©
Dampflok Waldbröl im Bergischen Land, © Erika Eisenhauer

Tech­niek, die rolt en rijdt


Zweef­baan, rail­au­to's en his­to­ri­sche stoom­lo­co­mo­tie­ven

Hier is een tijd­reis niet ge­woon een slo­gan: In Noor­drijn-West­fa­len zijn tal van his­to­ri­sche ori­gi­ne­le ba­nen nog al­tijd in ge­bruik en no­di­gen uit, een klein uit­stap­je te ma­ken. Stap in en voel je als een pas­sa­gier van lang ver­ga­ne tij­den!

Wuppertaler zweefbaan: Zweven als een Keizer

De Wuppertaler zweefbaan is niet alleen een industrieel monument, maar ook het beroemdste herkenningsteken van de stad en het belangrijkste stadsvervoer. De in 1901 als de “hangbaan” geopende baan, stelt gasten tegenwoordig ook nog in staat, op een hoogte van acht tot twaalf meter boven rivier en land van station naar station te zweven. De bezoekers krijgen een authentieke indruk van de eerste jaren tijdens een ritje in de “schwebende gute Stube Wuppertals” (zwevende huiskamer van Wuppertal): De nostalgische Keizerwagon is een nabootsing van de wagon, waarmee Keizer Wilhelm II en zijn vrouw Auguste Victoria in 1900 een proefrit hebben gemaakt. Romantische tip: Tegenwoordig kunnen paartjes zelfs trouwen in de zwevende Keizerwagon.

www.schwebebahn.de

 

Ruhrtalbahn: Een tijdreis met een stoomlocomotief en een railauto

Net zoals in de jaren '50 en '60 rollen vanaf de lente tot de herfst treinen van de Ruhrtalbahn langs de Ruhr. Het wordt pas echt nostalgisch tijdens de ritjes met stoomlocomotief of railauto: De conducteurs in hun uniformen verkopen kaartjes van afscheurblokken en de tarieven van de 1e tot en met de 4e wagonklasse biedt een authentieke belevenis van eenvoudig tot en met excellent comfort. Toeristische mededelingen bieden de passagiers op alle lijnen een kijkje in het Ruhrgebied en zijn geschiedenis. De door het Eisenbahnmuseum Bochum-Dahlhausen ter beschikking gestelde treinen rijden op vrij-, zon- en feestdagen op de lijn Ruhrtal tussen Bochum en Hange en op de eerste zondag van de maand op de route “Teckel” tussen Herdecke en de Kluterhühle in Ennepetal.

www.ruhrtalbahn.de

 

De stoomlocomotief uit het Bergische Land

“Zugkraft trifft Landschaft” (Treinkracht ontmoet landschap) luidt de slogan, waarmee reclame wordt gemaakt voor ritjes met de stoomlocomotief Waldbröl. Op de route tussen het Eisenbahnmuseum in Dieringhausen en het Wiehltal kunnen de passagiers genieten van mooie uitzichten op het idyllische Bergische landschap en de kracht van de werkende stoomlocomotief beleven. In de historische platformwagon gaat de rit dwars door het Natuurpark Bergisches Land, voorbij aan bossen, weiden, ouden steenbrekers en historische industrie. De ritjes worden aangeboden op vooraf aangekondige zondagen tussen eind april en eind oktober.

www.loewendampf.de

 

Bochum: Geschiedenis om aan te raken in het grootste treinmuseum van Duitsland

Met een terrein van ongeveer 46.000 m² staat in Bochum-Dahlhausen een museum met indrukwekkende afmetingen. En dat is met het oog op de tentoonstellingsobjecten ook wel nodig: Meer dan 120 spoorwegvoertuigen staan in het Eisenbahnmuseum Bochum en geven de bezoekers een authentieke kijk op meer dan 150 jaar treingeschiedenis. Nostalgische locomotieven zijn hier net zo goed te vinden als markante persoon- en goederen wagons en historische voorzieningen zoals locomotiefloodsen, watertorens en bekolingsinstallaties. Tijdens regelmatige themaritten hebben bezoekers de gelegenheid, in te stappen en mee te rijden. In nostalgische treinen gaat de reis vervolgens naar historische plaatsen zoals mijnen en metaalbewerkingsbedrijven.

