©
Museum Marta Herford on Herford, © Tourismus NRW e.V.

Top-Tentoonstellingen 2019/2020


Behrens, Berg-panorama en Pink Floyd

De musea in NRW bieden een grote selectie van spannende tentoonstellingen met heel verschillende focus.

100 jaar Bauhaus in het Westen

Van de Niederrhein tot naar Siegen-Wittgenstein en van Aken tot in het Münsterland: De sporen en invloeden van de Bauhaus-beweging zijn in heel Noordrijn-Westfalen terug te vinden. Tijdens het jubileumjaar tonen talrijke tentoonstellingen op belangrijke locaties zoals bijvoorbeeld de Mies van der Rohe-villa's in Krefeld reform-ideeën en invloeden van het Bauhaus.

Data: Hier hele jaar
www.nrw-vakantie.nl/bauhaus

 

'De berg roept' in de Gasometer Oberhausen

En weer eens is er in de hoogste tentoonstellingshal van Europa iets groots te zien: In de rond 100 meter hoge Gasometer Oberhausen kunnen bezoekers de fascinatie van de bergwereld beleven. Het hoogtepunt van de tentoonstelling 'Der Berg ruft' (de berg roept) is een nabootsing van de Matterhorn. De monumentale sculptuur schijnt verkeerd om in de ruimte te zweven en weerspiegelt zich op de vloer van het bovenste Gasometer-platform, zodat de bezoeker de berg vanaf de gevel ziet. Op het oppervlak worden bewegende beelden geprojecteerd, die de legendarische berg afwisselend tijdens dag en nacht en de verschillende seizoenen laten zien.

Bezoekers kunnen tijdens de show deel hebben aan de legendarische eerste beklimmingen van de meest beroemde bergtop ter aarde en meer te weten komen over de duizenden jaren oude eerbied van de mensen die de berg zien.

Data: 16 maart 2018 tot en met 27 oktober 2019
www.gasometer.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek - LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau, Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens ook een gebouw dat Behrens zelf heeft ontworpen.

Data: vanaf 28 april 2018
www.industriemuseum.lvr.de

 

Neue Welten (nieuwe werelden) – Folkwang Museum, Essen

Aan het begin van de zomer geeft het Folkwang Museum een nieuwe draai aan zijn vaste tentoonstelling helemaal volgens het Folkwang-principe. Als start is er een driedelige Bauhaus-serie te zien, waarin de gevarieerde verbindingslijnen tussen het Museum Folkwang en het Bauhaus wordt weergegeven.

Data:

20 september tot en met december 2019, László MoholyNagy, www.museumfolkwang.delaszlo-moholy-nagy

 

Complottheorieën - vroeger en heden in het Klooster Dalheim

Welke machten sturen ons eigenlijk? Is niet alles zoals het lijkt? Probeert iemand ons iets wijs te maken? Uit deze en soortgelijke vragen ontstaan complottheorieën, en niet pas sinds het bedenken van de 'alternatieve feiten'. In het Klooster Dalheim kunnen bezoekers in 2019 het ontstaan, de functie, de invloed en verspreiding van deze mythen en semi-waarheden aan de tand voelen. Deze volgende grote speciale tentoonstelling van het LWL-Landesmuseum für Klosterkultur in Lichtenau brengt op een oppervlak van 1200 m² licht in het donker wat betreft de vermeende cirkel, geheime kennis en verborgen manipulatie.

Data: 18 mei 2019 tot en met 22 maart 2020
www.kloster-dalheim.de

 

Utopie en ondergang. Kunst in de DDR - Kunstpalast, Düsseldorf

Met een grote tentoonstelling wijdt het museum Kunstpalast in Düsseldorf als eerste culturele instituut in West-Duitsland een tentoonstelling aan de kunst uit de DDR en geeft zo een inzicht in een artistiek tijdperk vol tegenstrijdigheden tussen 1949 en 1989. Hierbij worden kunststukken van bekende kunstenaars zoals Willi Sitte, Bernhard Heisig en Werner Tübke getoond, maar ook kunstwerken van kunstenaars die in het Westen nauwelijks waargenomen.

Data: Vanaf 5 september 2019
www.kunstpalast.de

 

Pierre Cardin. Mode futurist - Kunstpalast, Düsseldorf

Barbarella-boots met minirok en jurken in geometrische reliëfvormen met zwarte lakleren overknees; de Franse designer Pierre Cardin revolutioneerde in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw de modewereld. Het Kunstpalast in Düsseldorf laat onder de naam 'Pierre Cardin. Fashion Futurist' meer dan 60 styles maar ook foto's en filmmateriaal zien, die een kijkje geven in de creatieve kosmos van Cardin.

