©
Blick auf den Treppeneingang des Folkwang Museum in Essen / Ruhrgebiet, © Rolf Kosecki

Top-Tentoonstellingen 2018/2019


Behrens, Berg-panorama en Pink Floyd

De musea in NRW bieden een grote selectie van spannende tentoonstellingen met heel verschillende focus.

'De berg roept' in de Gasometer Oberhausen

En weer eens is er in de hoogste tentoonstellingshal van Europa iets groots te zien: In de rond 100 meter hoge Gasometer Oberhausen kunnen bezoekers de fascinatie van de bergwereld beleven. Het hoogtepunt van de tentoonstelling 'Der Berg ruft' (de berg roept) is een nabootsing van de Matterhorn. De monumentale sculptuur schijnt verkeerd om in de ruimte te zweven en weerspiegelt zich op de vloer van het bovenste Gasometer-platform, zodat de bezoeker de berg vanaf de gevel ziet. Op het oppervlak worden bewegende beelden geprojecteerd, die de legendarische berg afwisselend tijdens dag en nacht en de verschillende seizoenen laten zien.

Bezoekers kunnen tijdens de show deel hebben aan de legendarische eerste beklimmingen van de meest beroemde bergtop ter aarde en meer te weten komen over de duizenden jaren oude eerbied van de mensen die de berg zien.

Data: 16 maart 2018 tot en met 27 oktober 2019
www.gasometer.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek - LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau, Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens ook een gebouw dat Behrens zelf heeft ontworpen.

Data: vanaf 28 april 2018
www.industriemuseum.lvr.de

 

Pink Floyd in Dortmund

De wereldwijd eerste Pink Floyd-tentoonstelling komt naar het Ruhrgebied. Na de première in het Victoria and Albert Museum verhuist de tentoonstelling met de titel 'The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains' via Rome naar het Dortmunder U. De tentoonstelling werd in nauwe samenwerking met de bandleden opgesteld en bevat meer dan 350 objecten uit 50 jaren, waaronder instrumenten, met de hand geschreven songteksten evenals tekeningen en grafieken voor de visuele vormgeving van de albums en de bühnes. Bezoekers kunnen zich verheugen op een multimediale audio- en visuele reis in de Pink Floyd-kosmos. Dortmund is de enige stad in het Duitstalige gebied evenals de Benelux-staten, waar de tentoonstelling plaats vindt.

Data: 15 september 2018 tot en met 10 february 2019
www.dortmunder-u.de

 

Bauhaus en Amerika - LWL-Museum für Kunst und Kultur, Münster

Na het sluiten van Bauhaus in 1932 in Dessau en 1933 in Berlijn emigreerden tal van Bauhaus-kunstenaars naar Amerika. De tentoonstelling in Münster toont de ontwikkeling, die de kunstenaars in Amerika maakten, welke impulsen ze kregen en hoe belangrijk zij voor hun tijdgenoten in de VS, internationaal en in Duitsland waren.

Data: 9 november 2018 tot en met 10 maart 2019
www.lwl.org

 

Ernst Ludwig Kirchner – Erträumte Reisen, Bundeskunsthalle Bonn

In zijn stukken dacht hij aan verre doelen, de schilderijen weerspiegelen de zoektocht naar de exotische en vreemde wereld. Ernst Ludwig Kirchner bleef daadwerkelijk zijn leven lang trouw aan zijn eigen realiteit. De tentoonstelling 'Ernst Ludwig Kirchner – Erträumte Reisen' toont aan de hand van 180 stukken retroperspectief de verwerking van de maatschappelijke en kunstzinnige invloeden. Kirchner behoort tegenwoordig tot de meest bekende Duitse expressionisten.

Data: 16 november 2018 tot en met 3 maart 2019
www.bundeskunsthalle.de

 

Michael Jackson – On the Wall van de Bundeskunsthalle Bonn

De invloed van de 'King of Pop' op de muzikale geschiedenis is onbetwist en alom bekend. De grote invloed die Michael Jackson ook op de moderne kunst heeft gehad, wordt nu voor het eerst in de tentoonstelling 'Michael Jackson – On the Wall', de werken van 40 kunstenaars op diverse media getoond. Jackson werd sinds het portret van Andy Warhol in 1982 één van de meest weergegeven personages uit de mediawereld en inspireerde velen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle, die Jackson als een Amerikaanse Jesus of Aartsengel die de duivel heeft bedwongen, weergeeft.

Data: 22 maart tot en met 14 juli 2019
www.bundeskunsthalle.de

 

Complottheorieën - vroeger en heden in het Klooster Dalheim

Welke machten sturen ons eigenlijk? Is niet alles zoals het lijkt? Probeert iemand ons iets wijs te maken? Uit deze en soortgelijke vragen ontstaan complottheorieën, en niet pas sinds het bedenken van de 'alternatieve feiten'. In het Klooster Dalheim kunnen bezoekers in 2019 het ontstaan, de functie, de invloed en verspreiding van deze mythen en semi-waarheden aan de tand voelen. Deze volgende grote speciale tentoonstelling van het LWL-Landesmuseum für Klosterkultur in Lichtenau brengt op een oppervlak van 1200 m² licht in het donker wat betreft de vermeende cirkel, geheime kennis en verborgen manipulatie.

Data: 18 mei 2019 tot en met 22 maart 2020
www.kloster-dalheim.de

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Aussenansicht des Picasso Museums Münster, © Joachim Busch
Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius
Das Museum Ludwig Köln bei Nacht, © Rheinisches Bildarchiv Köln

Ontdek meer...

Bundeskunsthalle Bonn bei Nacht, © Peter Oszvald Kunst- & Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Top-Tentoonstellingen 2018/2019

Zeche Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

Industrieecultuur

Duisburger Weihnachtsmarkt, © FrischeKontor Duisburg GmbH, www.krischerfotografie.de
©

Kerstmarkten

Das Dach der Bundeskunsthalle in Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler.jpg
©

Musea

Blick entlang des Rheinufers in Düsseldorf, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
©

Steden