www.eisenbahnmuseum-bochum.de

 

Locomotiefloods Erkrath: Terug in de 19e eeuw

Een stoomlocomotiefloods die de naam “Emma” draagt, de “diesellocomotief Köf II” of een nostalgische goederenwagon; de locomotiefloods Erkrath, waar tussen 1843 en 1886 de treinen voor de Bergisch-Märkische Eisenbahn een plekje vonden, is tegenwoordig een museum van historische spoorwegvoertuigen. Tekeningen, foto's en tentoonstellingsobjecten vertellen veel wetenswaardigheden over de treinroute tussen Düsseldorf en Elberfeld. Het museum is geopend op zondag en wordt op andere dagen gebruikt voor culturele evenementen zoals tentoonstellingen en concerten. Bezoekers kunnen bovendien ontspannen in het restaurant en de “Biergarten” en de kinderen kunnen op de speelplaats spelen.

www.lokschuppen-hochdahl.de

 

Selfkantbahn: Het voormalig belangrijkste van de Niederrhein

Tussen 1900 en 1971 waren de smalsporige kleine treinen van de Selfkantbahn één van de belangrijkste vervoersmiddelen aan de Niederrhein. Met de treinen van het iets smallere treinsoort werd de landelijke omgeving rondom Geilenkirchen aangesloten. Op een 5,5 kilometer lange route tussen station Schierwaldenrath in Gangelt en station Gillrath in Geilenkirchen kunnen passagiers ook tegenwoordig nog een nostalgische rit met originele voertuigen maken. De stoomlocomotieven van de Selfkantbahn rijden op ieder ezon- en feestdag tussen Pasen en einde september. Ook de werkplaats, de locomotiefloods en de wagonhal openen hun deuren voor de bezoekers en maken een interessante kijk in het historische treinverkeer mogelijk.

www.selfkantbahn.de

 

Duisburg: Neem een duik in de geschiedenis van de binnenscheepvaart

Van het stenen tijdperk tot aan het heden: Het Duisburgse Binnenschifffahrtmuseum heeft zich toegelegd op de complete geschiedenis van de scheepvaart. In twee omgevormde voormalige zwembaden is niet alleen plaats voor gedetailleerde modellen, maar ook voor originele expositiestukken. Highlights zijn een goederenzeilboot uit 1930, de “Tjalk Goede Verwachting” en de begaanbare replica van een binnenschip, dat onder de naam “Hermann” als speelschip voor kinderen dient. De tentoonstellingen vertellen veel wetenswaardigheden over de ontwikkeling van de voortbewegingstechnieken op rivieren, van de prauw tot en met het moderne schip en bespreekt het werken en leven van de schippers en hun families.

www.binnenschifffahrtsmuseum.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Dampflok Waldbröl im Bergischen Land, © Erika Eisenhauer
Museum der Deutschen Binnenschifffahrt, © Museum der Deutschen Binnenschifffahrt
Schienenbus der Ruhrtalbahn, © Ruhrtalbahn GmbH
Selfkantbahn Personenzug mit Lok 5 auf freier Strecke zwischen Schierwaldenrath und Birgden, © Markus Kaiser
Der Kaiserwagen der Wuppertaler Schwebebahn, © Medienzentrum der Stadt Wuppertal

Zin in meer?


Kijk hier voor nog meer in­spi­ra­tie

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn  Rhein-Seig  Ahrweiler
©

Beet­ho­ven-Haus Bonn

Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln
©

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

Deutsches Bergbau-Museum, Außenansicht in der Dämmerung, © Deutsches Bergbau Museum/Karlheinz Jardner
©

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

Aussenansicht Deutsches Fußballmuseum Dortmund - direkt am Hauptbahnhof, © Deutsches Fußballmuseum Dortmund
©

Deut­s­ches Fuß­ball­mu­se­um Dort­mund

Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Zeitstrahl mit wichtigen Ereignissen, © Deutsches Sport & Olympia Museum
©

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

Unesco-Welterbe Aachener Dom Chorhalle, © aachen tourist service e.v.
©

Dom van Aken

Hohenzollernbrücke mit Dom, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
©

Dom van Keu­len