. Deze brochure staat ook online ter beschikking.
www.chicbelgique.de

Keulen Ehrenfeld

Ook de Keulse wijk Ehrenfeld is een creatieve plek in een voortdurend groeiende scène. De design-wijk Ehrenfeld biedt ieder jaar in januari een kijkje tijdens de Interior Design Week Keulen. Bij het Design Parcours Ehrenfeld nemen lokale ontwerpers, winkels, galerieën, showrooms en werkplaatsen deel aan het programma.
www.d-q-e.net

Freistaat Odonien in Keulen

Nieuwe ideeën vinden en op krachten komen kunnen creatievelingen in Odonien, een zelfverklaarde gemenebest voor kunst en cultuur: In het noorden van Keulen hebben onafhankelijke kunstenaars, cultuurwerkers, media-activisten, technici en wetenschappers een plek gecreëerd, die ruimte biedt tot ontwikkeling voor kunst, cultuur en onderzoek. De Biergarten wordt gekenmerkt door grote sculpturen van metaal, zelf gecreëerde meubels, waterspellen en vuurinstallaties. Het aanbod varieert van live concerten, theaterstukken, rommelmarkten, public viewing, open air-bioscoop, kunst workshops, feestjes tot en met festivals.
www.odonien.de

Creatieve ruimte in Münster en Wuppertal

Stadthafen Münster

De mix van omgebouwde voorraadhuizen en moderne architectuur zorgen voor de bijzondere charme van de Stadthafen Münster. Hier hebben veel creatieve hoofden hun plekje gevonden: Reclamebureaus, architectenbureaus en uitgeverijen zoals de Coppenrath Verlag met zijn Hasen Felix (Felix het konijn) hebben hier hun tenten opgeslagen. Overdag is een bezoekje aan de Kunsthalle Münster de moeite waard. Deze bevindt zich in een omgebouwd voorraadhuis, dat ook nog eens plaats biedt voor 30 kunstateliers. 's Avonds kunt u dan een bezoekje aan de bioscoop of een avondje naar het Wolfgang Borchert Theater inplannen. En als het mooi weer is, is de haven een grote open air-plaats, waar men met een lekkere cocktail in de ligstoel onder palmen kan genieten.
www.tourismus.muenster.de

Utopia Stadt bij het station van Wuppertal

In Wuppertal ontwikkelt het oude station Mirke zich tot een interessant punt voor culturele en creatieve economie. In en rond het station is gepland dat een Utopia-Stad zal ontstaan. De eerste stap is al gewaagd in de voormalige woning van de stationschef: De eerste kantoren en ateliers hebben hun intrek genomen, een Coworking Space compleet met vergaderruimte staat voor iedereen ter beschikking - en wordt reeds gebruikt. Bovendien heeft de lokale Urban Gardening-beweging het station Mirke vanwege zijn ideale ligging langs het actueel in aanleg zijnde fiets- en wandelpad Nodbahnstrasse uitverkoren tot basis voor zijn activiteiten. De activiteiten beginnen bijvoorbeeld met de actiedag rondom het onderwerp “Eetbare stad” via workshops tot en met een, ook voor gehandicapten toegankelijke, open tuin. Lokale gerechten en drankjes biedt de “Hutmacher”: Het zelf gebrouwen bier wordt aan een bar, die op boeken staat, getapt. De koffie is afkomstig uit een lokale branderij, de limonade wordt op een klimaatvriendelijke manier in Hamm geproduceerd. Nog een vrolijke blikvanger in de omgeving: de Lego-brug. De kunstenaar Martin Heuwold heeft de brug, die de Nordbahnstrasse over de Schwesterstraße brengt, vormgegeven in de stijl van legoblokjes met vrolijke kleuren.
www.clownfisch.eu/utopia-stadt

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann
©

Uit­stap­jes langs de Rijn

Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.
©

Na­tuurfans