©
Blick auf den Treppeneingang des Folkwang Museum in Essen / Ruhrgebiet, © Rolf Kosecki

Top-Tentoonstellingen 2018


Behrens, Berg-panorama en Pink Floyd

De musea in NRW bieden een grote selectie van spannende tentoonstellingen met heel verschillende focus.

'De berg roept' in de Gasometer Oberhausen

En weer eens is er in de hoogste tentoonstellingshal van Europa iets groots te zien: In de rond 100 meter hoge Gasometer Oberhausen kunnen bezoekers de fascinatie van de bergwereld beleven. Het hoogtepunt van de tentoonstelling 'Der Berg ruft' (de berg roept) is een nabootsing van de Matterhorn. De monumentale sculptuur schijnt verkeerd om in de ruimte te zweven en weerspiegelt zich op de vloer van het bovenste Gasometer-platform, zodat de bezoeker de berg vanaf de gevel ziet. Op het oppervlak worden bewegende beelden geprojecteerd, die de legendarische berg afwisselend tijdens dag en nacht en de verschillende seizoenen laten zien.

Bezoekers kunnen tijdens de show deel hebben aan de legendarische eerste beklimmingen van de meest beroemde bergtop ter aarde en meer te weten komen over de duizenden jaren oude eerbied van de mensen die de berg zien.

Data: 16 maart 2018 tot en met 30 december 2018
www.gasometer.de
 

'Het tijdperk van de kool' in Essen

In 2018 eindigt de Duitse steenkool-mijnbouw. Met de sluiting van de mijn Prosper Haniel in Bottrop einde 2018 beëindigt de laatste steenkolenmijn in Duitsland zijn werkzaamheden. Hiermee gaat een belangrijk tijdperk ten einde. Niet alleen voor de Duitse, maar ook voor de Europese geschiedenis. De tentoonstelling 'Das Zeitalter der Kohle' (het tijdperk van de steenkool) gaat op een tijdreis door de geschiedkundige, technische en culturele dimensies van de steenkool. De tentoonstelling is een gezamenlijke tentoonstelling van het Ruhr Museum en het Deutsche Bergbau-Museum Bochum en wordt in het Ruhr Museum, in de ruimtes van de menginstallatie van de kooksfabriek in Essen getoond.

Data: 27 april tot en met 11 november 2018
www.ruhrmuseum.de

 

Pink Floyd in Dortmund

De wereldwijd eerste Pink Floyd-tentoonstelling komt naar het Ruhrgebied. Na de première in het Victoria and Albert Museum verhuist de tentoonstelling met de titel 'The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains' via Rome naar het Dortmunder U. De tentoonstelling werd in nauwe samenwerking met de bandleden opgesteld en bevat meer dan 350 objecten uit 50 jaren, waaronder instrumenten, met de hand geschreven songteksten evenals tekeningen en grafieken voor de visuele vormgeving van de albums en de bühnes. Bezoekers kunnen zich verheugen op een multimediale audio- en visuele reis in de Pink Floyd-kosmos. Dortmund is de enige stad in het Duitstalige gebied evenals de Benelux-staten, waar de tentoonstelling plaats vindt.

Data: 15 september 2018 tot en met 10 february 2019
www.dortmunder-u.de

 

100 jaar Bauhaus

Peter Behrens - kunst en techniek - LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau, Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens ook een gebouw dat Behrens zelf heeft ontworpen.

Data: vanaf 28 april 2018
www.industriemuseum.lvr.de

 

Peter Behrens. Het handige en het ideale - Kaiser Wilhelm Museum, Krefeld

De kunstmusea Krefeld presenteren in een tentoonstelling hun omvangrijke Behrens-stukken: Ze tonen de de wandeling van Behrens van Jugendstil-kunstenaar naar de toonaangevende vormgever van de moderne kunst maar ook het vroege Corporate Design, dat hij voor Anker Werke in Delmenhorst en als vormgever van tal van producten van A.E.G. heeft ontwikkeld.

Data: 18 mei tot en met 14 oktober 2018
www.kunstmuseenkrefeld.de

 

Bauhaus en Amerika - LWL-Museum für Kunst und Kultur, Münster

Na het sluiten van Bauhaus in 1932 in Dessau en 1933 in Berlijn emigreerden tal van Bauhaus-kunstenaars naar Amerika. De tentoonstelling in Münster toont de ontwikkeling, die de kunstenaars in Amerika maakten, welke impulsen ze kregen en hoe belangrijk zij voor hun tijdgenoten in de VS, internationaal en in Duitsland waren.

Data: 9 november 2018 tot en met 10 maart 2019
www.lwl.org

 

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Aussenansicht des Picasso Museums Münster, © Joachim Busch
Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius
Das Museum Ludwig Köln bei Nacht, © Rheinisches Bildarchiv Köln

Ontdek meer...

Bundeskunsthalle Bonn bei Nacht, © Peter Oszvald Kunst- & Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Top-Tentoonstellingen 2018

Zeche Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

Industrieecultuur

Duisburger Weihnachtsmarkt, © FrischeKontor Duisburg GmbH, www.krischerfotografie.de
©

Kerstmarkten

Das Dach der Bundeskunsthalle in Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler.jpg
©

Musea

Blick entlang des Rheinufers in Düsseldorf, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
©

Steden