Data: 19 september 2019 tot en met 5 januari 2020
www.kunstpalast.de

 

Rembrandts graphische Welt & Inside Rembrandt - Wallraf-Richartz-Museum & Foundation, Keulen

Op 4 oktober is precies 350 jaar geleden de waarschijnlijk belangrijkste schilder van de barok, Rembrandt, gestorven. Precies op deze dag start het Wallraf-Richartz-Museum & Foundation de tentoonstelling 'Rembrandts graphische Welt'. Hier wordt een fijne keuze aan etsen van de kunstenaar getoond. De aansluitende presentatie toont met indrukwekkende beelden tussen tragiek en komedie het dramatische leven van de kunstenaar. 

Data:
4 oktober 2019 tot en met 12 januari 2020, Rembrandts graphische Welt
www.wallraf.museum/graphische-welt
1 november 2019 tot 1 maart 2020, Inside Rembrandt
www.wallraf.museum/inside-rembrandt

 

Else Lasker-Schüler - Prinz Yussuf von Theben en de Avantgarde - Von der Heydt-Museum, Wuppertal

De dichteres Else Lasker-Schüler creëerde niet alleen met woorden een 'andere' wereld, maar ook met haar tekeningen bracht ze fantasie en poëzie tot leven. In de tentoonstelling wordt haar werk in de context met stukken van Oskar Kokoschka, Franz Marc en August Macke getoond en van dichters zoals Franz Marc of August Macke.

Data: 6 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020
www.von-der-heydt-museum.de

 

William Turner: Landschapsschilderijen, Münster

Voor het eerst na twee decennia worden in Duitsland weer stukken van William Turner (1775-1851), van de waarschijnlijk belangrijkste Britse landschapsschilder uit de romantiek, te zien zijn. De tentoonstelling 'Turner' in het 'LWL-Museum für Kunst und Kultur' in Münster stelt vanaf 8 november 2019 tot 26 januari 2020 de reizen van Turner in Zwitserland en Italië centraal, die hem inspireerden voor zijn atmosferische landschapsbeelden. De tentoonstelling is een coöperatie met het 'Museum Tate Britain' in Londen; het grootste gedeelte van de getoonde kunstwerken is afkomstig uit de Turner-erfenis van de Tate.

Data: 8 november 2019 tot en met 26 januari 2020
www.lwl.org

 

Beethoven. Welt.Bürger.Musik (wereld.burger.muziek) Bonn

Ter gelegenheid van de 250e verjaardag van de wereldberoemde componist kijkt deze centrale jubileumtentoonstelling terug op het leven, het werk en de uitwerking van Beethoven. Rond 250 unieke, deels nog nooit getoonde leenstukken uit Duitse en internationale verzamelingen bieden een veel facetten tonend beeld van de kunstenaar en mensen. Tot de highlights behoren originele documenten evenals historische muziekinstrumenten, die van essentieel belang waren voor de composities van Beethoven. Een bijzondere tentoonstellingsbelevenis belooft een speciale stoel uit Canada, die klank in trillingen omzet: Met zijn hulp kunnen bezoekers met hun lichaam de muziek voelen, zonder hem te horen.

Data: 17 december 2019 tot en met 26 april 2020
www.bundeskunsthalle.de

 

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Aussenansicht des Picasso Museums Münster, © Joachim Busch
Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius
Das Museum Ludwig Köln bei Nacht, © Rheinisches Bildarchiv Köln

Ontdek meer...

Museum Marta Herford on Herford, © Tourismus NRW e.V.
©

Top-Tentoonstellingen 2019/2020

Zeche Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

Industrieecultuur

Duisburger Weihnachtsmarkt, © FrischeKontor Duisburg GmbH, www.krischerfotografie.de
©

Kerstmarkten

Das Dach der Bundeskunsthalle in Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler.jpg
©

Musea

Sicht auf den Düsseldorfer Medienhafen inklusive Rheinturm, © Tourismus NRW e.V.
©

Steden

NRW viert het Bauhaus-jubileum

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Krefeldse perspectieven

Hohenhof in Hagen, © Simon Erath
©

Hagense impulsen

Unesco-Welterbe Zeche Zollverein, Essen, © Simon Erath
©

Essense omwenteling

Peter-Behrens-Bau, Oberhausen, © LVR-Industriemuseum, Andreas Schiblon
©

Overzicht van de tentoonstellingen per regio

Landhaus Ilse, Burbach, © Gemeinde Burbach
©

Tocht door Westfalen

Margarethenhöhe in Essen, © Ruhr Tourismus GmbH, Jochen Schlutius
©

Tocht door het Ruhrgebied

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Tocht door het Rheinland